Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Vain joka kolmas 7–15 -vuotias lapsi liikkuu suositusten mukaisesti

Vain joka kolmas 7–15-vuotias lapsi liikkuu liikuntasuositusten mukaisesti. Asiaa on selvittänyt Liitu-tutkimus, joka on perehtynyt lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymiseen Suomessa.

Lähes kaksi kolmesta (61 %) kaikista 7–15-vuotiaista arvioi liikkumisensa kasvaneen viimeisen 12 kuukauden aikana, mutta vain noin kolmasosa (36 %) raportoi saavuttavansa liikkumissuosituksen. Se on pienempi osuus kuin vuonna 2018 (38 %).

Tutkimuksen perusteella liikkumisessa on edelleen nähtävillä selvä sukupuoli-ero: pojat saavuttivat suosituksen kaikissa ikäryhmissä tyttöjä yleisemmin. Liikkumisen määrä alkoi vähentyä tytöillä aikaisempiin aineistoihin verrattuna poikia aikaisemmin, käytännössä noin 9-vuotiaasta alkaen. Samalla sukupuolierot liikkumissuosituksen saavuttaneiden osuuksissa kasvoivat kaikissa ikäryhmissä.

Myöskin urheiluseuratoimintaan osallistuvien lasten ja nuorten osuus oli pienempi vuonna 2022 (58 %) kuin vuonna 2018 (62 %). Vuoteen 2016 verrattuna urheiluseuratoimintaan osallistuminen vähentyi erityisesti 13- ja 15-vuotiaissa. Myös kilpailutoimintaan osallistuminen oli pandemian jälkeen vähäisempää.