Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viimekesäisen Huhtisten väkivallanteon oikeuskäsittely salattiin – Äidille syyte 5-vuotiaan lapsensa tapon yrityksestä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Porvoon istuntopaikalla oli maanantaiaamuna jonoa turvatarkastukseen. Oikeudessa oli alkamassa viimekesäisen Porvoon Huhtisissa tapahtuneen harvinaislaatuisen väkivallanteon käsittely. Valtakunnan johtavat rikosmediat olivat paikalla.

Aluesyyttäjä Sanna Savolainen aikoi lukea porvoolaiselle naiselle syytteen tapon yrityksestä. Rikoksen uhrina oli 21. kesäkuuta ollut hänen 5-vuotias lapsensa.

Poliisin aiemmin vahvistamien tietojen mukaan lapsi sai pahoinpitelyn seurauksena vakavia vammoja, mutta on toipunut niistä hyvin. Nainen oli jäänyt kiinni itse teosta, kun sosiaalityöntekijät olivat menossa käynnille perheen kotiin ja näkivät ikkunasta pahoinpitelyn.

Viimekesäinen uhkatilanne oli päättynyt vasta, kun poliisi rikkoi ikkunan ja pääsi siitä asuntoon ja sai tiedottoman lapsen haltuunsa. Lapsi ja myös nainen oli toimitettu sairaalaan.

Naista päästiin kuulustelemaan tapahtuneesta vasta viime lokakuussa. Hänet myös vangittiin tuolloin.

Nainen ei ollut enää käräjäoikeuskäsittelyn alkaessa vangittuna, vaan hän tuli avustajineen Porvoon oikeustalolle samalla tavoin kuin muutkin istuntoon kutsutut.

Sekä naisen että lapsen edustajat olivat vaatineet rikosoikeudellista käsittelyä suljetuin ovin. Perusteena oli, että väkivallantekoon liittyy runsaasti arkaluonteisia ja yksityisyyden suojaan liittyviä tietoja, joiden julkitulo olisi vahingollista uhrin tulevaisuudelle. Myös useissa syyttäjän ja asianomistajan todisteissa oli paljon sellaista materiaalia, jolle vaadittiin salassapitoa.

Näin ollen käräjätuomari Tuuli Willgrenin johtaman kolmen tuomarin kokoonpanon mukaan prosessin kannalta selkein vaihtoehto oli koko oikeudenkäynnin salaaminen, eikä sitä kukaan asianosaisista eikä syyttäjäkään vastustanut.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa tuomionsa jutussa myöhemmin.