Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennakkoäänestys alkaa tänään – Miksi sen suosio hyppäsi korkealle vuonna 1991?

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyy tänään keskiviikkona. Vaaleissa on kotimaassa yhteensä 958 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa. Ennakkoäänestyspaikat ovat pääosin kunnantaloilla, kirjastoissa tai kauppakeskuksissa.

Ulkomailla ennakkoäänestyspaikkoja on 86 eri valtiossa yhteensä 216 toimipaikassa. Osa ennakkoäänestyspaikoista on avoinna vain joinakin ennakkoäänestyspäivinä.

Ennakkoäänestysaikana ja vaalipäivänä ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut voivat ennakkoäänestää myös kirjeitse ulkomailta. Ohjeet kirjeäänestykseen löytyvät oikeusministeriön vaalisivuilta.

Vaalipäivän äänestyspaikkoja tulevissa vaaleissa on 1 808. Kunnat tiedottavat äänestyspaikoistaan myös itse.

Mahdollisuus ennakkoäänestämiseen on ollut käytössä Suomessa vuodesta 1970 alkaen. Aluksi ennakkoon äänestettiin postitoimistoissa, mutta 1990-luvulla tehtävä siirtyi kunnille ja paikkoina voivat olla myös esimerkiksi virastotalot, kirjastot ja kauppakeskukset.

1990-luvun jälkeen ennakkoäänestys ja äänestäminen vaalipäivänä ovat olleet tasaveroisia vaihtoehtoja, eikä ennakkoäänestäjiltä ole kysytty enää perustelua valintaan.

Ennakkoäänestyksen suosio kasvoi huimasti vuonna 1991, josta lähtien eduskuntavaalien varsinaisia vaalipäiviä on ollut vain yksi aiempien kahden sijasta.

Eduskuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 2. huhtikuuta. Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 22.–28. maaliskuuta ja ulkomailla 22.–25. maaliskuuta.