Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoolaisyrittäjä toi aitoja napolilaispizzoja tarjoilevan automaatin lentokentälle

Helsinki-Vantaan lentokentälle ilmestyi helmikuun lopulla suuri punavihreä pizza-automaatti. Porvoolaisen Pizza Pomodoro -yrityksen automaatti myy napolilaista artesaanipizzaa uunikuumana läpi vuorokauden.

Pizza Pomodoro kuuluu Italian Napolista lähtöisin olevaan Milla SRL -ketjuun, jolla on yli 200 pizza-automaattia Euroopassa. Niistä ensimmäiset avattiin pari vuotta sitten Italiaan.

– Tämä automaatti on nyt ensimmäinen laatuaan Suomessa ja koko Pohjoismaissa. Meillä on näiden yksinoikeus muihin pohjoismaihin, Pizza Pomodoron porvoolainen yrittäjä Niko Karhu kertoo.

Lentokenttä valikoitui ensimmäisen automaatin sijoituspaikaksi luontevasti Karhun työn vuoksi.

– Työskentelen liikennelentäjänä. Olen huomannut, että lentokentän ravintoloiden aukioloajat ovat aika suppeat, vaikka matkustajaliikennettä on ihan läpi vuorokauden, Karhu kertoo.

Ratkaisu löytyi Karhun ja hänen yhtiökumppaninsa, nelisenkymmentä vuotta Italiassa asuneen ja siellä ravintola-alalla toimineen Pasi Ryhäsen yhteisen ravintoloitsijaystävän avulla.

– Automaatti ei ole sidoksissa henkilökuntaan tai aukioloaikoihin. Näin voimme tuoda myös Finavialle lisäarvoa tuomalla lentokentälle ympärivuorokautista ravintolapalvelua, Karhu kertoo.

Napolilainen pizza on Unescon maailmanperintökohde

Automaatti on sijoitettu saapuvien lentojen terminaaliin aivan pikaparkin ja juna-aseman viereen.

– Siitä voi ottaa pizzan, kun tulee nälkäisenä lennolta, mutta pizzan saa vietyä myös turvatarkastuksesta läpi toiselle puolelle ja ottaa mukaan vaikkapa lennolle. Toki kannattaa tarkastaa, että lentoyhtiö sallii omat ruuat, mutta itselleni ei ole tullut vastaan sellaista, ettei näin voisi tehdä, Karhu sanoo.

Karhu muistuttaa, ettei ole mikään pakko edes lähteä lennolle käydäkseen lentoasemalla pizzalla.

Suomessa on ennestään myös toisen toimijan, Fizza Oy:n pizza-automaatteja. Pizza Pomodoro tuo alalle kilpailua.

– Meidän tuotteemme on ihan erilainen, aito napolilainen artesaanipizza. Napolilainen pizza on Unescon maailmanperintökohde, joten on määritelty erittäin tarkasti miten ja mistä raaka-aineista pizza valmistetaan. Taikinan valmistukseen on käytettävä esimerkiksi ihan tiettyjä jauhoa, meillä on myös San Marzanon tomaatteja. Automaatin kyljessä on QR-koodi, jonka avulla asiakas voi nähdä kaikkien raaka-aineiden alkuperän, Karhu kertoo.

Pizzat tehdään valmiiksi Italiassa, josta ne tulevat Suomeen pakasteena.

– Laitteessa on hissi, joka nostaa valitun pizzan uuniin. Se paistuu kolmessa minuutissa, Karhu kertoo.

Makuvaihtoehtoja on kaksi.

– Traditionaalisia pizzamakuja ei ole kovin montaa. Me päädyimme klassisimpiin, Diavoloon ja Margheritaan.

Automaattipizzat on otettu Karhun mukaan hyvin vastaan.

– Nyt alkaa näyttää oikein positiiviselta. Ihmiset ovat löytäneet automaatin jo hyvin.

Pizza Pomodoron pizzoja on myynnissä lentokentän automaatin lisäksi jo Tahkovuorella ravintola Ukossa ja ravintola Tirolissa.

– Meillä on suunnitelmissa tuoda automaatteja myös muualle, mutta vielä tässä vaiheessa en voi puhua siitä enempää, Karhu sanoo.

Porvooseen niitä ei toistaiseksi ole tulossa.

– Mutta ei se ikinä ole poissuljettua. Pitäisi ehkä kartoittaa vähän enemmän Porvoon markkinatilannetta. Olisihan se hienoa saada automaatti tänne, mutta Porvoo voi olla sille vähän haastava kaupunki. Ihmisten ravintolakäyttäytyminen on ehkä erilaista kuin pääkaupunkiseudulla, Karhu pohtii.