Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohti Jukolaa, osa 7 | Jännitys kasvaa yhtä matkaa kunnon kanssa – Ebbo Venlojen kanssa Jukolan Venlojen viestiin on ilmoittautunut tähän mennessä 1292 joukkuetta

Ulkona sataa miltei kaatamalla, mutta Ebbo Venlat saapuvat sovitulle haastattelupaikalle juosten. Nyt onkin syytä juosta, sillä kesäkuussa Porvoossa järjestettävään Jukolan viestiin on enää alle kolme kuukautta aikaa.

– Emme oikein edes ymmärrä, miten lyhyt aika se on!

Lähes vuosi sitten täysin nollasta suunnistusharrastuksen aloittaneet Petra Bärlund-Hämäläinen, Johanna Koskivaara, Marianne Nordström ja Miranda Hanska starttailevat parhaillaan loppukiriä Venlojen viestiä varten.

Epoon kylällä, aivan tulevan kilpailukeskuksen lähellä asuvat naiset näkevät miltei ikkunoistaan, kuinka talkooväkeä on talven jälkeen alkanut hyöriä paikalla. Kilpailualueen rakentaminen kiihtyy kiihtymistään kevään edetessä.

– Ei sitä ajatusta pääse hetkeksikään karkuun, että mitä tulikaan luvattua. Mutta kertaakaan ei ole kaduttanut! Hirvittää aika paljonkin, mutta toisaalta odotamme tätä kokemusta, Ebbo Venlat kertovat.

Tähän mennessä päivällä juostavaan Venlojen viestiin on ilmoittautunut 1292 joukkuetta. Yöllä juostavaan, sekajoukkueista koostuvaan Jukolan viestiin joukkueita on ilmoittautunut toistaiseksi hiukan alle 1450.

Määrä kasvanee, sillä ilmoittautumisaikaa kesän suurtapahtumaan on jäljellä vielä toukokuuhun asti.

– On hurja ajatus, että samaan aikaan kanssani metsään lähtee yli 1290 naista. Ainakaan en ole yksin. Siellä on varmasti joku, keneltä voi kysyä neuvoa, jos paha tilanne tulee, Ebbo Venloista ensimmäisenä starttaava Bärlund-Hämäläinen sanoo.

Venlojen viestissä joukkueessa pitää olla neljä jäsentä, Jukolan viestissä seitsemän.

Kun Bärlund-Hämäläinen tulee vaihtoon, lähtee Miranda Hanska matkaan. Kolmas viestiosuus on Koskivaaran ja viimeinen, pisin matka on napsahti Nordströmille, joka alunperin yllytti muut mukaan.

– Kuuma ryhmä, nopeimmat joukkueet tulevat maaliin muutamassa tunnissa. Minä olen varmasti silloin vielä metsässä, Bärlund-Hämäläinen toteaa.

Kun päivää on kulunut tarpeeksi pitkälle, lähtevät joukkueista loput liikkeelle samaan aikaan riippumatta siitä, onko joku vielä suorittamassa omaa osuuttaan.

– Metsä tyhjennetään ennen kello 23 alkavaa Jukolan viestiä, että kai me sieltä viimeistään silloin pois päästään. Onneksi saamme gps-paikantimet, naiset nauravat.

Haastavan talven jälkeen nelikolla on jo kova polte tositoimiin. Jopa Bärlund-Hämäläisellä, joka vielä vuosi sitten kammoksui metsiä, eikä olisi kuunapäivänä vapaaehtoisesti poikennut polulta.

– En olisi uskonut, mutta nyt todella odotan, että lumet sulavat ja pääsemme ihan kunnolla metsään!

Seudun eri suunnistusseurojen järjestämät, kaikille avoimet kuntosuunnistukset alkavat pääsiäisen jälkeen. Paikat ja ajat löytyvät Rastilippu.fi-palvelusta.

– Sitä ennen kuivaharjoittelemme karttoja lukemalla, mutta kun kuntosuunnistukset alkavat, pyhitämme joka maanantain niille, Koskivaara sanoo.

– Syksyllä suunnistimme aina porukalla, mutta nyt on uskallettava lähteä harjoittelemaan pitempiä reittejä yksin. Tukeudumme vielä liikaa toisiimme, tässä on muutama kuukausi aikaa oppia luottamaan itseemme, Nordström jatkaa.

Polkupyörät on nostettu jo esille. Juoksemaankin pitäisi ryhtyä. Kunhan lumet sulaisivat.

– Olen aina inhonnut juoksemista, mutta nyt tavoitteena on alkaa juosta Holkenin reittiä useamman kerran viikossa. Lähestyvä Jukola on hyvä motivaattori, Bärlund-Hämäläinen sanoo.

– Nyt seuraavat lähikuukaudet kaikki vapaa-aika taitaa kulua lähimetsissä, jotta selviämme kesän koitoksesta, Koskivaari naurahtaa.

Lähenevä Jukolan viesti on Ebbo Venloille paitsi iso haaste, myös suuri seikkailu.

– Odotamme tapahtumaa ihan valtavasti. On ihan mieletöntä, että tällainen tulee melkein omalle takapihalle, ja saamme olla osa sitä, Nordström sanoo.

– Ei meistä varmasti kukaan olisi alkanut ikinä harrastamaan suunnistusta, jos joku meistä olisi sitä ehdottanut jonain tavallisena keskiviikkona ihan muuten vaan, Koskivaara jatkaa.

Joukkue on kuluneen vuoden aikana ylittänyt itsensä monta kertaa ja oppinut, että muurahaiset tekevät pesän aina puun eteläpuolelle. Karttoihin merkityt helminauhat, irtoripset ja kärpäsenkakat ovat muuttuneet selkeiksi maamerkeiksi.

– Tämä hullu ajatus sopi hyvin tähän ikään ja hetkeen. On hyvä haastaa itseään eikä jäädä paikoilleen. On tosi palkitsevaa, jos olemme esimerkillämme voineet haastaa jonkun muunkin kokeilemaan uutta lajia tai ylipäätään lähtemään liikkeelle, Bärlund-Hämäläinen toteaa.

Maailman suurin suunnistusviesti järjestetään Porvoossa Epoon kylässä 17.–18. kesäkuuta 2023.

Kyläläisille toukokuussa järjestetyssä infotilaisuudessa virisi idea kylän omasta joukkueesta, josta tulisi myös järjestäjäseura OK Trianin kummijoukkue. Ebbo Venlat syntyi hetken mielijohteesta, eikä sen jäsenistä kenelläkään ole suunnistus- tai urheilutaustaa. Joukkueen jäsenet ovat lähteneet opettelemaan suunnistuksen saloja nollasta alkaen.

Uusimaa seuraa säännöllisesti joukkueen tietä kohti Jukolan Venlojen viestiä.

Joukkuetta voi seurata myös Instagramissa nimellä ebbo_venlat.

Lue sarjan aikaisemmat osat täältä: