Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapinjärven kuntatalous ylijäämäinen ja velka vähäinen, mutta se kasvaa ja väkiluku laskee

Lapinjärven kuntatalous näyttää hyvältä, sillä kirjanpidollinen tilinpäätös viime vuodelta on noin 520 000 euroa ylijäämäinen ja taseessa on jo ennestään 400 000 euroa varoja.

Lisäksi velka on moneen muuhun kuntaan lähiseudulla ja Suomessa verrattuna hyvin alhainen 621 euroa per asukas. Kunta teki vuoden mittaan ylimääräisiä lainanlyhennyksiä korkoeräpäivinä. Valtakunnallinen keskiarvo on Suomen kunnissa 3 363 euroa velkaa per asukas.

Kunnanhallituksen maanantaina hyväksymän tilinpäätöksen mukaan Lapinjärvelle kertyi viime vuonna noin puoli miljoonaa euroa arvioitua enemmän verotuloja. Lisäksi kunnassa on yhä tehty talouden tasapainotusohjelmaan listattuja toimenpiteitä ja valtio kompensoi vielä 2022 koronakustannuksia. Avustus 190 000 euroa kattoi Lapinjärvellä syntyneet ylimääräiset kustannukset. Toimintakulujen kasvu oli kaikkiaan 2,9 prosenttia.

Kunnan velkamäärä nousee kuitenkin lähivuosina, koska tulossa on muun muassa jätevedenpuhdistamon investointi. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kim Jordas toteaa kunnan tiedotteessa ylijäämän olevan tässä haastavassa toimintaympäristössä hyvä asia.

– Erityisen tyytyväinen olen kunnan lainamäärän huomattavasta laskusta, joka antaa pelivaraa tulevien vuosien investoinneille.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan lapinjärveläisiä oli joulukuun lopulla 2 519 henkilöä, mikä on 61 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Luonnollinen väestönmuutos selittää noin puolet väestön vähennyksestä.

Työttömyysprosentti oli joulukuun lopulla 9,0, mikä on kaksi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Alle 25-vuotiaiden työttömyyttä ei Lapinjärvellä ole lainkaan Lapinjärvellä. Työttömyys oli kunnassa vuoden lopulla alhaisempi kuin Uudenmaan keskiarvo 9,6 prosenttia. Uusi kunnanjohtaja Jarkko Sorvanto on tiedotteen mukaan tyytyväinen talouslukuihin.

– Hyvä tulos turvaa laadukkaan toiminnan ja palveluiden tuottamisen myös jatkossa. Kunnan kehittämistä on hyvä jatkaa.