Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon veden viemäririkko osoittautui suureksi – Haikkoon edustalla on päässyt mereen lähes 3 000 kuutiota jätevettä

Hamarin pumppaamon ja Hermanninsaaren jätevedenpuhdistamon välisessä paineviemärissä tiistaina havaittu vuoto aiheutti lähes 3 000 kuutiometrin eli kolmen miljoonan jätevesilitran pääsyn mereen. Kyse oli puhdistamattomasta viemäritavarasta.

Vuotokohta sijaitsee noin 20 metrin päässä entisen Inveonin ammattikoulutontin rannasta.

Porvoon vesi tiedotti keskiviikkoiltapäivänä, että paineviemärissä todetun vuodon korjaustyöt ovat käynnissä. Vuotanut pumppaamojohto saatiin otettua tiistaina pois käytöstä ohjaamalla jätevedet Hamarin pumppaamosta Kokonniemestä tulevaan pumppaamojohtoon.

Porvoon veden automaatiojärjestelmän ja laskelmien mukaan mereen on päätynyt yhteensä 2 773 kuutiota puhdistamatonta jätevettä.

Vuoto on aluksi ollut pieni ja vaikeasti havaittavissa. Se on selvityksen mukaan alkanut lauantaina 25.3. ja päättynyt vasta kolme päivää myöhemmin, kun vuotokohta löydettiin ja johto suljettiin. Vuotovahingon määrä vastaa kutakuinkin paineviemärin yhden vuorokauden keskimääräistä läpivirtaamaa.

Liikelaitoksen tiedotteen mukaan korjaustöiden jälkeen ranta-alue tullaan ennallistamaan. Porvoon vesi on sopinut ensimmäisistä merivedennäytteenotoista ja laboratorioanalyyseistä alueelta ja näytteenottoa jatketaan viranomaisten ohjeiden ja suositusten mukaisesti.

Porvoon vesi lupaa seurata myös vuotokohdan ympäristön tilaa ja aluetta puhdistetaan tarpeen mukaisesti. Tällä hetkellä rannassa on paljon jäätä, mutta tilannetta seurataan ja arvioidaan jään sulamisen aikana.