Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varjoliitäjän lentoon lähtö kalliolta päätyi 12-metrisen kuusen latvaan - Paloesimies uhkaavasta tilanteesta: "Onneksi hän oli tajuissaan ja otti vastaan käskyjä"

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli keskiviikkona pelastustehtävä Lapinjärven Porlammin Myllymäentiellä vaikean tiettömän metsätaipaleen takana. Pyhäjärven lähelle sijoittuva paikka on varjoliitäjien suosiossa, ja paikalla oli nytkin useita muita varjoliitäjiä.

Kiipeliin joutunut varjoliitäjä oli ponnistanut lentoon kalliolta, mutta liito jäi lyhyeksi. Varjoliidin tarttui puun latvaan. Liitäjä ei loukkaantunut, mutta hän joutui olemaan yhden tunnin ja 35 minuuttia puun latvassa. Pelastuslaitos auttoi liitäjän ylhäältä päin pelastusvaljailla.

Päivystävä paloesimies Jouni Virta kertoi, että liitäjä oli yrittänyt lähteä kello 17.06, mutta hyppy epäonnistui ja päätyi tiheään kuusikkoon. Hälytyksen teki sivullinen silminnäkijä, joka opasti pelastajat paikalle. Kellonaika löytyi hänen ottamastaan kuvasta.

– Varjoliitäjä tarttui 12 metriä korkean kuusen latvaan haastavassa rinnemaastossa, jonne kesti ensimmäiseltä yksiköltä puoli tuntia päästä paikalle, Virta kertoo.

– Onneksi hän oli tajuissaan ja otti vastaan käskyjä. Hänellä oli varusteissaan siima, jossa on paino. Sellainen etukäteen suunniteltu systeemi. Siihen kiinnitettiin meidän laskeutumisvaljaat ja -välineet. Liitäjä teki vaihe vaiheelta itselleen olosuhteet, että voitiin näin laskea hänet turvallisesti alas latvasta.

Varjoliitäjän oli maassa kello 18.45. Virta oli tyytyväinen, ettei hän ollut loukkaantunut ja pystyi toimimaan hyvin ohjeiden mukaan, koska pelastuslaitoksen tikaskalusto ei olisi yltänyt niin korkealle.

– Hänellä oli hyvin vaatetta päällä, mutta ensihoito tarkisti ruuminlämpötilan, että on kunnossa. Omin voimin hän lähti sieltä kotiin päin.

Vastaava onnettomuus täsmälleen samassa paikassa sattui lähes päivälleen vuosi sitten 30.3.2019.