Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi ilmanvaihtokone viilentää kaikkia huoneita – porvoolainen Enervent on alan kolmanneksi isoin toimija Suomessa

Käytännössä kaikissa uusissa kiinteistöissä on ollut Suomessa jo varsin pitkään koneellinen lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihto, joilla rakennuksessa tai asunnossa käytetty sisäilma poistetaan ja vaihdetaan ulkoa tuotuun raikkaaseen, suodatettuun, esilämmitettyyn tai -viilennettyyn ulkoilmaan.

Ilmanvaihtokoneita markkinoi Suomessa kymmenkunta toimijaa, joista yksi on porvoolainen Enervent Zehnder. Yritys arvioi olevansa kolmanneksi suurin toimija runsaan 10 prosentin markkinaosuudella. Osalla kilpailijoista on valmistusta Suomessa, mutta Enervent näkee lähes koko arvoketjun kotimaisuuden kilpailuetuna.

Avainmarkkinat ovat Pohjoismaissa. Vientiä on jo 14 maahan. Yritys odottaa viennin kasvavan lisää uusille markkina-alueille, kun se integroituu tiiviimmin sveitsiläiseen emoyhtiöön Zehnderiin ja pääsee myymään tuotteitaan sen globaalin myyntiverkoston kautta.

Enervent Zehnderin toimitusjohtajan Thomas Söderholmin mukaan yhtiöllä on strateginen rooli Zehnderin kylmän ilmaston osaajana. Ilmanvaihtolaitteiden kokoonpano tapahtuu Porvoossa, jossa on myös pohjoisen ilmaston mukainen kylmälaboratorio.

– Haluamme olla innovaatiojohtaja ja enemmän kuin pelkkä laitetoimittaja. Toimitamme hyvää sisäilmastoa eli raikasta, hajutonta, pölytöntä ja vedotonta tuloilmaa, miellyttävää lämpötilaa ja kosteustasoa ilman äänihaittoja. Ilmanvaihto on parhaimmillaan, kun sitä ei huomaa, Söderholm sanoo.

– Keskiössä ovat laitteiden mahdollisimman suureen energiatehokkuuteen tähtäävä tuotekehitys sekä kestävä kehitys omassa toiminnassamme ja kumppaniemme kanssa.

Haluamme olla enemmän kuin pelkkä laitetoimittaja.

Toimitusjohtaja Thomas Söderholm

40-vuotisjuhlavuottaan viettävän yrityksen perusti porvoolainen Robert Hägg, joka sai asiakkaansa konkurssipesästä maksamattoman laskun vastineeksi ilmanvaihtokoneen osia, joista heräsi kiinnostus alan teknologiaan.

Enerventin tuotteet ovat perustuneet ilmanvaihtolaitteeseen integroituun korkean hyötysuhteen pyörivään lämmönsiirtimeen, joka todettu kylmässä ilmanalassa energiatehokkaimmaksi. Perinteisempi tekniikka perustuu levylämmönsiirtimiin, joiden lamellien välissä ilma risteilee.

Tuotteiden myynnistä suurimman segmentin muodostaa asuinilmanvaihto pien- ja kerrostaloissa. Enervent Zehnderin laitteita käytetään myös julkisissa ja kauppakiinteistöissä, ei kuitenkaan kauppakeskuskokoluokassa.

Asiakkaita ovat rakennusliikkeet, tukut, ilmanvaihtourakoitsijat, kylpyhuone-elementtien valmistajat ja suoraan yksityiset kuluttajat.

Enerventin valmistamia laitteita on käytössä Suomessa kymmeniä tuhansia. Markkinatutkimuksissa ne ovat saaneet kiitosta erityisesti energiatehokkuudestaan, pitkäikäisyydestään ja toimintavarmuudestaan.

Vanhan Enervent-koneen voi vaihtaa suoraan uuteen ja energiatehokkaampaan, tai ostaa päivityspaketin, jossa vanhaan koneeseen vaihdetaan ohjainelektroniikka ja mahdollisesti puhaltimet.

Asuntorakentaminen on tänä vuonna hidastumassa kaikissa Pohjoismaissa, joten viennin ohella porvoolaisyritys hakee kasvua korjausrakentamisesta ja erityisesti energiasaneerauksista.

Kovia odotuksia kohdistuu uuteen Svea Cooler -tuotteeseen, joka valittiin ainoana ilmanvaihtoalan tuotteena Highligts-kilpailuun syksyn Finnbuild-messuilla.

Kyseessä on kotitalouksien tarpeisiin suunniteltu asuntokohtainen kompakti ilmanvaihtolaite, johon on yhdistetty viilennysmoduuli ja erittäin tehokas puhallinteknologia.

Tähän asti kodeissa viileää ilmaa on tuotettu useimmiten pistemäisin ratkaisuin lämpöpumpuilla ja ilmastointiyksiköillä.

– Uutta on, että viileä ilma jakautuu huoneistoon ilmanvaihtokanaviston kautta tasaisesti koko asuntoon, Thomas Söderholm kertoo.

Kaikissa Enervent Zehnderin tuotteissa on optiona etäohjaus- ja valvontamahdollisuus.