Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden pelargonilla on "sukujuuret" Porvoossa – Hoplaxin Fannyn kasvattama kotikukka kulki jälkipolvellakin muutoissa mukana ja siitä on riittänyt pistokkaita monille

Porvoolaista perua oleva Hoplaxin Fanny on valittu Vuoden pelargoniksi 2023.

Hoplaxin Fanny on erityisen kaunis valkokukkainen kotipelargoni, jonka kukinto on lähes pallon muotoinen. Nuorissa kukissa on häivähdys vaaleanpunaista sekä limetinvihreää, selventään Puutarhaliitto tiedotteessaan. Fanny kuuluu Pelargonium Zonale -ryhmään ja muistuttaa hienostuneita, vanhoja ranskalaisia pelargoneja.

Se on malliesimerkki kasvista, joka on kulkenut samassa suvussa yli 80 vuoden ajan, ja jota on jaettu pistokkaina sukupolvelta toiselle sekä ystäville että naapureille. Hoplaxin Fanny on osa perheen ja suvun historiaa ja sitä kautta suomalaista arjen kulttuurihistoriaa.

Sen tunnettu historia ulottuu 1940-luvun Porvooseen. Se on saanut nimensä suvun ensimmäisen tiedetyn kasvattajan Fanny Holmbergin mukaan.

Fanny syntyi vuonna 1887 Porvoossa talolliseen perheeseen. Hän sai perinnöksi rukin ja lampaan. Fanny avioitui renki Anders Nybergin kanssa, ja perhe muutti Porvoon Hoplaxiin pientilalle vuonna 1946. Osa vanhan maatilan maista on edelleen suvun omistuksessa.

Martta-tyttären mukana Fanny-äidin pelargoni seurasi muutoissa ensin Porvoosta Helsinkiin ja sieltä Tampereelle. Suvun lisäksi pelargonista on jaettu runsaasti pistokkaita myös muille.

Martan poika Lars Savonen, kutsumanimeltä Lasse, kasvatti Fanny-isoäitinsä pelargonia Raaseporissa. Lassen viherpeukalotaitojen ansiosta se säilyi vuosikymmenien ajan elinvoimaisena. Lasse antoi miniälleen Minna Savoselle lahjaksi pelargonin 2000-luvun alussa, koska tiesi miniänsä olevan kukkakasveista kiinnostunut ”kukkahöpsö”.

Savonen kokosi pelargonin historian talteen. Hän on jakanut paljon pistokkaita pelargoniharrastajille ja myös Suomen pelargoniyhdistyksen vanhojen suomalaisten pelargonien keräykseen.

Yhdistys arvioi pelargonin niin kiinnostavaksi, että yhdistyksen emokasveista huolehtiva Tiina Hiltunen Pelargonitaivaassa on lisännyt sitä myyntiin. Kasvi on ollut mukana Luonnonvarakeskuksen (Luke) pelargonihankkeissa Varsin hyvät vanhat pelakuut ja Perinnepelargoneista hehkua puutarhaviljelyyn.