Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaali-illan tunnelmat ja uutiset Uusimaasta – toimitus seuraa paikallisten ehdokkaiden tilannetta aina ratkaisuun asti

Uusimaan verkkosivuilla voit seurata eduskuntavaalien ääntenlaskua ja paikallisten ehdokkaiden tilannetta aina ratkaisuun asti.

Eduskuntavaalikevät 2023 huipentuu sunnuntai-iltana ääntenlaskentaan. Monen porvoolaisenkin perinteisiin kuuluu vaalipäivän askareet eli äänestys, vaalikahvin nauttiminen ja tuloslähetyksen seuraaminen televisiosta.

Uusimaan päätoimittaja Marko Enberg uhkuu vaalipäivän alla urheilumiesmäistä intoa.

– Meillä on sunnuntai-iltana koko toimitus töissä, jotta ihmiset pääsevät seuraamaan paikallisia tunnelmia vaalipäivän iltana, Enberg kertoo.

– TV-lähetyksissä liikutaan koko valtakunnan mittakaavassa, mutta me haluamme tarjota nimenomaan paikallisen näkökulman. Ja voihan Uusimaan sivuilta seurata myös ääntenlaskennan edistymistä.

Osoitteessa uusimaa.fi on luvassa illan mittaan lukuisia haastatteluja.

– Tulemme käymään useimmissa paikallisten ehdokkaiden vaalivalvojaisissa ja saamme siten tuoreita tunnelmia heti paikan päältä, Enberg kertoo.

Uutishuone rauhoittuu päätoimittajan mukaan vasta myöhään sunnuntai-iltana.

– Sunnuntai on tärkeä ilta. Seuraamme tuloksen kehittymistä loppuun asti.

Maanantaisesta lehdestä voi luonnollisesti lukee vaalitunnelmia, mutta Enberg kehottaa seuraamaan Uusimaan verkkosivuja jo sunnuntaina.

– Kaukosäädin voi olla toisessa kädessä ja puhelin toisessa kädessä. Silloin tietää myös paikallisen tilanteen kehittymisen.

Vastapäättyneellä kaudella ei eduskunnassa ollut ainuttakaan porvoolaista kansanedustajaa. Ehdokkaat ovat osin yhdistäneet rivejään yli puoluerajojen ”Porvoon paikan” puolesta, ja samalla teemalla myös RKP erikseenkin on kampanjoinut.

– Suurin mielenkiinto kohdistuukin juuri tähän: nouseeko nyt paikallinen tai paikallisia ehdokkaita eduskuntaan asti, Enberg tiivistää.

Ennakkovaalien osalta voidaan todeta, että Porvoossa on käynnissä suoranainen vaalibuumi. Ennakkoon annettiin lähes 18 000 ääntä, mikä on lähes puolet (46%) porvoolaisista äänioikeutetuista. Lukema on hyvä, sillä koko Uudellamaan ennakkoprosentti jäi alhaisimmaksi koko Manner-Suomessa eli lukemaan 37,6%. Koko maassa ennakkoon antoi äänensä 40,5 prosenttia äänestäjistä.

Sunnuntaina 2. huhtikuuta vaalihuoneiden ovet avautuvat kello 9 ja äänestää voi kello 20 asti. Ennakkoäänestyksen tulokset julkistetaan kello 20.

– Paikallisten ehdokkaiden vaalivalvojaisissa varmasti jännitetään kuumeisesti, mutta niin tehdään varmasti myös monessa kodissa, Enberg miettii.

– Ja juuri sinne koteihin me olemme valmiita välittämään sekä tietoa että tunnelmia. Uusia juttuja julkaistaan pitkin iltaa, joten Uusimaan verkkosivu todellakin kannattaa pitää auki ja lähettävillä vaali-iltana.