Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Cellar Cafe & Bar sai kiitosviestin Ukrainasta – pienen porvoolaisbaarin asiakkaat ottivat ukrainalaisoluen omakseen, myynti on Suomen suurinta.

Viime lokakuusta asti Jokikadulla sijaitsevaa Cellar Cafe & Baria luotsanneet Johanna ja Timo Mattila ovat luoneet 1700-luvun rakennuksen kellariin kotoisan ja lämminhenkisen olohuonetunnelman. Moni varoitteli, että aloittaminen talvea vasten oli riski.

– Olemme onnistuneet, Mattilat iloitsevat.

Yksi onnistumisen mittareista on suorastaan häkellyttävä.

– Asiakkaidemme avulla meidät on huomattu Ukrainassa asti!

Mattilat ottivat ensitöikseen syksyllä valikoimaansa ukrainalaisen Obolon-oluen. Vaalea lager valmistetaan Kiovassa Obolonin kaupunginosassa sijaitsevassa panimossa.

– Halusimme tänne jotain, minkä avulla voimme tukea Ukrainaa. Huomasimme pian, että asia on tärkeä myös asiakkaillemme. On ihanaa, miten monet porvoolaiset ovat lähteneet talkoisiin mukaan. Yhdet neulovat, toiset kuljettavat avustuskuormia, meidän alallamme voidaan auttaa näin, Johanna Mattila sanoo.

Viime viikolla Mattilat saivat kuulla myyneensä Obolon-olutta suorastaan valtavia määriä koko Suomen mittakaavassakin.

– Yllättäen puhelimeeni kilahti videotervehdys Obolonin panimolta suoraan Kiovasta! Meillä meni ihan kylmät väreet. Viestissä kiitettiin kovasti avustamme ja videolla esiintynyt Vladimir kertoi toivovansa voivansa tulla käymään meillä. Se oli ihan uskomatonta, Johanna Mattila kertoo.

Panimoväki on lähettänyt Mattiloille kiitospaketin, joka on vielä matkalla.

– Sieltä on tulossa meille Obolon-tuoppeja ja Ukraina-teepaitoja henkilökunnalle, Mattilat iloitsevat.

Mattilat alkoivat selvitellä, miten heidän pieni baarinsa oikeastaan sijoittuukaan Obolonin suhteen määrällisesti.

– Mietimme, että myymmekö sitä ehkä eniten Porvoossa tai jopa Uudellamaalla. Maahantuoja sitten kertoi meidän olevan ylivoimaisia ykkösiä koko Suomessa, kun myynti suhteutetaan asiakaspaikkojen määrään!

– Olemme valtavan ylpeitä tästä. Jonkun mielestä tämä voi olla ihan pikkujuttu mutta meille tämä on iso asia! Tämä on tosi pieni paikka, mutta olemme talven aikana pystyneet tekemään Ukrainan hyväksi jotain. Se on hienoa, Mattilat myhäilevät.

Toisinaan Mattilat ovat kuitenkin joutuneet myymään myös ei-oota. Obolonin suhteen on ollut ajoittain toimitusvaikeuksia, eikä olutta ole tullut niin paljon, kuin on tilattu.

– Meille on kerrottu, että siellä on pojat rintamalla, eivätkä he ole siksi voineet panna tarpeeksi olutta. Se on ollut aika sydäntä kylmäävää ja pysäyttävää, myös asiakkaille, Timo Mattila sanoo.

Obolonin panimo on kuitenkin saatu kuin saatukin pidettyä käynnissä sodan keskellä. Noin 4000 ukrainalaista työllistävälle panimolle on vienti ulkomaille on ollut sodan aikana kullan arvoista.

Helsinkiläinen Domaine Wines Finland alkoi tuoda Obolonia Suomeen viime heinäkuussa.

– Koen, että voimme auttaa Ukrainaa parhaiten tekemällä kauppaa heidän kanssaan. Jo tässä vaiheessa on hyvä aika alkaa rakentamaan Ukrainan tulevaisuutta. Maa ei voi nousta ilman vientikauppaa, yrityksen kaupallinen johtaja Henry Johansson kertoo.

Ukrainan vientikauppa on romahtanut sodan myötä, muun muassa satamat ovat yhä kiinni.

– Vaikka määrät ovat pieniä verrattuna aikaan ennen sotaa, on uusien markkinoiden avautuminen heille kullan arvoista, Johansson kertoo.

Mattilat kertovat haluavansa osoittaa tukeaan Ukrainalle kaikin tavoin. Terassille on laitettu sinisiä ja keltaisia orvokkeja, suunnitteilla on tuoda paikalle myös pienet Suomen ja Ukrainan liput.

– Olemme miettineet, voisimmeko hakea jonkinlaisen rahankeräysluvan, että voisimme osoittaa osan Obolonin tuotoista suoraan Ukrainaan. Emme vielä tiedä, miten se tällä alalla onnistuu, mutta haluaisimme jotenkin konkreettisesti osallistua tähän myös itse.

Cellar Cafe & Barissa on sisällä 34 asiakaspaikkaa. Kesällä paikkamäärä tuplaantuu terassin myötä.