Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veikko Lavin rallit raikuvat kesällä Ilolan Postimäellä – porvoolaiset saavat nauttia humaanin kansanlaulajan tarinasta

Porvoon teatterin kesänäytelmä on Marko Putkosen käsialaa.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen ja Sukuvika on se kun suksi ei luista lienevät Veikko Lavin (1912–96) tunnetuimpia lauluja. Kotkalainen kansanlaulaja koki pitkällä urallaan useampia suosion aikoja ja vaipui välillä miltei unhoonkin.

Porvoon teatterin kantaviin voimiin kuuluva Marko Putkonen ehti takavuosina esiintyä yhdessä Lavin kanssa Porvoon Grandissa ja Finlandia-talossa ja koki sielunveljeyttä mestariin.

– Zorbaksen jälkeen tarvittiin uusi musiikkinäytelmä. Mietin kirjoittaako sellainen Lavista vai Junnu Vainiosta.

–  Valinta kohdistui Laviin, koska hän on ollut vähemmän esillä, Putkonen perustelee.

Juice Leskinen kirjoitti 1980-luvulla ainakin Kotkan kaupunginteatterissa esitetyn Lavi-näytelmän Isänmaan Toivo. 2000-luvulla on ollut hiljaisempaa.

Viime talven aikana syntyikin Jokainen ihminen on laulun arvoinen – Veikko Lavin elämä ja viisut, joka saa kantaesityksensä Porvoossa 18. heinäkuuta.

Veikko Lavi ei tiettävästi saanut isältään muuta perintöä kuin virsiä ja raamattuja. Lavi oli kansan tuntojen tulkki, esiintyi markkinoilla, usein ilman säestystä tai harmonikan kanssa.

Näytelmä pursuaa musiikkia, mutta myös huumoria ja humaania elämänkatsomusta.

Lavin roolissa on kotkalainen freelancer Thomas Pryke, joka on tullut viime vuosina tutuksi Porvoon teatterin esityksistä laulajana, näyttelijänä ja ohjaajana.

– Kotkassa on oma Veikko Lavi -yhdistyksensäkin, toivottavasti sieltä saadaan katsojia liikkeelle, Pryke tuumii.

Toisen miespääroolin, Lavin lapsuudenystävä Topin, tulkitsee porvoolainen Pasi Siltakorpi. Hän debytoi nyt Porvoon teatterissa, mutta on tuttu kasvo muun muassa Perttu Hietasen takavuosien produktioista ja Sleepwellers-yhtyeestä.

Naispääosaa, Lavin sopeutuvaista Sylvi-vaimoa näyttelee Kaika Selin, joka on ollut mukana Porvoon teatterin näytelmistä pikkutytöstä saakka. Selinin omat lapset Lianna ja Miko ovat myös mukana ja edustavat näin jo perheen kolmatta sukupolvea Porvoon teatterissa.

Ohjaaja Tuovi Putkonen arveli, ettei hänen miehensä malta olla pelkkä käsikirjoittaja, joten Marko Putkosella on myös pieni rooli näytelmässä ja kaksi lauluesitystä.

Porvoon teatteri on esittänyt kesäkappaleensa Ilolan Postimäellä vuodesta 2015 lähtien. Putkosten mukaan paikka on viehättävä, mutta harmina on liian pieni katsomokapasiteetti.

– Produktiot ovat aina taloudellista tasapainoilua. On toki todettava, että kukaan meistä ei ole tässä mukana rahan takia, Tuovi Putkonen toteaa.

Porvoon aikanaan Kokonniemeen kaavailema 400-paikkainen kesäteatteri jäi haaveeksi, mutta eipä kaupungissa ole talvikaudellakaan isoa yksinomaan teatterikäytössä olevaa tilaa.