Porvooseen kaksi judon nuorten SM-hopeaa – tavoitteena on saada kisat ensi vuonna Porvooseen

Porvoon Shirokawan Isak Geisor ja Niilo Lattu taistelivat SM-hopeaa judon nuorten SM-kilpailuista.

Viime viikonloppuna ratkottiin judon nuorten Suomen mestarit Nummelan Nummelanharjun koululla. Porvoon Shirokawasta mukana oli kuusi judokaa, ja tuliaisina olikin kaksi SM-hopeaa U18-ikäisistä. Isak Geisor otteli hopealle alle 81-kiloisissa, ja Niilo Lattu vastaavasti alle 50-kiloisissa.

Niilo Lattu otteli omassa sarjassaan kuusi ottelua, joista voitto irtosi neljästä. Ensimmäisessä ottelussaan Lattu väänsi tasaisen ottelun tuttua vastustajaansa, Helsingin Chikaran Suleiman Odzoevia vastaan. Odzoev on ollut paha vastustaja porvoolaiselle, ja nytkin tuli tappio, mutta vasta jatkoajalla sidonnalla. Lattu voitti kuitenkin hienosti muut kolme seuraavaa otteluaan alkupoolissa, ja raivasi siten tiensä jatkoon. Erityisen hieno ottelu oli judoseura Magasin Harmat Dubaevia vastaan, jossa Lattu teki komean uhrautumisheiton, jota ihasteltiin katsomossa laajasti. Alkupoolin ottelut menivät ristiin Dubaevin voittaessa Odzoevin. Lattu kohtasi semifinaalissa isäntäseuran, Nummelan Judon Rasmus Sorsan. Lattu piti ottelun alusta lähtien hienosti hallinnassaan, ja voitti ottelun kahden minuutin kohdalla kuristuksella. Finaalissa tuli kuitenkin selvä tappio Tampereen Judon Justus Ojanteelle jalkapyyhkäisyllä. Lattu oli joka tapauksessa tyytyväinen hopeiseen mitaliinsa.

– Otteluni kulkivat SM-kisoissa hyvin. Erityisen iloinen olen siitä, että sain pisteitä monipuolisilla tekniikoillani, niin matossa kuin pystyssäkin, Niilo Lattu kommentoi suorituksiaan SM-kisoissa.

Alle 81-kiloisissa, vasta kaksi vuotta judoa harrastanut, Shirokawan Isak Geisor otteli hienosti, niin ikään SM-hopealle. Nuorten SM-kilpailuissa vyöraja on vihreä, ja oranssivöinen Geisor tarvitsikin erikoisluvan päästäkseen ottelemaan SM-tatamille. Lupa heltisi hyvien esitysten perusteella, jotka porvoolainen oli antanut aiemmin tammikuun Samurai Cupissa. Geisor näytti olevansa myös luottamuksen arvoinen. Porvoolaisjudoka nappasi voitot Nokian Reigal Pöltsamista ja Mikkelin Nooa Kotisalosta. Tällä hän eteni finaaliin Mikkelin Markus Redsveniä vastaan. Redsven oli opiskellut etukäteen Geisorin vahvuudet, ja pitikin otteet hallinnassaan. Voitto meni Mikkeliin käsivarsiheitolla ottelun puolivälissä.

– Isak on harrastanut painia useita vuosia ja fysiikka on siten hyvässä kunnossa. Judotekniikkaa pitäisi saada kuitenkin vielä lisää. Sen jälkeen mitali voisi jopa kirkastua, Porvoon Shirokawan valmennuspäällikkö Matti Lattu toteaa.

Geisor oli itse myös varsin tyytyväinen SM-hopeaansa.

– Mitali tuntui kyllä tosi hyvältä, mutta ero tekniikassa oli vielä aika iso Redsveniin verrattuna. Minun pitääkin saada lisää taitoa ensi vuodeksi, Geisor kommentoi.

Geisorin otteet on kuitenkin pantu merkille laajemminkin. Suomen Judoliiton kadetti-ikäluokan (alle 18-vuotiaat) vastuuvalmentaja Otto Faven kutsui Geisorin maajoukkueleirille myöhemmin keväällä. Liiton leirityksessä, alle 18-vuotiaissa ovat Porvoosta mukana jo entuudestaan Niilo Lattu ja Joonas Riekkinen.

Shirokawan Joonas Riekkinen lähti mitalisuosikkina alle 60-kiloisten otteluihinsa. Kolme viikkoa takaperin, Riekkinen oli otellut loistavasti Samurai Cupista, Tampereelta pronssia. Tällä kertaa porvoolainen hävisi kuitenkin yllättäen molemmat kaksi alkupoolon otteluaan melkein heti aloituksesta, kun vastustajat rokottivat vastaheitoilla Riekkisen omista yrityksistä.

– Harmillista, mutta urheilussa joskus ei ole onnetar puolella, Matti Lattu harmitteli Riekkisen huonoa onnea otteluissa.

Seurakaveri Patrick Tietäväinen otteli alle 55-kiloisissa ensimmäisissä SM-kilpailuissaan kaksi ottelua, mutta hävisi niin ikään molemmat ottelut, eikä hänkään edennyt tällä kertaa alkupoolia pidemmälle.

Alle 21-vuotiaiden SM-kisoissa, Porvoon Joel Geisor voitti kaksi otteluaan alle 66-kiloissa. Tyttöjen alle 63-kiloisissa, Shirokawan Johanna Leponen otteli vastaavasti yhden voiton. Kumpikaan ei kuitenkaan selvinnyt jatkoon alkupoolistaan, joten mitalihuumaasta ei enää illansuussa päästy nauttimaan.

– Kokonaisuutena meidän seuramme joukkueelle voidaan antaa tyydyttävän ja kiitettävän välimaastosta arvosana, Matti Lattu sanoo.

– Meillä oli hyviä onnistumisia kisoissa. Niilo ja Isak saivat ensimmäiset SM-mitalinsa, mutta toisaalta kummallekin tuli myös harmittavia tappioita matseista, mitkä olisivat olleet täysin voitettavissa.

– Mielestäni nuorten SM-kilpailuissa taso on ollut jopa nousussa viime aikoina. Sikäli kaksi SM-mitalia Porvooseen oli ihan hyvä saavutus. Erityisesti alle 18-vuotiaissa tasoerot ovat kehityksen takia todella isoja, joten moni joutuukin ensimmäiset, ja ehkä toisetkin SM-kilpailuinsa hakemaan lähinnä pelkkää kokemusta. Ja sitähän ei saa mistään muualta kuin tatamilta.

Porvoon Shirokawa oli SM-kilpailuiden seurapisteissä lopulta sijalla 15. Paras seura oli Helsingin Meido-kan seitsemällä SM-mitalillaan. Shirokawa täyttää ensi vuonna pyöreät 50 vuotta, ja seura onkin hakenut nuorten SM-kilpailuita juhlavuotensa kunniaksi. Judoliitto tekee päätöksen asiasta tulevan kevään aikana. Mahdollisuudet kisojen saamiseksi ovat kuitenkin realistiset ja hyvät. Porvoon urheiluhalli on tunnettu toimivana kisapaikkana judoväen piirissä.

– Olisi mahtavaa saada SM-kisat tänne meille. Tavoitteena on myös saada kymmenen omaa ottelijaa tatamille ensi vuonna tosi toimiin, Porvoon Shirokawan puheenjohtaja Mikko Kärnä sanoo.

– Mikäpä olisikaan hienompi tapa juhlistaa seuramme 50-vuotista taivalta, kuin omat nuorten SM-kilpailut, jossa olisi mukana seuran omat judokat.

Tulokset

P18-50 (10): 1) Ojanne Justus Tampereen Judo, 2) Lattu Niilo Shirokawa Porvoo, 3) Dubaev Hamzat Magas, 3) Sorsa Rasmus Nummelan Judo.

P18-81 (6): 1) Redsven Markus Mikkelin Judo, 2) Geisor Isak Shirokawa Porvoo, 3) Ignatovich Jesse JS Sakura Kuopio, 3) Kotisalo Nooa Mikkelin Judo.

N21-63 (5): 1) Laiho Venla Nummelan Judo, 2) Miekkalehto Ronja Meido-Kan H:ki, 3) Heinonen Emilia Orimattilan JS, 4) Leponen Johanna Shirokawa Porvoo.

Tulokset kokonaisuudessaan: https://judoshiai.judoliitto.fi/tulokset.php?id=344

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut