Porvoon Weikkojen 17-vuotiaan painijalupaus Kasperi ”Kassu” Kauhasen unelmana on päästä edustamaan Suomea kesäolympialaisissa – tulevana lauantaina kuitenkin painitaan ensin vapaapainin Suomen mestaruudesta

Paini: Kasperi Kauhanen painii lauantaina porvoon urheiluhallilla vapaapainin Suomen mestaruudesta.

Porvoon Weikkojen 17-vuotias painijalupaus Kasperi ”Kassu” Kauhanen on löytänyt oivan vireen heti alkuvuodella. Kauhanen kävi nappaamassa hopeaa viime lauantaina Kouvolassa painitussa kansainvälisessä Herman Kare -turnauksessa. Tulevaan lauantaihin porvoolainen lähtee vastaavasti Suomen mestaruus mielessä. Porvoon urheiluhallilla ratkotaan lauantaina Suomen ja Viron yhteiset juniorien vapaapainin mestaruudet.

Viime lauantaina Kauhanen paini Kouvolassa 67-kiloisten miesten sarjassa. Ensimmäisessä ottelussa Norjan Mathias Naess kaatui 10–3 pistein. Toisessa ottelussa Viron Ott Saar sai todeta vuorostaan porvoolaisen paremmaksi 3–3 pisteillä. Finaalissa, kolme vuotta vanhempi, Tampereen Kooveen Elmer Mattila oli kuitenkin tällä kertaa kovempi, ja vei voiton 5–0 pistein. Kauhanen ei kuitenkaan päästänyt kokeneempaa Mattilaa helpolla.

– Jaksoin hyvin painia kaikissa otteluissa täysillä kolmen minuutin erät. Finaalissa Elmer oli kyllä selvästi ihan puhki, vaikka hän veikin ottelun 5–0. Hän joutui kuitenkin tekemään kaikkensa voitonsa eteen, Kauhanen kertoo.

– Sen verran tiedän, että Norjan Mathias Naess oli viimeksi Norjan mestaruuskisoissa toinen. Ott Saar oli vastaavasti Viron mestari, joten kummatkin vastustajani olivat ihan kovia painijoita.

– Kahdessa ekassa ottelussani sain tehtyä hyviä ja onnistuneita painiliikkeitä. Ekassa ottelussa Mathiasta vastaan tein heti kaksi neljän pisteen heittoa. Toisessa ottelussa olin aluksi 3–0 häviöllä, mutta nousin lopulta voittajaksi.

– Herman Kare painiturnaus on yleensä aina kovatasoinen, kuten tänäkin vuonna. Siinä mielessä olen erittäin tyytyväinen suoritukseeni. Kisat menivät odotettua paremmin.

Tulevana lauantaina Kauhanen lähtee hakemaan kultamitalia kotiturnauksesta. Kauhanen painii junioreiden vapaapainin Suomen mestaruudesta 70-kiloisten sarjassa.

– Tavoitteeni on voittaa kotikisoista mestaruus. Voitin myös viime vuoden kadettien U17 vapaapainin Suomen mestaruuden joulukuussa, joten minulla on vapaapainissa hyvä vire päällä, Kauhanen kommentoi.

– On kivaa päästä painimaan taas pitkästä aikaa kotikisoissa, vaikka en saakaan sen erityisempää lisäpotkua kotoa. Keskityn tulevaan kisaan ihan samalla tavalla kuin kaikkiin muihinkin kisoihini.

Painin Kauhanen aloitti jo neljävuotiaana isänsä innoittamana. Paini onkin ollut aina Kauhasen pääharrastus, eikä painija ole juurikaan harrastanut muita lajeja.

– Isä oli katsellut lehdestä minulle sopivaa urheiluharrastusta, joka olisi mahdollisimman monipuolinen, ja bongasi Porvoon Weikkojen painin.

– Aluksi en ollut niin kiinnostunut lajista, mutta kun kuusivuotiaana aloin käymään kisoissa, kipinä lajia kohtaan syttyi.

– Muistan tosi hyvin, kun voitin nappulana ekat painikisani. Tunne oli tosi mahtava. Paini on lajina hyvin kilpailuhenkinen, kuten minäkin. Olen kiinnostunut menestyksestä ja voittamisesta.

– Tavoitteenani on voittaa arvokisamitali 20-vuotiaissa, ja toki kesäolympialaisiin olisi tosi mahtavaa päästä jossain vaiheessa painiuraa.

– Isäkin on nyt jälkikäteen todennut, että taisi olla oikea valinta, kun vei minut painisalille, Kauhanen naureskelee.

Kauhanen on niin sanotusti nuori mies parhaassa iässä. Painiura vaatii kuitenkin veronsa, ja vapaa-aika painottuu painiin.

– Yleensä treenaan kahdeksan kertaa viikossa. Toki se välillä vaihtelee kisakalenterin mukaan, mutta yleensä kahdeksan on aika normaali treenimäärä.

– Tärkeintä on tietysti treenata mahdollisimman laadukkaasti. Lisäksi kokonaisuus pitää olla hallussa. Lepo, ravinto ja treeni pitää osata muokata laadukkaaksi kokonaisuudeksi. Kun nämä kaikki palaset ovat kohdillaan, niin lopputulos on hyvä. Mutta tämäkin ottaa tietysti oman aikansa.

– Täytyy myöntää, että joskus tulee hetkiä, jolloin miettii painiuraa, kun kaverit menevät ulos tai muuta vastaavaa. Toisaalta olen saanut lajin kautta niin paljon hienoja kokemuksia, että nämä hetket painuvat unholaan nopeasti. On minulla kuitenkin välillä vapaita viikonloppujakin, joita voin viettää kavereiden kanssa.

Lauantain junioreiden vapaapainin mestaruuskilpailut alkavat urheiluhallilla kello 11.45. Kauhasen lisäksi Porvoon Weikoista mukana on myös Otto Sällström 61-kiloisten sarjassa. Porvoon Weikot toimivat jo toistamiseen Suomen ja Viron painiliittojen yhteisissä junioreiden SM-kilpailuissa isäntänä.

– Paini on erittäin monipuolinen ja antoisa laji harrastajilleen. Porvoo on noussut viime vuosina takaisin painikartalle, joka on näkynyt seuran painijoiden menestyksenä kilpailuissa, sekä aktiivisena kilpailujen järjestämisenä, Porvoon Weikkojen puheenjohtaja Toni Kauhanen iloitsee.