Porvoolaiset Karin ja Gustav Antell olivat mukana pyörätuolitanssin MM-kilpailuissa – kisoissa oli noin 240 tanssijaa 26:sta maasta

Porvoolaiset pyörätuolitanssijat Karin ja Gustav Antell osallistuivat pyörätuolitanssin MM-kilpailuihin viime viikonloppuna 29.11.-1.12. Saksan Bonnissa.

Porvoon pyörätuolitanssiseura Wendarit ry:n Karin ja Gustav Antell olivat kilpailemassa viikonloppuna pyörätuolitanssin MM-kilpailuissa Saksan Bonnissa. Pyörätuolitanssiseura Wendarit

Toni Degerlund

Porvoon pyörätuolitanssiseura Wendarit ry:n porvoolaiset pyörätuolitanssijat Karin ja Gustav Antell osallistuivat pyörätuolitanssin MM-kilpailuihin viikonloppuna Saksan Bonnissa. Sisarukset osallistuivat kisoissa Duo 1 Latin- ja Duo 1 Standard -kategoriaan. Duo 1 Latin -kategoriassa Antellit sijoittuivat seitsemänneksi, ja Duo 1 Standard -kategoriassa kuudenneksi.

– Latinalaistansseissa Venäjä vei kaksoisvoiton ja vakioissa Ukrainan molemmat parit olivat parhaat, Karin Antell kertoo.

– Muita maita meidän kategorioissa olivat Kazakstan, Hong Kong ja Unkari.

– Olemme omaan suoritukseemme tyytyväisiä, vaikkei se mitalisijoitukseen tällä kertaa riittänytkään.

Karin ja Gustav Antell olivat ensimmäisten joukossa, kun Porvoossa tuli lajikokeiluun pyörätuolitanssi. Sisarukset ovat olleet lajiin koukussa siitä lähtien. Antellit edustavat kisoissa paikallista pyörätuolitanssiseura Wendarit ry:ta sekä valtakunnallista Suomen Pyörätuolitanssiliittoa. Sisaruksilla oli pareina tanssiuran alussa pystytanssijoita, mutta viimeiset kymmenen vuotta he ovat tanssineet yhdessä duo-luokassa.

– MM-kilpailuihin osallistui noin 240 tanssijaa 26:sta maasta. Näin suurissa kilpailuissa emme vielä koskaan olleet tanssineet, vaikka nämä olivat jo meidän kolmannet MM-kisat, Karin Antell toteaa.

– Kenraaliharjoituksemme ennen kisoja menivät suunnitelmien mukaan ja olimme niihin tyytyväisiä. Kesän maajoukkueleiriltä saimme paljon uutta potkua slovakialaiselta huippuopettajaltamme. Otimme myös kesän ja syksyn aikana yksityistunteja suomalaisilta tanssinopettajilta ja harjoittelimme ahkerasti. Meillä oli luottavainen tunnen ennen kisoja, ja tavoitteena oli paikka finaaleihin.

Antellit harjoittelevat kaksi kertaa viikossa, ja ennen kisoja useamminkin. Lisäksi ohjelmaan sisältyy säännöllinen fysioterapia ja allasharjoittelu. Pyörätuolitanssissa on tiiviit rivit harrastajien kesken.

– Yhteishenki Pyörätuolitanssiseura Wendareissa on parasta, Karin Antell iloitsee.

– Ilman sitä ei jaksaisi jatkaa tätä harrastusta.

– Harjoittelemme ilman valmentajaa, mikä tietysti hankaloittaa edistymistä, mutta uutta oppia saadaan maajoukkueleireillä ja joskus otamme yksityistunteja.

Pyörätuolitanssi

Tanssi, johon pyörätuolinkäyttäjä osallistuu.

Pyörätuolitanssia voi harrastaa ryhmässä, paritanssina ja singlenä.

Combi-parin muodostavat pyörätuolinkäyttäjä ja vammaton pystytanssija. Duo-parin osapuolet tanssivat molemmat pyörätuolissa.

Freestyle-tanssissa on useita tanssilajeja countrysta flamencoon ja baletista jazziin. Freestyle-tyyli antaa tanssijoille vapaat kädet ilmaista itseään sekä luoda tanssiesityksiä. Street- ja showtanssit pitävät sisällään discodancen, hiphopin ja useista eri tanssilajeista koostuvan showdancen, ja ne ovat myös virallisia kilpailulajeja.

Pyörätuolitanssi on tullut Suomessa tanssikilpailujen ohjelmistoon 1990-luvulla, mutta laji on edelleen melko tuntematon.

Pyörätuolitanssin suomalainen uranuurtaja on Risto Lång (s. 1968 Kiuruvesi). Hän on ensimmäinen pyörätuolilla liikkuva ammattitanssija.

Pyörätuolitanssi on erinomainen liikuntavammaisten harraste- ja kilpaurheilulaji. Suomenmestaruudesta ja kansainvälisellä tasolla lajissa kilpaillaan kymppitansseissa, joihin kuuluvat latinalais- ja vakiotanssit.

Lisätiedot: www.paralympic.org/dance-sport

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut