Nuoret hurjana cyklocrossissa – Akilleen pyöräilykausi alkoi nuorten SM-kultamitaleilla

Maalissa cyklocrossin tuore U17 Suomen mestari Elias Hämäläinen. Hannu Hämäläinen

toimitus

Akilleen pyöräilijät Elias Hämäläinen ja Oskari Heinikainen nappasivat nuorten U19- ja U17- sarjojen Suomen mestaruudet liukkaalla cyclocross-radalla Espoossa. Hämäläisen ja Heinikaisen loistavaa ajoa täydensi Akilleen parhaaksi pyöräilijäksi vuonna 2019 valittu Veeti Vainio ottamalla miesten sarjan SM-hopean.

Cyclocross-kilpailuissa kierretään yleensä melko lyhyttä (2-3 km) rataa. Radat sijoitetaan vaihtelevaan maastoon, joka joissain kohdissa vaatii ajajan jalkautumista ja pyörän kantamista esteen yli. Kilpailujen kesto on yleensä puolesta tunnista tuntiin ja ajettava matka vaihtelee reitin mukaan. Lajilla on vahva asema perinteisissä maantiepyöräilymaissa, kuten Belgiassa ja Ranskassa ja erityisesti Flanderissa.

Elias Hämäläisen kisaan osallistuminen oli vaakalaudalla vielä päivää ennen kisaa flunssaoireiden vuoksi. Yhdessä valmentajaisän Hannu Hämäläisen kanssa Elias päätti kuitenkin osallistua kisaan. Hämäläinen ei lähtenyt itse ajoon mitenkään säästellen vaan kiihdytti paukusta karkuun. Lähtösuoran päässä Hämäläinen johti jo parikymmentä metriä.

– Tosi hauska rata. Lähdin reippaasti liikkeelle ja huomasin pian, että eroa oli tullut toisena ajavaan Viron Oskar Küütiin, joka osallistui SM-kisaan ulkopuolisena. Ensimmäisellä kierroksella sormet hikosivat ja toisella kierroksella ne jäätyivät ja olivat aivan tunnottomat. Ajoin kuitenkin omaa kovaa vauhtia, ja sormet lämpenivät jälleen kolmannen kierroksen aikana, Hämäläinen kertoi.

Valmentaja Hannu Hämäläinen kommentoi kodin lämpöön poikansa kanssa kiiruhtaessa, että ”Elias lähti räväkästi liikkeelle. Kisa kulki oikein hyvin.

– Tästä on hyvä jatkaa kesäkauteen 2020. Toivottavasti pysytään terveenä ja saadaan ehjä talviharjoittelukausi. Kaudelle 2020 olisi tarkoitus ottaa myös maantiekilpailut mukaan ohjelmaan.

Oskari Heinikaisella oli tiukka kisa U19-sarjassa Valkeakosken Aksel Rantasen kanssa.

– Alkuun lähdettiin rivakasti Viron Janek Kukkin johdolla, mutta Aksel ja minä karkasimme vahvalla vauhdin pidolla liukkaalla radalla vajaan kahden minuutin etumatkaan. Matkaa taitettiin vuorovedolla ja molempien kaatuillessa liukkaudessa vuorotahtiin. Maalisuoralle tultaessa Aksel Rantanen oli repinyt minuun viiden metrin etumatkan.

– Avasin pellit ja sain suoralla puristettua välimatkan kiinni ja puristin ohi aivan viimeisten metrien aikana. Nautittava voitto. Nyt on pitkä, huhtikuussa alkanut kausi takana. Startteja kertyi mulle reilut 40. Nyt on aika keskittyä peruskuntoharjoitteluun, Heinikainen kommentoi kovan taistelun jälkeen.

Miesten kisassa kisaa hallitsivat 18-vuotiaat Ounasvaaran pyöräpoikien Niko Heikkilä ja Akilleen Veeti Vainio. Niko Heikkilä maastospesialistina hallitsi hyvin myös cyclocrossin ja puristi voiton 20 kilometrin matkalla puolen minuutin erolla Veeti Vainioon. Kolmanneksi sijoittui Hyvinkään Antti Kuitto lähes minuutin Vainiolle hävinneenä.

– Tämä oli mainio kauden avaus meille laajalla rintamalla. Nyt keskitytään peruskunnon hiomiseen vankalla leiriohjelmalla. Uuteen kesäkauteen tulemme entistä vahvempina. Ajajamme keskittyvät nyt kunnon kehittämiseen ja tukiryhmämme paiskii töitä rahoituksen ja edellytysten luomiseen näille nuorille pyöräilijöille. Haluamme kehittää toimintaamme kehitysalustaksi suomalaiselle huippupyöräilijöille. Mikä on sen hienompaa kuin nähdä nuorten pyöräilijöiden kasvavan ja kehittyvän kohti unelmiaan, Akilleen Pyöräilyn puheenjohtaja Ari Perälä kertasi.

Cyclocross muistuttaa paljon maastopyöräilyn maastoajoa ja monet cyclocrossia ajavat kilpailevat esimerkiksi maastopyöräilyssä. Cyclocrossissa käytettävät pyörät muistuttavat kapeine renkaineen ja taivutettuine ohjaustankoineen keveitä maantiepyöriä, mutta niissä on leveämmät haarukat, voimakkaammin kuvioidut ja leveämmät renkaat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.