Valio Akatemia -stipendiaatit on valittu – Itäiseltä Uudeltamaalta tukea saivat Lina Olenius (Porvoo Thaiboxing Club), Porvoon Akilles Bandy P17-joukkue (jääpallo) ja Porvoon Salibandyseuran (PSS) B-tytöt 03–04 (salibandy)

Valio Akatemia jakoi yli 130 000 euroa lasten ja nuorten liikuntaharrastusten tukemiseen.

Valio Akatemia yhdessä ohjelman kummien kanssa on valinnut yhteensä 308 nuorta stipendin saajaa vuodelle 2020. Kummeina ohjelmassa toimivat jalkapalloilija Joel Pohjanpalo, hiihtäjä Kerttu Niskanen, estejuoksija ja suunnistaja Topi Raitanen sekä hiihtotubetusryhmä Real Skifi.

Ohjelman kummit olivat aktiivisesti mukana valitsemassa stipendiaatteja omissa lajeissaan. Stipendejä jaettiin niin yksilöurheilijoille ja joukkueille kuin koululaisryhmille ympäri Suomea. Stipendin saaneiden joukossa on sekä menestyneitä urheilijoita että harrastusta vasta aloittavia lapsia ja nuoria. Itäiseltä Uudeltamaalta stipendin saivat Porvoo Thaiboxing Clubin Lina Olenius, Akilles Bandyn P17-joukkue ja Porvoon Salibandyseuran (PSS) B-tyttöjoukkue.

Akilleen nuoret jääpalloilijat olivat riemuissaan saamastaan tuestaan, joka tuli enemmän kuin tarpeeseen.

– Olemme erittäin iloisia Valio Akatemian stipendistä. Hienoa, että Valio päätti tukea myös meitä pienempiä lajeja, Akilles Bandy P17:n joukkueenjohtaja Johanna Peltokangas toteaa.

– Raha tulee todella tarpeeseen. Akilles P17 pelaa valtakunnallista sarjaa, ja pelimatkoja tulee kaudella Ouluun, Jyväskylään, Poriin, Mikkeliin, Varkauteen ja Helsinkiin, siis pelkästään runkosarjassa. Käytämme stipendin pelimatkojemme bussikustannuksiin.

– Tuki on joukkueemme budjetissa merkittävä. Pienen lajin haasteena on se, että kustannuksiakin on jakamassa pienempi joukko. Jääpallokausi on lyhyt, reiluun kolmeen kuukauteen sijoittuvat kaikki tapahtumat ja pelit, ja sitä myöden myöskin kustannukset.

– Junioritoiminnassa maksajina ovat kuitenkin vanhemmat. Vanhemmat päättävät mitä lajia lapset harrastavat. Ja mihin oman taloutensa puitteissa panostavat. Tämä stipendi keventää vanhemmille maksettavaksi jäävää osuutta.

– Itse arvostan suuresti yrityksiä, jotka tukevat lasten ja nuorten liikuntaa. Liikuntaan sijoitettu raha maksaa itsensä takaisin myöhempinä vuosina. On ihailtavaa miten yritykset kantavat vastuutaan yhteiskunnasta, tukemalla junioritoimintaa.

– Kaikista ei tule huippu-urheilijoita, mutta näen, että jokainen lapsi ja nuori, joka saa iloa ja innostuu liikunnasta on saavutus. Sitä on millään mittareilla vaikeaa mitata. Kun tuntee iloa liikkumisesta se kantaa läpi elämän. Yrityksiltä saatava tuki mahdollistaa pienempien lajien harrastamisen eivätkä kulut nouse kohtuuttomiksi.

17-vuotias Lina Olenius on harrastanut thainyrkkeilyä vasta vuoden verran, mutta on otellut jo ahkerasti. Viimeksi Olenius nappasi voiton marraskuun alussa Helsingissä järjestetyistä isoista thainyrkkeilyn salikilpailuista. Porvoolainen thainyrkkeilijä oli riemuissaan saamastaan tuesta.

– Tuntui aivan mahtavalta ja kannustavalta saada stipendi. Tällainen tuki auttaa mukavasti matkalla kohti tavoitteita ja unelmia. Raha tuli todella tarpeeseen, Olenius sanoo.

– Käytän tukeni seuraavan kauden kuluihin, esimerkiksi uusiin välinehankintoihin, kilpailukuluihin ja kausimaksuun. Mielestäni tämän kaltainen tuki on todella tarpeellista. On tärkeää tukea nuoria harrastuksissaan.

Porvoon Salibandyseuran (PSS) B-tytöt pelaavat SM-sarjaa. SM-sarja on tyttöpuolella ensimmäinen sarjataso, jolla ottelut pelataan turnauspäivien sijasta yksittäisinä otteluina. Tämä tarkoittaa, että kauden aikana tulee valtavasti kustannuksia pelkästä matkustamisesta.

– Lokakuussa tytöt lensivät muun muassa lauantaina Ouluun ja takaisin. Heti seuraavana päivänä mentiin vuorostaan bussilla Joensuuhun ja takaisin, PSS:n B-tyttöjen taustajoukoissa toimiva Jukka Puumalainen kertoo.

– Eivätkä matkakustannukset tietenkään ole joukkueen ainoa menoerä, joten vanhempien kukkarot ovat kyllä kauden aikana kuukausittain koetuksella.

– Tytöillä on haaveena osallistua ulkomaanturnaukseen ensi vuonna. Kun jo SM-sarjassa pelaamisen kausibudjettiin vaaditaan kymmeniätuhansia euroja kaudessa, niin kaikki tuki matkakassaan on todella tarpeen.

– Yritämme olla mahdollisimman aktiivisia oman varainhankinnan kanssa, joten kaikki taloudellinen tuki on tärkeää, oli se sitten satasia, tuhannen euron sponsorisopimus tai vaikkapa vain tarpeellista tavaraa. Itse tytöt ja tyttöjen taustajoukot ovat olleet erittäin aktiivisia varainhankinnan suhteen, mutta ”markkinat” ovat rajalliset. Perheissä on useita lapsia, jokainen lapsi on yhtä tärkeä, ja jokaisen lapsen joukkue kerää rahaa johonkin tarpeeseen. Silti viikoittain ei kuitenkaan kehtaa mennä työkavereille jotain myymään. Varsinkin jos kyse on samasta tuotteesta.

– Joten jos vastaamme, että tuki on todella tarpeen, uskomme vastaavamme samalla myös muiden joukkueiden ja koko junioritoiminnan puolesta.

Tänä vuonna Valio Akatemia sai yhteensä 1820 stipendihakemusta liikuntaharrastuksissaan eri vaiheissa olevilta lapsilta, nuorilta ja ryhmiltä. Hakijoista valittiin 308 stipendin saajaa vuodelle 2020. Valinnoissa haluttiin tukea yhteisöllisyyttä, harrastusten mahdollistamista ja pitkäjänteisyyttä, ravitsemuksen kehittämistä sekä liikunnan iloa.

– Hakemukset olivat jälleen kerran hyvin perusteltuja ja niistä välittyi upeasti se, kuinka erityisiä nuoria liikkujia Suomessa on. Haluamme valinnoissa huomioida sen, että tukea jaetaan mahdollisimman monipuolisesti: valtakunnallisesti, eri ikäisille, eri lajeille ja niin yksilöille kuin joukkueille ja kouluryhmillekin, projektipäällikkö Nina Wahlström Valiolta kertoo.

Ohjelman kummit, eli jalkapalloilija Joel Pohjanpalo, hiihtäjä Kerttu Niskanen, estejuoksija ja suunnistaja Topi Raitanen sekä hiihtotubetusryhmä Real Skifi, olivat mukana valitsemassa stipendiaatteja. Stipendejä jaetaan yksilöurheilijoille, joukkueille ja koululaisryhmille ympäri Suomea. Stipendin saaneiden joukossa on sekä kilpaurheilijoita että liikuntaharrastuksen vastikään aloittaneita lapsia ja nuoria. Nyt valittujen stipendiaattien joukossa oli perinteisten suosikkilajien lisäksi myös esimerkiksi tankovoimistelun ja nykyaikaisen viisiottelun edustajat. Tänä vuonna myönnettiin myös useampi stipendi koululiikunnan tukemiseksi.

– Lajinäkökulmasta stipendiaatteja on valittu laajasti, sillä haluamme tukea monenlaista liikuntaa. Meille on tärkeää kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan tavalla, joka on juuri heille itselleen paras ja sopivin, Wahlström sanoo.

Valio Akatemia jakoi vuodelle 2020 308 raha-, tuote- ja ravitsemusstipendiä. Raha- ja tuotestipendejä käytetään muun muassa harrastusmaksuihin, tilavuokrien maksamiseen, valmentajien palkkioihin, kausimaksuihin, kisamatkoihin ja varustehankintoihin. Ravitsemusstipendeillä taas tuetaan urheilijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia välipala- ja kokkauskurssien sekä ravitsemusvalmennusten muodossa. Valmennukset ja kurssit toteutetaan yhdessä Marttaliiton ja Urheiluravitsemuksen asiantuntijaverkoston kanssa. Haku vuoden 2021 stipendeihin käynnistyy keväällä 2020. Stipendejä voivat hakea kaikki alle 18-vuotiaat liikuntaa harrastavat ja siitä kiinnostuneet lapset ja nuoret ympäri Suomen. Hakija voi olla yksilöurheilija, joukkue tai koululuokka. Stipendiaatteihin voi tutustua osoitteessa www.valio.fi/akatemia

Valio Akatemia stipendiaatit itäiseltä uudeltamaalta

Porvoo: Lina Olenius (Porvoo Thaiboxing Club), Porvoon Akilles Bandy P17-joukkue (jääpallo) ja Porvoon Salibandyseuran (PSS) B-tytöt 03–04 (salibandy).

www.valio.fi/akatemia

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut