900 kiloa rautaa ylös ja sillä Jooel Vatanen voitti ylivoimaisesti MM-kultaa

Jooel Vatanen nappasi voimanoston MM-kultaa. Timo Pasanen

Timo Pasanen

Voimanoston WPC:n liiton MM-kisoissa Lahdessa nähtiin porvoolainen voittaja, kun Jooel Vatanen voitti MM-kultaa.

Vatanen kilpaili alle 110 kilogramman sarjassa ja teki hurjan 900 kg:n yhteistuloksen. Hän voitti oman sarjansa ylivoimaisesti. Kyykystä nousi 380 kg, penkkipunnerruksessa nousi 195 kg ja maastavedossa nousi hurjat 325 kiloa.

– Voittoon ja koko kilpailuun olen kyllä todella tyytyväinen. Joku tuon kisan oli kuitenkin pakko voittaa, ja nyt osui hyvin kohdilleen, hän naurahtaa.

Vatanen kertoo, että ilman kolhuja ei reissusta selvitty.

– Kyykyssä olkapää petti hieman ja hauiksen pitkä jänne muljahti. Vamma saatiin asiantuntevan hoidon ansiosta kuntoon. Penkkipunnerruksessa tuo vaikutti ja se ei mennyt odotusten mukaan. Yritin kovasti yli 200 kg:n tulosta, mutta ei tällä kertaa. Maastavedossa tuli hyvä tulos, mutta potentiaalia on enempäänkin. Olen kuitenkin tyytyväinen, kun tuo 900 kiloa yhteistuloksessa meni rikki, Vatanen kertoo.

Hän kertoo, että tuo 900 kiloa on aika hyvä raja.

– Tuo tulos erottaa pojat miehistä, hän naurahtaa pilke silmäkulmassa ja jatkaa, että pitää eniten kyykystä, joka tuntuu luontevalta juuri hänelle.

Hän on myös kautta aikojen kolmas suomalainen, joka rikkoi kisoissa tuossa painoluokassa (alle 110 kg) tuon maagisen 900 kiloa.

– Samalla toki myös oma ennätykseni, joten olen todella tyytyväinen.

Vatanen voitti keväällä saman painoluokan voimanoston SM-kultaa ja sai tuolla voitolla paikan MM-lavalle,

– Lahden kisat olivat isot kisat, jossa nostajia oli kymmenistä eri maista noin 550. Toistakymmentä nostajaa eri maista oli minun luokassa, joten mielenkiintoinen koitos oli. Oli helppo osallistua, kun kisat olivat niin lähellä.

Voitto ei tullut kuitenkaan aivan helpolla, sillä Vatanen on tehnyt pitkäjänteistä työtä voiman eteen yli kymmenen vuotta.

– Kehonrakennus on minulle se rakkain laji. Reilun vuoden verran olen treenannut voimanostoa päälajina. Päätin vain opetella tekniikan ja treenata näitä kolmea lajia päätoimisesti. Olen toki perusvahva kropaltani ja treenannut aina näitä lajeja, mutta eri näkövinkkelistä.

Hän selittää, että ero on toistojen määrässä.

– Voimanostossa harjoitellaan paljon maksimi painoin yhtä toistoa. Aiemmin tein esimerkiksi kymmenen toiston sarjaa kevyemmillä painoilla. Tämä on ollut harjoittelussa se uusi ja vaikeasti opittava asia.

Harjoitusolosuhteet porvoolaisella on kunnossa, sillä hän on PtvGym:n yrittäjä. Hän omistaa salit Porvoossa ja Helsingissä, joten harjoittelu onnistuu hyvin.

– Helsingissä on enemmän voimanoston harrastajia, jostakin syystä. Olisi mukavaa, jos Porvoossakin innostuttaisiin lajista enemmänkin. Olen kuullut, että Porvoossa on ollut menestyneitäkin voimanostajia, joten uutta nousua vain tekemään.

Vatanen haluaakin olla esimerkkinä asiakkailleen.

– Rakkaudesta lajiin ja oman kunnon kohotuksen kautta tässä edetään. Tässä näkee hyvin oman kehityksen ja se on minulle se paras palkinto.

– Harrastaja aloita treenaaminen rauhallisesti ja etene pienin askelin eteenpäin. Kyykky, penkki ja veto ovat kaiken kivijalkoja, joita kannattaa treenata. Ravinnon, levon ja palautumisen tulee olla tasapainossa. Laatu korvaa määrän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskikauppa lähti jo Porvoossakin nousukiitoon – kauppa kiihtyi heti kun THL:n edustaja vihjaisi tulevasta maskisuosituksesta
 2. Katso 360°-video: Katso video: Tältä näyttää meno ravihevosen kyydissä Loviisan raveissa
 3. Porvoon kouluihin uusia toimintatapoja viruksen varalta - todennäköisesti kouluihin ei tule maskipakkoa
 4. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 5. Askolan kunnanjohtajan valinnasta valitus hallinto-oikeudellekin
 6. Poikkeusolojen ilmiö: Hurjia ylinopeuksia ja räikeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia
 7. Jos koivu olisikin mänty? – taiteilija Jarmo Vellonen tutkii puiden ja muiden identiteettejä
 8. Loviisan kesäravit saatiin vihdoinkin käyntiin – samalla juhlistettiin radan 70-vuotista taivalta juhlalähdöllä
 9. Perussuomalaisten teltta houkutti yleisöä lauantaina – eri puolueiden ehdokaslistoilla on vielä tilaa
 10. Korona kuritti risteilykesää – kotimaanmatkailu pelasti, lapsiperheet ovat rohkeimpia
 11. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 12. Kolumnisti Harri Virtanen ruotii terveydenhuoltoa – "Asiakkaistani osa on yhteiskunnassa kiinni olevia huumeidenkäyttäjiä"
 13. Kerkkoon Urheilijat Porvoon paras seura 9-15 vuotiaiden yleisurheilun piirinmestaruuskisoissa
 14. Peltogrilli avautui nyt myös keskustassa
 15. Juornaankylän kesäteatteri leikittelee kuntapolitiikalla – "Näytelmä ei piikittele Askolan kuntaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.