Artur Fedorov haluaa valmentajana olla kehittäjä

Artur Fedorov luotsaa Botnian jääpallomiehistöä. Timo Pasanen

Timo Pasanen

Jääpallon miesten pääsarja Bandyliiga ei ole vielä alkanut. Osa liigaseuroista kokoontuu vielä ennen kautta Varkauteen pelaamaan Suomen cupin finaalipaikasta. Helsinkiläinen Botnia lähtee hakemaan finaalipaikkaa, jotta pääsisi vastustajaksi Akilleelle.

Porvoolainen kokenut jääpalloilija Artur Fedorov toimii nyt ensimmäistä kautta Botnian päävalmentajana.

Fedorov pelasi huikean uran Akilleen edustusmiehistössä vuosina 1994-97 ja 2000-09. Hän päätti bandyliigauransa juuri Botniaan vuonna 2010.

Fedorov pelasi ennen Suomeen tuloaan mm. viisi vuotta Moskovan Dynamon riveissä.

– Lähdin nuorena Moskovaan oppimaan jääpalloa. Kauaksi kotoa asuntolaan asumaan muiden poikien kanssa, niin se kasvatti. Sillä tiellä ollaan ja jääpallo mielessä, hän naurahtaa.

Valmentajana Fedorov on toiminut Akilleen edustuksen tiimissä ja junioreiden kehittäjänä. Hän ei siinä mielessä hyppää tuntemattomaan.

– Haluan olla sellainen valmentaja, joka kehittää pelaajien ominaisuuksia. Olen iloinen, että valmennetavani pääsevät eteenpäin urallaan. Jos pääsee eteenpäin kovempaan joukkueeseen, niin se tuntuu hyvältä. Toki haluan, että joukkueeni lähtee aina voittamaan peliä.

Henkilökohtaiset keskustelut pelaajien kanssa kuuluvat Fedorovin mielestä valmentajan arkeen.

– Tavoitteiden avoin puhuminen auttaa aina valmentajaa viemään joukkuetta eteenpäin.

Häntä vähän jännittää kauden alku.

– Meillä on nuori joukkue, joka on harjoitellut ihan hyvin. Liikkuvaa ja aktiivista jääpalloa pyritään pelaamaan. Hyviä pelaajia Botnialla on ja hyvin on tähän asti joukkue innokkaasti harjoitellut.

Luistelun merkitys on Fedorovin mielestä se avainasia.

– Helsingissä on ollut haastavaa valmentaa, kun saimme vain kerran viikossa jäävuoron kaukalosta. Juostu ja kaikkea treeniä on tehty sitäkin enemmän, se on ainoa millä pitää kuntoa yllä Helsingissä.

Cupin turnauksessa Narukerä ja Veiterä ovat niitä kovia vastustajia. Botniassa pelaa kolme Akilleen kasvattia Niklas Johansson, Dante Lindblad ja Niels Främling.

– Minusta joukkueessa on hyviä junioreita. Suunta on oikea, kun he haluavat harjoitella ja mennä eteenpäin urallaan. Kotimainen liiga nayttää nyt etukäteen aika tasaiselta.

Fedorov veikkaa mustaksi hevoseksi Narukerää. HIFK, Kampparit ja Veiterä ovat hänestä Akilleen ohella niitä vahvoja mestarikandidaatteja.

– Porvoossa on mahtava fiilis pelata ja fanit ovat todella hienoja. Paras jääpallokaupunki hän sanoo.

Fedorov toimii myös Viron miesten ja naisten maajoukkueen päävalmentajana. Siellä saadaan joukkueet kasaan, mutta sarjaa niillä ei ole. Miehissä lähes kaikki pelaavat ja asuvat muualla kuin Virossa, Venäjällä ja Ruotsissa. Suurimmalla osalla on jääkiekkotaustaa.

– Kansainvälinen jääpallo voi ihan hyvin, mutta töitä on tehtävä lajin eteen koko ajan. Toivottavasti Suomeen saataisiin edes yksi jääpallohalli, hän miettii.

Suomen Cup

Lohko B = Varkaus 9.-10.11.

Veiterä, Kampparit, WP 35, Narukerä, Botnia.

Suomen Cupin finaali pelataan 3.1.2020.

Akilles on jo finaalissa.

Suomen cup oli mukana ensimmäisen kerran kaudella 1959–1960.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.