Joukkuevoimistelu vetää harrastajia mukaan Porvoossa – laji tarvitsisikin kipeästi lisää harjoitustiloja sekä joukkuevoimisteluun ja rytmiseen voimisteluun tarkoitetun maton

Porvoon Urheilijoiden lajirepertuaarissa on ollut joukkuevoimistelu voimissaan nyt vuodesta 2016 lähtien.

Toni Degerlund

Porvoon joukkuevoimistelu kehittyy kovaa vauhtia ja harrastajamäärät ovat mukavassa myötämäessä. Joukkuevoimistelutoiminta käynnistyi Porvoossa vuonna 2016 Laura Sandbergin toimesta. Sandberg aloitti valmennuksen aktiivisten vanhempien ansiosta, kun hän muutti perheensä kanssa Helsingistä Porvooseen. Porvoossa on ollut aiemminkin joukkuevoimisteluryhmä, mutta toiminta loppui, kun silloinen valmentaja muutti pois paikkakunnalta.

Porvoon Urheilijoissa on oma voimistelujaostonsa, jonka alla on toimintaa sekä joukkue- että telinevoimistelussa. Yhteisestä jaostosta huolimatta kummankin lajin toiminta on itsenäistä ja omaan lajiinsa keskittynyttä. Joukkuevoimistelun päävalmentaja Laura Sandberg on valmentanut joukkuevoimistelua aiemmin Helsingissä Pakilan Voimistelijoissa 20 vuoden ajan.

– 2016 aloitin Porvoossa joukkuevoimisteluvalmennuksen yhden ryhmän kanssa. Tällä hetkellä seurassamme on neljä joukkuetta, joissa on yhteensä 48 voimistelijaa, Sandberg kertoo.

– Joukkuevoimistelussa kaudet jakautuvat syys- ja kevätkauteen kilpailukalenterin mukaan. Syksyllä loka-joulukuussa kilpaillaan välineohjelmilla ja keväisin maalis-kesäkuussa vapaaohjelmilla. Kilpailukausien väliin sijoittuu peruskunto- ja lajiharjoituskaudet.

– Kaikki neljä joukkuettamme osallistuvat Voimisteluliiton järjestämiin kilpailuihin. Joukkueemme kilpailevat syyskaudella neljässä eri sarjassa: Stara-sarjassa (6-12-vuotiaille suunnattu sarja), 8-10-vuotiaiden sarjassa, 12-14-vuotiaiden harrastesarjassa ja 12-14-vuotiaiden kilpasarjassa. 12-14-vuotiaiden sarjoissa joukkueet arvostellaan suoritusten perusteella kategorioihin; 1 parhain – 10 heikoin, ja jokaisen sarjan kolme parasta suoritusta palkitaan mitaleilla. 8-10-vuotiaiden sarjassa joukkueet arvostellaan myös kategorioihin, mutta tuomarit antavat 2-3 kunniamainintaa erinäisistä syistä valitsemilleen joukkueille. Stara-sarjassa joukkueita ei laiteta paremmuusjärjestykseen, vaan he saavat tuomareilta kirjallisen palautteen esityksestään.

Porvoon Urheilijoiden joukkuevoimistelijoiden viime kausi oli onnistunut. Nuorimmat joukkueet Pantterit osallistuivat kahden suuren joukkueen voimin Stara kilpailuihin parantaen suorituksiaan läpi kauden. 12-14-vuotiaiden harrastesarjan joukkue Trix osallistui ensimmäistä kertaa oman sarjansa kilpailuihin. Ilman ennakkotietoja ja -odotuksia sarjasta, joukkue suoritti kilpailuissa hyvin ja paransi kategorioita kilpailuissa kevään mittaan. Seuran 12-14-vuotiaiden kilpasarjan joukkueelle, Eloisalle kausi oli erittäin onnistunut. Joukkue on nostanut voimistelun tasoaan kausi kaudelta sijoittuen yhä korkeampiin kategorioihin. Kevätkauden huipennus oli 12-14-vuotiaiden kilpasarjan mestaruuskilpailut, jossa joukkue voimisteli itsensä finaaliin. Porvoolaisjoukkue oli ensimmäistä kertaa mukana finaalissa.

– Olen tehnyt töitä pitkäjänteisesti joukkueen fyysisiä ominaisuuksia ja perusvoimistelutaitoa kehittäen, Sandberg sanoo.

– On hienoa nähdä, että se alkaa näkyä myös joukkueen sijoituksissa. Joukkueen tahtotaso harjoitella ja kilpailla on kova. Se motivoi myös minua valmentajana erittäin paljon.

Eloisalla on tällä syyskaudella neljät kisat, joista tärkeimmät kilpailut ovat Välinemestaruuskilpailut Seinäjoella 30.11.-1.12. Muut kilpailut järjestetään marraskuussa Etelä-Suomen alueella, johon seuran kaikki joukkueet osallistuvat. Lisäksi kaikki joukkueet esiintyvät Porvoon Urheilijoiden Voimistelujaoston joulujuhlassa 28.11. Kokonhallilla. Eloisa joukkue pääsi tällä kaudella myös ensimmäistä kertaa mukaan Voimisteluliiton valmennusleirityksille, jolle osallistuu kilpasarjan joukkueita. Leirityksen ensimmäinen osa pidettiin lokakuussa Lohjalla Kisakallion urheiluopistolla. Toinen osa leirityksestä on keväällä 2020.

Joukkuevoimistelun laajentumisen myötä harjoitteluolosuhteet ovat aiheuttaneet seurassa paljon päänvaivaa. Joukkueiden harjoitukset ovat eripuolilla Porvoota. Joukkuevoimistelun kilpailualue on 13x13 metriä. Kilpailuissa joukkueet kisaavat joukkuevoimisteluun ja rytmiseen voimisteluun tarkoitetulla matolla, joka on mitoiltaan 14x14 metriä. Matto lisää lajin suorittamisen turvallisuutta muun muassa hypyissä, akrobatialiikkeissä ja pirueteissa. Porvoossa mattoa ei kuitenkaan vielä ole.

– Oman lajin maton hankinta on haaveissamme. Taloudellisesti se olisi jo mahdollista, mutta mihin maton voisi sijoittaa?

– Lajin matto toisi harjoitteluun laatua ja turvallisuutta lisää, sekä mahdollistaisi sellaisten liikkeiden harjoittelun, joita nyt ei ole mahdollista harjoitella.

– Kävimme hiljattain hyvän keskustelun Porvoon liikuntatoimen kanssa joukkuevoimistelun tulevaisuudesta Porvoossa. Haasteita riittää, mutta positiivisia pilkahduksia nousi myös esiin. Myös yhteistyö yksityisen toimijan kanssa voisi olla mahdollista. Ympäri Suomen on noussut voimisteluhalleja pieniinkin kaupunkeihin.

– Tämä esteettinen, kaunis, upea, monipuolinen laji kasvattaa suosiotaan Porvoossa, josta olemme todella iloisia seurassa. Toivomme, että lajin kehitykselle on tilaa ja mahdollisuuksia myös Porvoossa. Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia, näin haluamme ajatella. Jos saisimme paremmat harjoitusolosuhteet lajillemme, olisimme todella onnellisia, sillä se rohkaisisi viemään ja kehittämään lajikulttuuria yhä pidemmälle Porvoossa.

– Mikäli kiinnostusta lajia kohtaan nousi, niin 12-14-vuotiaiden harrastesarjan joukkueeseen Trixiin, otetaan uusia tyttöjä mukaan. Vaatimuksina on, että tyttö olisi 2006-2008 syntynyt ja olisi tanssillista tai urheilullista taustaa alla, Sandberg toteaa.

Joukkueet

Eloisa 2005–2007 (12-14v kilpasarja)

Trix 2006–2008 (12-14v harrastesarja)

Kilpa-Pantterit 2008–2010 (8-10v sarja)

Stara-Pantterit 2010–2012 (Stara-sarja)

Suomalaisesta naisvoimistelusta kehittynyt urheilulaji.

Joukkuevoimistelulla on myös yhtäläisyyksiä rytmisen voimistelun kanssa.

Kilpailuohjelma on musiikkiin sommiteltu taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus, johon sisältyy erilaisia vaadittavia liikkeitä kuten vartalonliikkeitä, tasapainoja, hyppyjä ja niiden yhdistelmiä. Pakollisten vaikeusosien lisäksi kokonaisuuden sitovat yhteen jatkuva, virtaava liike sekä ohjelman tunnelma tai teema, jota liikekieli, musiikki ja ohjelman taiteelliset liike-elementit ilmentävät. Kokonaisuuden kruunaavat eläytyminen ja ilmaisu.

Kilpailujoukkue koostuu kilpailusarjasta riippuen noin 6–12 voimistelijasta, jotka suorittavat noin 2–3 minuuttia kestävän kilpailuohjelman.

Joukkuevoimistelussa on kilpailtu MM-tasolla vuodesta 2000 lähtien, ja Kansainvälinen Joukkuevoimisteluliitto IFAGG perustettiin vuonna 2003.

Suomessa lajin suosio on kokenut hurjan kasvun, ja joukkuevoimistelu on kivunnut harrastajamäärältään Voimisteluliiton kilpailulajeista suurimmaksi. Voimisteluliiton tilaston mukaan 95 seurassa Suomessa harrastetaan joukkuevoimistelua (v. 2017) ja lajin harrastajia Suomessa on noin 14 500 (joista lisenssin ostaneita n. 7 700).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.