PSS:n Ella Sundström ja Inka Lampinen debytoi MM-kisoissa – joukkueessa on yhteensä seitsemän PSS-taustaista henkilöä

Porvoolaistaustaisista pelaajista tulevissa naisten MM-kisoissa ovat mukana myös Tiltu Siltanen, Krista Nieminen, Mia Karjalainen ja My Kippilä.

PSS:n hyökkääjä Ella Sundström (vas.) pääsee ensimmäistä kertaa naisten MM-kisoihin. PSS:n valmennuksessa mukana oleva Tiia Ukkonen on vastaavasti ollut maajoukkueen joukkueenjohtajana keväästä 2018 saakka. Toni Degerlund

Toni Degerlund

Porvoolaistaustaiset naissalibandypelaajat ovat hyvin edustettuina tulevassa naisten salibandyn MM-kilpailuissa Sveitsissä. Suomen maajoukkueen kapteenina kisoissa toimii PSS:n kapteeninakin tutuksi tullut Mia Karjalainen, joka pelaa tällä hetkellä toista kauttaan Ruotsin liigassa Pixbo Wallenstamin joukkueessa. Ensimmäisissä MM-kisoissaan 31-vuotias Karjalainen oli jo vuonna 2011 Sveitsin Sankt Gallenissa, ja nyt kisat ovat Karjalaiselle jo viidennet. Niin ikään Ruotsin liigan KAIS Mora IF:ssä pelaava porvoolainen ja PSS:n kasvatti, My Kippilä on jo vakiopelaaja Suomen puolustuksessa. 23-vuotiaalle Kippilälle naisten MM-kisat ovat kolmannet.

Karjalaisen ja Kippilän ohella, yksi joukkueen kokeneita konkareita on Suomen maalia vartioiva 30-vuotias Tiltu Siltanen. Myös Siltanen on Porvoosta lähtöisin ja PSS:n kasvatti, joka on pelannut maalivahtina Naisten Salibandyliigaa vuodesta 2013 lähtien nurmijärveläisessä SB-Pro:ssa. Naisten maajoukkueessa Siltanen on pelannut 26 maaottelua ja hän saavutti MM-hopeaa Bratislavassa 2017, jolloin hänet valittiin myös samalla kisojen tähdistökentälliseen. Suomen toisena maalivahtina toimii vastaavasti 32-vuotias Krista Nieminen, joka pelasi PSS:ssä kausina 2011–2018. Nieminen pelaa nyt toista kauttaan Sveitsin liigassa Unihockey Berner Oberlandin joukkueessa.

Porvoon Salibandyn (PSS) tämän kauden naisten edustusjoukkueesta MM-kisoihin valittiin 29-vuotias Inka Lampinen ja 21-vuotias Ella Sundström. Kaksikko pääsee nyt ensimmäistä kertaa mukaan naisten MM-kilpailuihin. Molemmat ovat edustaneet Suomea aiemmin jo U19 MM-kisoissa.

– Mulla on ollut paljon loukkaantumisia matkan varrella, ja tie MM-kisoihin on ollut varsin mutkikas. Niinpä valinta joukkueeseen tuntuu palkinnolta kovasta työstäni, Sundström iloitsee.

– Tuntuu todella mahtavalta päästä mukaan MM-kisoihin. Olin viime MM-projektissa varapelaajana, ja minut kutsuttiinkin Bratislavaan pikahälytyksellä mukaan aivan kisojen alussa, mutta en pelannut siellä kuitenkaan lopulta peliäkään, Lampinen kertoo.

Ella Sundström on ehtinyt pelaamaan U19-maajoukkueessa useita otteluita, ja ollut mukana kaksissa ikäluokan MM-kisoissa. Naisten maajoukkueeseen PSS:n hyökkääjä pääsi mukaan tämän vuoden alusta.

– Pyrin valmistautumaan mahdollisimman huolellisesti treenaamalla kovaa. Meillä on vielä PSS:n kanssa tärkeitä pelejä ennen MM-kisoja, ja haluan olla auttamassa joukkuettani myös näissä peleissä, Sundström korostaa.

– Syksyn aikana on ollut muutamia pieniä vaivoja, joista pyrin kuntoutumaan, jotta olen parhaassa mahdollisessa kunnossa joulukuussa, kun MM-kisat starttaavat. Eiköhän tämä pimeä marraskuu muutenkin mene nopeasti, kun on tulossa jotain hienoa mitä odottaa. Odotankin innolla MM-kisoja. Haluan auttaa omalla panoksellani Suomea kohti yhteistä tavoitettamme, eli maailmanmestaruutta. Meillä on taitava, fyysinen ja nälkäinen joukkue, joka on valmis tekemään kaikkensa sen eteen, että kultaiset mitalit ripustetaan joulukuussa kaulaamme.

PSS:n tämän kauden kapteeni, Inka Lampinen on pelannut myös U19-maajoukkueessa, ja Lampisen palkintokaapista löytyykin MM-pronssia vuodelta 2008.

– Kyllähän mieli alkaa jo vähän olemaan kisoissa ja meinaa mennä sellaiseen sählykuplaan. Normiarkeen se ei sinänsä vaikuta sen ihmeellisemmin.

– Rakennan omaa arkeani edelleen niin, että pysyy kroppa ja mieli virkeänä. Pitää tietysti nauttia nyt tästä tunteesta, kun kohta pääsee tavoittelemaan jotain isoa. On selvää, että lähdemme tavoittelemaan mestaruutta, mutta myös yhdessäoloa huippujengimme kanssa. Uskon, että kisoissa tullaan näkemään tiukkoja ja tunnerikkaita pelejä.

My Kippilä pelasi ensimmäiset maajoukkuepelinsä U19-joukkueessa 15-vuotiaana. U19 MM-kisoissa Kippilä on ollut kahdesti, joista meriittilistalle tuli mestaruus vuonna 2012 ja MM-hopeaa vuonna 2014. Naisten maajoukkuerinkiin Kippilä pääsi vuonna 2013, ja ensimmäisissä naisten MM-kisoissa hän oli kotikisoissa Tampereella 2015. Porvoolaispuolustaja teki loppuottelussa Ruotsia vastaan komean maalin rangaistuslaukauskilpailussa, mutta maali hylättiin lopulta. Jos maali olisi hyväksytty, olisi Suomi vienyt voiton. Toisen MM-hopeansa Kippilä saavutti vuoden 2017 MM-kilpailuissa Bratislavassa.

– On aina kunnia päästä edustamaan Suomea varsinkin MM-kisoihin, joten valinta joukkueeseen tuntui jälleen kerran erittäin hyvältä, Kippilä kommentoi.

– Tällä kertaa valmistautuminen MM-kisoihin on ollut vähän erilaista, kun olen kuntouttanut polvea koko kesän ja alkukauden, jotta olisin kisoissa kunnossa. Tavoitteena on MM-kulta.

– Joukkue tuleviin MM-kisoihin nuorentui taas viime kisojen jälkeen, mutta mielestäni meillä on kasassa erittäin iskukykyinen ja yhtenäinen joukkue.

Tiltu Siltanen on noussut Suomen naisten maajoukkueen ykkösveskariksi, ja oli yksi viime MM-kisojen sankareita. Porvoolaismaalivahti lähteekin innoissaan kirkastamaan viime MM-kisojen mitalia.

– Valinta joukkueeseen tuntui erittäin hyvältä. Olen todella iloinen, että pääsen mukaan taistelemaan MM-kullasta, Siltanen sanoo.

– Bratislavan 2017 MM-kisat olivat itselleni ensimmäinen arvokisakokemus. Tuleviin kisoihin on valmistauduttu jo kaksi vuotta, ja nyt on aika nauttia ja tehdä viimeiset hienosäädöt.

– Itse odotan jännittäviä ja tiukkoja otteluita. Kisoissa on pienet marginaalit ja kaikki joukkueet pistävät itsensä likoon.

– Joukkue muuttui viime MM-projektista aika paljonkin. Näen, että meillä on paljon uusia taitavia ja nälkäisiä pelaajia. Kesästä lokakuiseen EFT:hen on otettu isoja edistysaskeleita, joten on hienoa päästä näkemään joukkue tositoimissa.

Suomen maajoukkueen taustajoukoissa on mukana myös PSS:n tämän kauden valmennuksessa toimiva Tiia Ukkonen, joka on toiminut suomalaisten joukkueenjohtaja 2018 keväästä saakka. Naisten päävalmentajana on toiminut Lasse Kuronen vuodesta 2016 lähtien.

– Valinnat olivat vaikeammat kuin kaksi vuotta sitten, mutta olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen, päävalmentaja Lasse Kurronen kertoi joukkueen julkistustilaisuudessa tiistaina Helsingissä Salibandyliiton tiloissa.

– Käytettiin meille annettu miettimisaika kyllä loppuun eli ihan viimeiseen iltaan saakka. Kivenkova on joukkue, yksitoista ensikertalaista mutta myös kokeneita pelaajia. Ja lopulta kaikki pelaajat olivat käytettävissä eli ketään ei tarvinnut jättää loukkaantumisten takia pois.