Tarmon koripallon junioriturnauksessa täysi tohina päällä parketilla

Tarmon järjestämä koripallon junioriturnaus keräsi runsaan osanoton. Timo Pasanen

Timo Pasanen

Koripallon säännöt saattavat olla aloittelevalle lapselle hieman vaikeaselkoiset. Askelvirhe, kaksois- tai ilmakuljetus sekä tukijalan käyttö voivat olla aluksi vaikeita hahmottaa.

Näistä ongelmista ei ollut tietoakaan, kun koripallon erikoisseura Porvoon Tarmo järjesti ensimmäisen Energia-turnauksen seuran pienimmille. Urheiluhallissa pelattiin kauden ensimmäinen, seuran nuorimmille tarkoitettu koripalloturnaus. Yhteensä neljä vastaavaa turnausta on kauden aikana.

Paikalla oli satakunta pientä palloilijaa ( 5-10 vuotiaita), joista suurin osa pelasi elämänsä ensimmäiset koripallopelit. Liikunnan riemua ja aitoja reaktioita, kun lapsi sai heitettyä elämänsä ensimmäisiä koreja.

– Kuljeta sitten yhdellä kädellä ja pallo sylissä ei saa ottaa askeleita eteenpäin. Kun syöttää kaverille ajoissa, niin voi sitten itse hakea tyhjää paikkaa, kuului hyvät ohjeet katsomossa kannustaneilta vanhemmilta.

Tarmon nuorisopäällikkö Saara Hakamaa kertoo, että ottelut olivat matalan kynnyksen harjoituspelejä, jossa lapset pääsivät tuttujen ohjaajien ja kummi-pelaajien avustuksella kokeilemaan pelaamista joukkueensa kanssa.

– Turnaus edettiin kannustavassa ilmapiirissä, hauskaa pitäen. Jos jännitti pelaamista, niin vaihtopenkille saattoi tulla aluksi vaikka kannustamaan vanhemman kanssa. Pelaamaan sai mennä, kun siltä tuntui.

Vilskettä ja vilinää oli ja jokaiselle joukkueelle tuli kaksi peliä. Tuomaritkin neuvoivat samalla lapsia pelien aikana.

– Turnaus oli ensimmäinen laatuaan, mutta vastaavanlaisia on järjestetty pienemmällä konseptilla aikaisemminkin.

Hakamaa kertoo, että seura on edelleen kovassa kasvussa ja koris kovassa nosteessa. Tälle kaudelle Tarmoon on tullut jälleen yli 120 uutta jäsentä mukaan toimintaan.

Tarmo täyttää ensi vuonna 70-vuotta. Luvassa on siis juhlavuosi. Seura sai palkattua uuden päätoimisen valmentajan ja Aapo Pitkänen on tuonut tullessaan paljon hyviä juttuja ja sisältöä ennen kaikkea valmennuksen puolelle.

– Seurassa keskitytään kasvavaan juniori- ja harrastetoiminaan. Seuran pohja on rakennettu ehjäksi ja seuraavaksi keskitytään pelaajapolun kehittämiseen ja eheyttämiseen, Hakamaa näkee.

Seuran edustajat viestittävät, että miesten edustusjoukkueesta luopuminen on ollut hyvä päätös. Tarmolta puuttuu lähes kokonaan vanhimmat ikäluokat ( A/B ikäiset ). Seurassa myönnetään, että edustustoimintaa on vaikeaa kehittää pitkäjänteisesti, ellei seura pysty kasvattamaan pelaajia omista riveistään.

– Tämä nuorten turnausten järjestäminen on se paras tapa, että seuran pelaajapolku saadaan ehjäksi, eli juniori-ikäluokkia Mikroista-A-ikäisiin. Sen jälkeen voidaan alkaa rakentaa edustustoimintaa omien kasvattien ympärille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 15. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.