Porvoon Butchersin Väinö Pääkkönen ja Daniel Luoma hakevat kokemusta amerikkalaiseen jalkapalloon Jenkeistä Yhdysvaltojen yliopistojen NCAA Division I Football Championship Subdivision (FCS) sarjasta – Pääkkönen pelasi jo ensimmäisen pelinsä

Amerikkalainen jalkapallo: Porvoon Butchersin Väinö Pääkkönen ja Daniel Luoma saivat stipendit Yhdysvaltojen yliopistoihin.

Porvoon Butchersin hyökkäyksen linjassa vasempana tacklena pelannut 22-vuotias Väinö Pääkkönen on jo reilut kolme viikkoa opiskellut täyttä häkää Yhdysvaltojen Towson Universityn yliopistossa. Opiskeluiden lisäksi Pääkkönen on harjoitellut yliopiston joukkueen kanssa, joka pelaa amerikkalaista jalkapalloa yliopistojen NCAA Division I Football Championship Subdivision (FCS) sarjassa. Sarja on yksi alempi kuin yliopistojalkapallon korkein sarjataso Football Bowl Division (FBS) Yhdysvalloissa.

Butchersin ja nuorten maajoukkueiden monivuotinen vasen tackle Pääkkönen sai huhtikuussa 2019 yksityisen näyttömahdollisuuden urheilijan kyvyistään Helsingin Velodromilla. Urheilukoulun käynyt lähes kaksimetrinen linjamies oli toipunut täysin polvivammastaan, ja herätti yliopistovärväri Brandon Collierin kiinnostuksen siinä määrin, että hän kutsui Pääkkösen mukaan yliopistokiertueelleen. Kaksoistutkinnon tehnyt Pääkkönen oli alun perin lähdössä Kaliforniaan junior collegeen, mutta kun hänet valittiin mukaan PPI tourille, sopi se paremmin suunnitelmiin.

Pääkkösen kiinnostus yliopistojalkapallosta ja opiskelusta Yhdysvalloissa alkoi armeijassa.

– Kun oli intissä, palveluskaverini Martin Veinberg kävi PPI recruitsin kanssa hyvin menestyksekkäällä matkalla jenkeissä, josta hän sai lukuisia tarjouksia eri yliopistoihin, Pääkkönen kertoo.

– Tästä oma innostuksenikin sai alkunsa. Värväykseni alkoi, kun Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton koulutuspäällikkö Heikki Halttunen soitti minulle juuri ennen Butchersin treenejä eräänä lauantaina ja ilmoitti, että Brandon Collier joka pyörittää PPI recruits järjestöä, on Temple universityn yliopisto valmentajan kanssa Helsingissä seuraamassa junnujen maajoukkuetreenejä.

– Heikki uskotteli minut ja Daniel Luoman jättämään treenit väliin ja menimme tekemään treenin velodromille Helsinkiin.

– Treeni meni hyvin, ja Brandon kutsui meidät hänen järjestämälleen matkalle, jossa kiersimme eri yliopistoja jenkeissä. Valmistauduin vielä reissua varten Marko Luoman valmennuksen alaisena puolisen vuotta ennen lähtöä.

Kiertue Yhdysvalloissa oli raskas ja vaativa, sillä ryhmä kiersi kesäkuun aikana muun muassa Eastern Michiganin, Mercer Football Satellite campin, Clemsonin, Georgia Techin, Cincinnatin, Ohio Staten, Michiganin, Penn Staten, West Virginian ja Templen yliopistojen kesäleirit. Leireillä suomalaisnuorukaiset saivat kokea kantapään kautta, kuinka kovaa kilpailu yliopistopaikoista oli. Leireiltä sai samalla kuitenkin paljon arvokasta kokemusta ja oppia. Päiväleirin harjoitus kesti yleensä reilut kolmen tuntia.

Pääkkönen ei saanut aluksi yhdestäkään yliopistosta stipenditarjousta. Sisuuntunut porvoolainen sai matkallaan kuitenkin vielä yhden mahdollisuuden näyttöön. Hän vuokrasi auton ja ajoi yksin Townsonin yliopistolle Marylandiin, jossa hän sai yksityisen näytön Amerikan matkansa viimeisenä iltana. Kaikki meni nappiin ja Pääkkönen sai heinäkuussa stipenditarjouksen Washington D.C:stä noin tunnin päässä sijaitsevasta D1-yliopistosta.

– Valitsin pääaineekseni kansainvälisen liiketalouden. Itse yliopisto on iso, jossa on noin 22 000 opiskelijaa, Pääkkönen kertoo.

– Kampus on myös suhteellisen iso ja oma kaupunkinsa. Yliopisto on perustettu vuonna 1866.

– Yliopiston joukkue on kova. Siellä on tehokas hyökkäys, konferenssin paras pelinrakentaja ja paljon lahjakkaita taitopelipaikan pelaajia. Valmentajia löytyy joka pelipaikalle vähintään kaksi.

Opiskelu ja harjoittelu yhdysvaltalaisessa yliopistossa on erittäin kovaa. Aamulla on aikainen herätys, ja sen jälkeen alkaa armoton treenaaminen. Puolenpäivän jälkeen alkaa vastaavasti opiskelut, ja päiväohjelmaa piisaa aina iltamyöhään saakka. Aluksi Pääkkönen ei saanut FCS-yliopistosarjaan pelilupaa, koska on niin sanottu academic redshirt -opiskelija. Pääkkösen NCAA rekisterissä ei ammattikoulun kursseja hyväksiluettu lainkaan. Townsonin yliopisto teki kuitenkin vetoomuksen porvoolaisen puolesta, joka meni läpi. Näin mies pääsi tosi toimiin myös jenkkifutiksessa heti saman tien.

Pääkkönen pääsi pelaamaan ensimmäisen pelinsä joukkueen riveissä viikonloppuna, kun se kohtasi Northern Carolina Central Universityn. Pääkkönen pelasi hyökkäyksen vasempana Tacklena. Voitto irtosi vakuuttavasti 42–3 lukemin.

– Vaikka tulos oli mitä oli, niin ottelu oli kuitenkin haastava ja sisälsi omia käännekohtiaan, Pääkkönen kommentoi.

– Vaahteraliigaan verrattuna katsojia oli paljon ja koulun bändi piti meteliä yllä. Matsista jäi hyvät fiilikset ja oli kiva saada edustaa joukkuetta.

– Tiesin etukäteen, että sarja on erittäin kovatasoinen. Sen huomaa myös treeneissä, jossa kaikki on todella järjestelmällistä ja kurinalaista. Virheet näkyvät heti kentällä.

Daniel Luoma oli niin ikään Pääkkösen tavoin antamassa näyttöjä Helsingin Velodromilla, ja osallistui kesäkuussa seurakaverinsa kanssa Yhdysvalloissa järjestettyyn PPI touriin. Oman opiskelupaikkansa Luoma löysi oma-aloitteisesti. Luoman opiskelut alkavat tammikuussa, ja ne kestävän neljä vuotta.

– Lähetin highlight videoita peleistäni. Valmentaja tykästyi heti ja näytti ne eteenpäin joukkueen päävalmentajalle, joka oli myös sitä mieltä, että sopisin heidän joukkueeseensa, Luoma kertoo.

– Pystyin myös hyödyntämään sitä, että olin jo aikaisemmin saanut yhden tarjouksen. Valitsin kuitenkin Eastern Illinoisin yliopiston Charlestonissa Illinoisin osavaltiossa.

– Tarkoitus olisi lähteä opiskelemaan fysioterapiaa, mutta voi olla, että mieli vielä muuttuu, kun eri vaihtoehtoja on laidasta laitaan.

– Itse koulussa en ole vielä käynyt, mutta tiedän, että taso yliopiston jenkkifutiksessa on korkea. Opiskelijoita noin 6 000.

– Joukkueesta tiedän, että valmennusryhmä on vaihtunut melkein kokonaan, joka vaikuttaa kokonaan pelityyliin. Joukkueen pelaajat ovat fyysisiä, ja peli nopeampaa, kun mitä olen koskaan aikaisemmin pelannut.

– Tiedän myös etukäteen, että urheilijoiden aikataulut ovat niin kiireellisiä, ettei jää juurikaan vapaa aikaa. Sarja on erittäin kovatasoinen ja peliajasta pitää taistella tosissaan.

Molemmat porvoolaiset pelaavat NCAA Division I Football Championship Subdivision (FCS) sarjassa, joka on tosiaan vain yksi alempi kuin yhdysvaltalaisen yliopistojalkapallon korkein sarjataso Football Bowl Division (FBS).

– Väinön ja Danielin pääsy Yhdysvaltalaisiin yliopistoihin ja kovaan sarjaan, on molemmilta kova saavutus. Se on myös iso juttu ylipäänsäkin suomalaiselle jenkkifudikselle, Porvoon Butchersin miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Jimi Roiko kommentoi.

– Taso sarjassa on erittäin kova. Hyppäys kaikista kovimpaan Yhdysvaltojen yliopisto sarjaan ei ole enää kovin suuri.

– Väinö pääsee esimerkiksi pelaamaan 28. syyskuuta Florida Gatorsia vastaan. Kyseisen koulun käyneitä pelaajia löytyy tällä kaudella NFL:stä noin 50 pelaajaa.

– On varmasti myös jännittävää päästä pelaamaan stadionille, joka vetää noin 83000 ihmistä, ja katsojakeskiarvo pyörii koko ajan noin 82000 ihmisen paikkeilla.

Väinö Pääkkönen

Ikä: 22 vuotta.

Kotipaikka: Porvoo.

Ammatti: Opiskelija.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Työntöpoikien kanssa lippupallo turnauksen voitto.

Lempimuusikko: J. Karjalainen.

Lempiruoka: Savulohi.

Motto: ”Asialliset hommat suoritetaan, muuten ollaan kun Ellun kanat”, Tuntematon Sotilas.

Ikä: 20 vuotta.

Kotipaikka: Porvoo.

Ammatti: Opiskelija.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Miesten EM-pronssi.

Lempimuusikko: Mitä milloinkin.

Lempiruoka: Pihvi.

Motto: Kyllä se siitä.

05:30 herätys

06:00 punttitreeni

07:45 luokka

08:15 harjoitukset

11:00 lounas

12:00 oppitunnit alkavat

15:00 itsenäistä opiskelua

18:00 illallinen

19:00- opiskelua ja asioiden hoitamista

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut