Jäähallin sulkeminen järkyttää luistelijoita – Hunterisilla sarjapaikka uhattuna

PTL:n luistelijat ovat nyt tiukan paikan edessä, kun jäävuorot uhkaavat vähentyä jäähallin sulkemisen myötä. Timo Pasanen

Timo Pasanen

Kokonniemen jäähallin kantavissa rakenteissa on todettu puutteita ja turvallisuussyistä halli suljetaan toistaiseksi. Ison jäähallin kattorakenteen kantavuudessa on betonirakenteisten kattopalkkien ja kannatinpilareiden käyristyminen. Käyristymistä oli havaittavissa jo vuonna 2006 tehdyssä arviossa. Käyttökielto koskee vain isompaa vuonna 1987 rakennettua jäähallia.

– Järkytyin kyllä tästä uutisesta ja aivan pienestä en hetkahda. Minulla ei ole mitään muistikuvaa 13 vuotta sitten tehdystä tarkastuksesta. Huntersin edustusjoukkueen pelaaminen Suomi-sarjassa on nyt vaakalaudalla. Nyt vain odotamme tietoa, että voiko hallia korjata ja kuinka nopeasti. Harjoitushallissa emme saa pelata, joten pahimmassa tapauksessa on luovuttava sarjapaikasta. Otteluohjelman kanssa tulee kyllä kiire, kun emme tiedä missä voimme pelata, Porvoon Hunters ry:n puheenjohtaja Markku Välimäki ihmettelee.

Mahdollista hallin korjausta selvitetään, mutta on todennäköistä, että hallia ei avata suunnitelmien mukaan heinäkuun lopussa. Selvää on, että käyristymistä on tapahtunut betonissa, joten halli asetetaan turvallisuussyistä käyttökieltoon.

– Välitöntä sortumisvaaraa tuskin on, mutta asiantuntijan arvion pohjalta hallia ei voi käyttää turvallisesti. Selvitämme ovatko kantavat rakenteet tuettavissa tai korjattavissa, mutta tässä vaiheessa emme voi luvata mitään aikataulun suhteen. Parhaassa tapauksessa kantavien rakenteiden tukemiseen löytyy hyvä ratkaisu ja halli voidaan avata uudelleen jopa ennen suunnitteilla olevaa peruskorjausta tai uudisrakennusta, Porvoon kaupungin toimitilajohtajaBörje Boström toteaa.

Nuorisojäähallin kattorakenteet korjattiin reilu vuosi sitten.

– Ikävä kyllä vaikuttaa siltä, että kesän jälkeen käytössä on vain Nuorisojäähalli. Ison jäähallin sijasta Nuorisojäähalli avataan jo heinäkuun lopussa, joten jäälle päästään suunnitelmien mukaisesti, liikuntapalveluiden päällikkö Per Högströmkertoo.

– Tilanne on surullinen harjoitusvuoroja, otteluita, kilpailuja, näytöksiä, turnauksia ja koko seuratoimintaa ajatellen, mutta turvallisuusasioissa emme voi tinkiä. Ongelmia tulee myös siitä, että Nuorisojäähalli ei täytä edustusjoukkueen otteluiden vaatimuksia. Istumme pian alas seurojen kanssa ja mietimme yhdessä parhaat ratkaisut tähän tilanteeseen, Högström toteaa.

Jäähallin kattorakenteiden kantavuusarvioinnin lisäksi jäähallin kuntotutkimus valmistuu heinäkuun aikana. Näiden pohjalta arvioidaan hallin korjattavuutta kokonaisuutena.

– Todennäköisesti järkevin ratkaisu on uudisrakennus jossain muodossa, Boström toteaa.

Uusimaan tietojen mukaan kaupunki ei toistaiseksi käsittele jäävuorojen hakemuksia. Kaupunki näkee, että jos halli on kiinni pysyvästi, niin noin 40 prosenttia vuoroja hakeneista saa jäävuoron. Pahimmassa tapauksessa jääpula koskee jälleen kerran järkyttävän isoa harrastajamäärää.

Isossa jäähallissa on joustokaukalo ja jääkiekon miesten Suomi-sarjaa varten riittävät katsomotilat. Taitoluistelun kilpailuja on vaikea viedä harjoitushalliin.

– Kyllähän seurojen toiminta on kasvanut siitä, kun nuorisohalli oli pois käytöstä. Jos nyt joudumme taas luovuttamaan yhden jäähallin pois, niin se on kova isku kaikille seuroille, joilla on vuoroja jäähalleissa. Nyt tosin edustuskiekko on pulassa, jos halli on vuoden kiinni.

Välimäki tiedostaa myös, että lukuisat harrasteryhmät jäävät ilman jäävuoroja.

Porvoon Taitoluistelijoiden puheenjohtaja Leena Eriksson joutui uutisen jälkeen palaveeraamaan useammankin ihmisen kanssa.

– Aikamoinen pommi, ja aikamoista sopeutumista se vaatisi koko seuramme organisaatiolta. Suunnitelmat menee nyt täysin uusiksi ja pitkäjänteinen työ kokee nyt kolauksen. Lähikaupungin halleihin pitää ilmeisesti hakea lisävuoroja. Kisat ja näytökset ovat nyt vaakalaudalla, kun harjoitushallissa ei niitä voi järjestää. Hyvää on se, että ajatellaan kuitenkin käyttäjien turvallisuutta.

Toiminnan sopeuttaminen on seuraava PTL:n suuri haaste.

– Jatko normaaliin tapaan yhdellä hallilla ei onnistu millään. Yhteen halliin eivät kaikki Porvoon jääharrastajat mahdu, se nähtiin jo nuorisojäähallin mentyä kiinni keväällä. Taitoluistelussa meillä on noin 250 luistelijaa, heidän liikuttaminen ja uusien suunnitelmien tekeminen on iso urakka.

Eriksson muistuttaa, että päätös koskee myös PTL:n kuukausipalkkaisia ja päätoimisia valmentajia.

– Jo heidän työvuorojen laatiminen, sekin tekee paljon työtä. Ikävä uutinen heidän kesäloman viettoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut