OK Trian ei löytänyt parasta vauhtiaan Tiomilassa

toimitus

Tiomila on ruotsalainen viestisuunnistuskilpailu, jossa miesten kilpailu käydään kymmenmiehisin joukkuein. Kunkin osuuden pituus on noin 10 kilometriä, mistä kilpailu on saanut nimensä. Ensimmäinen Tiomila juostiin vuonna 1945 Uppsalasta Enebybergiin. Aluksi kilpailivat vain miehet, mutta 1970-luvun puolivälistä alkaen on ollut myös naisten sarja ja myöhemmin myös nuorten ja veteraanien sarjat. Kilpailu käydään keväällä joko huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa pääosin yöllä. Tänä keväänä kilpailu käytiin viikonloppuna Ruotsin Östra Göingessa.

Itäuusmaalainen OK Trian suunnisti kaikkiaan 315 joukkueen suurviestissä ennakkoon odotettua alavireisemmin sijalle 59. Hieman varamiehisessä joukkueessa suunnistivat Mikael Fabritius, Topi Penttinen, Mikael Salo, Petteri Muukkonen, Emil Sevelius, Victor Mansner, Kristian Salo, Simo Hasu, Oskari Reijonen ja Topi Hasu. Kovakuntoinen Jörgen Wickholm joutui perumaan tällä kertaa osallistumisensa.

Ikiluotettava viestiavaaja Fabritius ei tälläkään kertaa pettänyt , vaan teki huikean juoksun 12 kilometrin avausosuudella tuoden seuransa vaihtoon kuudentena. Kakkososuudella polvensa pahasti kiveen lyönyt Topi Penttinen taisteli vaihtoon hienosti sijalla 28. Kolmannella osuudella ilman suurempia virheitä suunnistanut ikämies Mikael Salo ei aivan pysynyt nuorempiensa kyydissä, ja oli vaihdossa lopulta sijalla 45. Pitkällä, lähes 18 kilometrin långa nattenilla trianilaisten sijoitus heikkeni melkoisesti, kun Petteri Muukkosella oli etenkin radan loppuosuudella isoja vaikeuksia ja kokenut suunnistaja vaihtoi vasta sijalla 58.

Viidennellä osuudella nuori Emil Sevelius nosti varmalla suunnistuksellaan OK Trianin sijalle 53. Heti perään kuitenkin erittäin kokenut Victor Mansner oli kaatosateisessa ja sysipimeässä skoonelaisyössä vaikeuksissa ja putosi sijalle 62. Kolmella seuraavalla osuudella OK Trianin nuorisokaartista ensikertalaiset Kristian Salo ja Oskari Reijonen sekä hieman vanhempi Simo Hasu suunnistivat varmasti. Kolmikko päästi Topi Hasun 14 kilometrin ankkuriosuudelle sijalta 52. Topi Hasu oli vielä puolivälissä kiinni sijassa 50., mutta ei jaksanut aivan loppuun asti taistella sijasta, vaan ylitti maaliviivan lopulta sijalla 59. Muista suomenruotsalaisen suunnistusliiton FSO:n seuroista hienosti avausosuuksilla kolmenkymmenen parhaan joukossa edennyt Pargas IF oli lopulta sijalla 64. ja kaunialaislainen OK 77 sijalla 77.

IFK Göteborg voitti vastaavasti varhain sunnuntaina päättyneen Tiomila-suunnistusviestin Östra Göingessa. Viesti ratkesi IFK Göteborgille jo kuudennella osuudella, kun muut joukkueet suomalaista MS Parmaa olivat jääneet kärkikaksikosta viidennessä vaihdossa jo lähes kuusi minuuttia. MS Parman Peeter Phil teki kuudennella osuudella kahdeksan minuutin virheen. IFK Göteborgin Vetle Ruud Bråten toisti vastaavasti taas viime vuoden temppunsa, ja toi joukkueensa vaihtoon ylivoimaisessa, lähes yhdeksän minuutin etumatkalla ennen Kooveen Lauri Sildiä. Tamperelainen suunnisti myös oman osuutensa vahvasti nostaen joukkueensa sijalta 13. mukaan voittotaisteluun.

Seuraavilla osuuksilla IFK Göteborgin voitto ei ollut enää uhattuna. Ankkuriosuudelle Max Peter Bejmer pääsi yli kahdeksan minuutin erolla ennen tamperelaisen Kooveen Daniel Hubmannia. Hubmann ei saanut etumatkaa kurottua merkittävästi kiinni, ja lopulta Bejmer juhli voittoa maalissa seitsemän minuutin ja 48 sekunnin erolla ennen Kooveeta.

Voittajajoukkueessa suunnistivat Håvard Sandstad Eidsmo, Fredrik Eden, Jonas Pilblad, Fredrik Bakkman, Johan Högstrand, Vetle Ruud Bråten, Jens Wängdahl, Kasper Fosser, Eskil Kinneberg ja Max Peter Bejmer. Voitto oli IFK Göteborgille jo kolmas perättäinen. Kolmantena ankkuriosuudelle päässyt Kalevan Rasti joutui taipumaan virheen seurauksena Halden SK:n ankkurille Magne Dählille. Kalevan Rasti oli lopulta Miika Kirmulan ankkuroimana neljäs loppukirissä ennen viidenneksi sijoittunutta OK Linnetä ja Albin Ridefeltiä. Tampereen Pyrintö oli kolmanneksi parhaana suomalaisjoukkueena 11:s.

Tampereen Pyrintö voitti lauantai-iltapäivällä suunnistetun Tiomila-viestin naisten kilpailun. Viisikko Lotta Karhola, Anni-Maija Fincke, Simona Aebersold, Saila Kinni ja Venla Harju pysyivät kärjen tuntumassa viestin kahdella ensimmäisellä osuudella. Tamperelaiset ratkaisivat voiton jo kolmannella osuudella, kun sveitsiläinen Aebersold saapui yksin vaihtoon selvässä johdossa. Kinni piti neljännellä osuudella hurjaa vauhtia ja saman teki ankkuriosuudella Harju, vaikka tekikin muutaman virheen. Eroa hopeajoukkue Alfta Ösaan oli kuitenkin maalissa puolitoista minuuttia. Tampereen Pyrintö voitti edellisen kerran Tiomilan naisten viestin vuonna 2011. Tuolloinkin joukkueessa suunnistivat nykyisistä voittajista Harju, Kinni ja Fincke. Tiukassa taistossa seuraavista sijoista Alfta Ösa oli otti kakkostilan ja IFK Göteborg oli kolmas. Neljäs oli Fredrikstad SK ja viides falunilainen OK Kåre. Koovee oli toiseksi parhaana suomalaisena kuudes. Oulun SK Pohjantähti kahdeksas. Suomalaisseuroista 20 parhaan joukkoon suunnistivat myös Hiidenkiertäjät, MS Parma ja Pargas IF, jonka ankkuri Amy Nymalm kukisti kovassa loppukirissä maailman parhaan suunnistajan, Stora Tunan Tove Alexanderssonin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.