Askolaan saatiin oma kamppailulajiseura –  Budoseura Sankukaissa harjoitellaan sankukai karate-jutsu tyylisuuntaa

Budoseura Sankukai aloitti harjoitukset vuodenvaihteessa Askola Areenalla.

Timo Lavikainen (vas.) ja Rami Syrjä ovat uuden Budoseura Sankukain perustajajäseniä. Molemmilla on pitkä historia lajin parissa ja kaksikko on suorittanut sankukaissa 3 danin mustan vyön. Toni Degerlund

Toni Degerlund

ASKOLA | Jos askolalaiset ovat mielineet päästä harjoittelemaan kamppailulajeja, niin lähimmät harrastusmahdollisuudet ovat olleet Porvoossa, Sipoossa ja Keravalla. Nyt ei tarvitse kuitenkaan enää lähteä merta pidemmälle kalaan, kun paikkakunnalle perustettiin ensimmäinen kamppailulajiseura, Budoseura Sankukai.

Askolassa oli paljon toivetta omalle seuralle.

Budoseura Sankukaissa harjoitellaan sankukai karate-jutsu tyylisuuntaa, jonka perustekniikoihin kuuluvat tekniikat karatesta, jujutsusta, judosta, aikidosta ja kobudosta (asetekniikoista). Treenit pyörivät kaksi kertaa viikossa Askola Areenalla junioreille ja aikuisille.

– Aluksi toimimme Keravalla Combat Club Sankukain nimellä. Erilaisten vaiheiden jälkeen päädyimme perustamaan oman seuran Askolaan, Budoseura Sankukain puheenjohtaja Rami Syrjä kertoo.

– Kävin pitkään vetämässä treenejä Keravalla, mutta asun täällä Askolassa. Täällä oli kuitenkin paljon toivetta omalle seuralle. Keravalla toiminta jatkuu edelleen täyttä häkää, mutta nyt myös täällä Askolassa.

On taas tosi kiva treenata.

Askolaan sankukain toivat lajin parissa pitkään olleet Jouko Lindqvist (1 dan), Timo Lavikainen (3 dan) ja Rami Syrjä (3 dan). Lindqvist on aloittanut kamppailulajit vuonna 1975, Lavikainen 1986 ja Syrjä 1987.

– 70-luvulla piti olla 15-vuotias, että pystyi aloittamaan karaten harrastamisen. Aloitinkin heti kun vietin 15-vuotissynttäreitä, Lindqvist kertoo.

– Itselläni oli hiukan taukoa tässä välissä, mutta nyt on taas tosi kiva treenata.

– Vedin yli kolmekymmentä vuotta treenejä, mutta nyt on kiva olla mukana kun Rami ja Timo vetää treenejä enimmäkseen.

Suomeen sankukain on tuonut turkulainen Rolf Koivumäki (8 dan), joka opiskeli lajia japanilaisen Yoshinao Nanbun opissa 1970 ja -80 luvuilla. Koivumäki aloitti kamppailulajien harjoittelun vuonna 1969. Hän on kuulunut 70-luvulla Suomen karateliiton maajoukkueeseen, sekä Suomen karateliiton hallitukseen 70- ja 80-luvulla. Suomessa Sankukain Dan-kollegioon kuuluvat Koivumäen lisäksi Lavikainen ja Syrjä. Dan-kollegio myöntää sankukain kaikki ylemmät vyöarvot.

Laji sopii kaikille, ja tämä on hyvin monipuolista liikkumista.

Harjoittelu tähtää ensisijaisesti toimivien itsepuolustustaitojen kehittämiseen. Tavoite on, että harjoittelijat osaavat toimia ja puolustaa itseään erilaisissa tilanteissa ja olosuhteissa. Laji soveltuu loistavasti myös lapsille ja mukaan pääsee noin 7-vuotiaana.

– Tavoitteiden saavuttamiseksi harjoittelemme eri tekniikoiden lisäksi myös voimaa, nopeutta, notkeutta ja kestävyyttä, Timo Lavikainen toteaa.

– Junioreiden harjoituksissa vaaralliset tekniikat (kuristukset, lukot jne.), kuten myös asetekniikat, on jätetty kokonaan pois.

– Junioreiden harjoituksissa keskitytään pääsääntöisesti perustekniikoihin, kuntoiluun sekä venyttelyyn, leikkiä ja hyvää fiilistä unohtamatta.

Budoseura Sankukai järjestää viikolla viisi avoimet ovet, jossa lajiin voi käydä tutustumassa Askola Areenalla maanantaina tai keskiviikkona.

– Avoimien ovien aikana on mahdollisuus tulla kokeilemaan lajia, Syrjä sanoo.

– Laji sopii kaikille, ja tämä on hyvin monipuolista liikkumista.