Porvoon Akilles suvereeniin voittoon Vasakisojen seuramestaruudessa

Porvoon urheilijat sijoittuivat kokonaispisteissä toiseksi.

Toni Degerlund

PORVOO | Porvoon Akilleen nuoret yleisurheilijat pääsivät jo kuudennen kerran peräkkäin nostamaan Vasakisojen perinteikkään kiertopalkinnon ilmaan, ja juoksemaan sen kanssa keskuskentälle kunniakierrostaan. Akilles keräsi lopulta 251,5 pistettä, kun toiseksi sijoittunut Porvoon Urheilijat saivat kasaan 145.

Tänä vuonna Vasakisat keräsi keskuskentälle 133 kilpailijaa. Pientä inflaatiota on kuitenkin ilmassa, koska parhaimmillaan kisaajia on ollut yli 200. If Sibbo-Vargarna ei päässyt tällä kertaa mukaan olleenkaan omien viikkokisojensa vuoksi. Monessa muussakin seurassa osanottajien määrät ovat vuosien varrella tippuneet.

– Sipoolaisten poissa olo näkyy tietysti kokonaisosanottomäärässä heti, Vasakisojen järjestelyissä mukana ollut Porvoon Akilleen Leif Rikberg toteaa.

– Aiemmin kisoissa oli lapsia, jotka eivät kuulu mihinkään seuraan. Sellaisia osanottajia on enää vähän. Seuroista innostaminen pitää tietysti etupäässä lähteä, mutta osassa seuroissakin toiminta on hiukan hiipunut.

Porvoon Urheilijoissa on aktiivista yleisurheilutoimintaa, mutta tämän vuoden Vasakisoissa seura ei päässyt haastamaan tosissaan Akillesta.

– Meillä ei ole yhtä paljon 13-vuotiaita poikia samalla tavalla kuin Akilleella, Porvoon Urheilijoiden yleisurheilujaoston puheenjohtaja Perttu Uotila sanoo.

– Nuoremmissa pojissa meillä on hyviä poikia. Kaikki kilpailijat jotka olivat kisoissa mukana, onnistuivat hienosti. Meillä on nuoremmista ikäluokista kasvamassa hyviä urheilijoita sekä tytöissä ja pojissa.

– Seuraottelu on kiva, mutta seuramestaruuden voittaminen ei ole meille tärkeintä tässä ikäluokassa. Tärkeintä on, että urheileminen on hauskaa.

Nyt jo 47. kerran järjestetyissä Vasakisoissa nähtiin keskiviikkoiltana yksi ennätyskin, kun Porvoon Akilleen Jessica Björksten työnsi kuulaa 10,31 metriä 11-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Björksten valittiin myös kisojen parhaaksi tyttöurheilijaksi.

– Olen tosi tyytyväinen omiin suorituksiini. Kuulan lisäksi osallistuin pituuteen, Björksten iloitsi.

– Harrastan kaikkia eri yleisurheilulajeja, mutta eniten pidän kuulasta.

Pojissa Akilleen Elliot Schmidt juoksi 13-vuotiaiden poikien voittoon. Sen lisäksi hän osallistui pituuteen, josta tuli hopeaa. Hänet valittiin kisojen parhaaksi poikakisaajaksi.

– Onnistuin tänään hyvin. Varsinkin 60 metrin juoksussa sain hyvän tuloksen. Pituus olisi voinut mennä hiukan paremmin, mutta olen tyytyväinen, Schmidt kommentoi.

– Aloitin yleisurheilun kahdeksanvuotiaana. Harjoittelen pikajuoksua, aitoja ja pituutta.

– Tämän kauden aikana satsaan vielä Seura Cup finaaliin parin viikon päähän.

– Talvella pelaan myös käsipalloa Akilleen poikajoukkueessa.

Kisojen järjestelyistä vastasivat Porvoon Akilles, Porvoon Urheilijat ja Uusimaa sanomalehti. Järjestelyt sujuivat hyvällä rutiinilla. Hannu Vihreäluoto elävöitti tunnelmaa kuulutuksillaan, joten sabluuna on valmiina ensi kesän Vasakisaa varten.