Suomeen MM-mitali Tampereen kotikisoista ennätystuloksella

Kuvituskuva. Sirpa Repo

Sport Content

Suomen Helena Leveelahti on voittanut kiekonheiton MM-hopeaa Tampereella järjestettävissä nuorten yleisurheilukisoissa. Leveelahti otti hopean tuloksella 56,80. Se on ikäluokan uusi Suomen ennätys.

MM-kultaa vei Moldovan Alexandra Emilianov, joka heitti tuloksen 57,89. Kolmas oli Kuuban Silinda Oneisi Morales tuloksella 55,37.

Leveelahden tulos 56,80 on 19-vuotiaiden SE ja ylittää Berliinin EM-kisojen tulosrajan (56,00).

– Osasin odottaa pitkää heittoa, mutta en ihan noin pitkää. Kun kiekko laskeutui, olin aivan fiiliksissä. Heittona se tuntui helpolta, olen supertyytyväinen. Se oli parasta mitä oli tähän tilanteeseen saatavilla. Olin ihan fiiliksissä, kun se laskeutui, Leveelahti sanoi SUL:n tiedotteessa.

Virtain Urheilijoiden 18-vuotiaan heittäjän aiempi ennätys oli kesäkuussa tehty 55,02. Leveelahti aloitti kilpailun tuloksella 51,28, kunnes toisella rävähti 56,80. Kolmannellaan hän heitti 51,98, neljännellään 52,40, viidennellään 54,55 ja vielä kuudennellaankin 55,60. Kilpailun voitti Moldovan Alexandra Emilianov tuloksella 57,89.

– Ensimmäinen oli hyvä varma heitto, jolla varmistettiin paikka kolmelle viimeiselle kierrokselle. Toinen oli nappiheitto, Leveelahti kertasi.

Hänellä oli ennen finaalia rento fiilis.

– Lähdin mitali mielessä, Leveelahti sanoi.

Tavoite täyttyi ja iloisena yllätyksenä tullut hopeamitali ilahdutti, mutta jännittäviä hetkiä heittäjä tunnusti kokeneensa kilpailun aikana:

– Jännitin loppuun asti, Leveelahti huokasi.

Leveelahden valmentaja Anssi Mäkinen kehui heittäjää.

– Helena on itsenäinen urheilija, joka on kasvanut henkisesti todella paljon viime vuosina. On urheilijana sellainen, joka haluaa voittaa. Omaa sellaiset edellytykset mitä kiekonheitossa menestymiseen tarvitaan, Mäkinen sanoi.

Illan muista suomalaisfinalisteista Saga Andersson oli seiväshypyssä jaetulla seitsemännellä sijalla ylitettyään 420. Andersson aloitti kilpailun hyvin ylitettyään vaivatta 400 ja 410, kunnes 420 meni toisella ja 425 oli tällä kertaa liikaa.

Viivi Lehikoinen juoksi kirkkaasti kauden parasta vauhtiaan 400 metrin aitojen välierissä. Uran toiseksi paras aika ja kesän kotimainen kärkinoteeraus 57,70 riitti välierien yhdeksänteen sijaan, eli Lehikoinen oli ensimmäinen finaalista pudonnut juoksija.

– Aina pitää olla tyytyväinen kauden parhaaseensa ja uran toiseksi nopeimpaan aikaan tällaisessa paikassa. Energiaa meni 15 askeleen harppomiseen juoksun alussa, Lehikoinen sanoi.

Loppukilpailuun vaadittiin 57,68, joten Lehikoisen finaalipaikka jäi 0,02 sekunnin päähän.

– Juoksu alku ei ollut rento ja se vei liikaa energiaa, mutta tämä ei ollut mikään epäonnistuminen, Lehikoinen summasi.

Kolmesta välierästä meni kaksi parasta suoraan jatkoon ja kaksi eteni aikavertailusta. Lehikoinen oli erässään kolmas Etelä-Afrikan Zeney Van der Waltin ja Espanjan Sara Gallegon jälkeen. Kaksikko juoksi ajat 56,72 ja 57,18.

Nea Mattila juoksi kolmannessa välierissä neljänneksi komealla ennätyksellään 58,26, joka nostaa hänet 19-vuotiaiden kaikkien aikojen kotimaan tilastossa viidenneksi.

Mattilan ura 400 metrin aiturina on vasta alussa, mutta erittäin lupaavassa sellaisessa. Vielä viime kauden jälkeen ennätys oli 59,99. MM-kisojen alkuerissä hän pudotti sen 58,82:een ja pisti välierissä paremmaksi.

– Nyt en suunnitellut juoksua niin paljon kuin alkuerissä ja se meni hyvin, Mattila sanoi.

Mattilan mukaan loppusuora sujui välierissä yleisön kannustuksessa paremmin kuin alkuerissä.

– Se meni nyt paremmin, kun kuulin nimeäni huudettavan, Mattila kertaili.

Mattilalla on seuraava tavoite tälle kesälle jo kirkkaana mielessä.

– En ole vielä päättänyt, juoksenko Kalevan kisoissa 400 metrin aidat vain sileän 400 metrin. Jos juoksen aidat, tavoitteena on 58 sekunnin alitus, se on nyt niin lähellä, Mattila sanoi.

MM-kisojen 100 metrin välieräpaikka tyydytti Sara Francisia Oman välierän kahdeksannen sijan ajalla 11,87 tuonut juoksu sen sijaan ei ollut aivan sellainen mitä Francis tavoitteli.

– Vähän kompuroin tuossa juoksun alussa. Juoksuun tullessa tuntui tosi hyvältä, mutta juoksu ei ollut rento, Francis tuumi.

Francisin erän voitti britti Kristal Awuah ajalla 11,37 ennen Yhdysvaltain Daija Lampkinia, joka vei toisen suoran jatkopaikan ajalla 11,55. Välierien nopein oli Yhdysvaltain Twanisha Terry huippuajalla 11,03. Aikavertailusta finaaliin vei 11,57.

Sanni Pajasmaa hymyili seitsenottelun avauspäivän jälkeen iloisena, sillä neljä ensimmäistä lajia sujuivat mukavan tasaisesti. Omia ennätyksiä tuli korkeudessa (165) ja 200 metrillä (25,34). Aidoissa hän juoksi 14,49 ja kuulassa työnsi 12,67. Pisteitä hän keräsi 3267, mikä vei sijalle 17.

– Erityisen tyytyväinen olen korkeuteen, siinä on ollut tosi paljon haasteita. Kakkoseenkin olen tyytyväinen, nyt juoksin ihan nollassa melkein saman kuin viimeksi juoksin 3,8 metriä sekunnissa olleessa tuulessa. Se kertoo hyvää. Onnistuin kuulassakin parantamaan, enkkasarjassa se oli tosi huono (12,11), Pajasmaa sanoi iloisena.

Pajasmaa sanoi jännittäneensä kisoja, mutta kotiyleisön edessä tulleet onnistumiset ilahduttivat häntä.

– Ihan huikea päivä, Pajasmaa tiivisti kokemuksensa.

Toisen päivän osalta hän odottaa onnistumista erityisesti yhdessä lajissa.

– Keihäästä toivoisin, että se menisi hyvin. Se on lajeista heikoin, toivon siihen buustia, Pajasmaa sanoi.

Lähde: SUL:n tiedote

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.