Yleisurheilussa ei olympiarajoja tänä kesänä rikota – karsinnat jäissä joulukuun alkuun asti

STT

Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics (WA) ilmoitti tiistaina, että ensi vuoteen siirrettyjen Tokion olympiakisojen yleisurheilun karsintajakso on jäissä joulukuun alkuun asti. Sen jälkeen olympiatulosrajoja voi jahdata maratonilla ja 50 kilometrin kävelyssä aina ensi vuoden toukokuun loppuun asti, ja muissa lajeissa 29. kesäkuuta 2021 saakka.

Tokion kesäolympialaisia siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi lähes päivälleen vuodella eteenpäin. Kisat käydään 23. heinäkuuta–8. elokuuta 2021.

– Tuloksia kirjataan tilastollisiin tarpeisiin, mukaan lukien maailmanennätykset. Mutta niitä ei käytetä urheilijan olympiakelpoisuutta määriteltäessä, WA tiedotti tämän kauden osalta.

Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola ymmärtää WA:n päätöstä, mutta suomalaisittain asiassa on haasteensa.

– Julmetun kova päätös suomalaiselta kannalta. Lyhyt lämmin kautemme menee ja vie mahdollisuuksia, ja se merkitsee sitä, että tuloksia on haettava hyvissä keleissä muualta. Ensi keväänä on pakko hakea kisoja ympäri maailman, Niemi-Nikkola näkee.

– Toki ymmärrän päätöksen perustan, tasapuolisuuden hakemisen: koronaviruksen eteneminen ei ole tasaista joka puolella ja myös dopingtestaajilla on yhtälailla vaikeaa tavoittaa urheilijoita, kun rajat ovat kiinni. Ei sekään ole tasapuolista.

Tokion kisojen siirto vaikutti urheilijoiden ajatusmaailmaan, ja samaa tekee karsintamuutoskin. Tulevaan kesään löytyy kuitenkin tavoitteita, uskoo Niemi-Nikkola.

– Pidän entistä tärkeämpänä, että kisoja olisi (nyt kesällä). Urheilija kaipaa niitä, ne ovat urheilijan juhlaa. Vaikkei rajoja voikaan tehdä, niin kesän kilpailukausi kertoo sen, missä mennään, ja onko harjoittelu onnistunut. Olisi paha juttu, jos mitään kilpailuja ei saa.

Olympialaisten tulosrajan jo saavuttaneisiin urheilijoihin päätöksellä ei ole vaikutusta. He pysyvät rajat läpäisseinä. Suomalaisia joukossa on kuusi: keihäänheittäjät Oliver Helander ja Antti Ruuskanen, estejuoksija Topi Raitanen, kävelijä Veli-Matti "Aku" Partanen ja pika-aiturit Annimari Korte ja Reetta Hurske. Heistä Raitanen ja Partanen on jo valittu Suomen olympiajoukkueeseen.

Olympiayleisurheiluun pääsee mahdollisesti myös kansainvälisen rankingjärjestelmän kautta.

– Rankingissa meillä on aika hyvä tilanne, siinä mielessä tämä päätös ei meitä heikennä. Ne tulokset ovat ja pysyvät, Niemi-Nikkola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 2. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 3. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 4. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 7. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 8. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 9. Bussivuorot kulkevat kesälläkin Porvoosta Askolaan ja Pukkilaan, ja maaseudulta takaisin kaupunkiin
 10. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 11. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 12. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 13. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa
 14. Näköislehdessä tänään: Johanna Hurtig kyseenalaisti vanhoillislestadiolaiset opit – se tiesi lähtöä liikkeestä
 15. Porvoossa avautuvat kesäkuun alusta uimarannat, Kompassi, museot, galleriat – ja vessat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.