Porvoon Kullo Golfin Alex Hietala oli valmis ammattilaisuuteen

Golf: Työmahdollisuudet ovat urheilijoilla nyt vähissä.

Timo Pasanen

Golfammattilainen Alex Hietala oli valmistautumassa seuraavaan kilpailuun Marokossa, kun kiertue peruutti loput kisat. Sipoolaisnuorukainen kuului vuosia suomalaiseen amatöörien kärkiporukkaan, mutta otti nyt ensiaskeleita ammattilaisena.

Porvoolaista Kullo Golfia edustava Hietala pelasi itselleen Pro Golf Tourin pelioikeudet syksyn 2019 karsinnoista. PGT mielletään Saksan kiertueeksi, vaikka kisoja on Afrikassa ja ympäri Keski-Eurooppaa ja Saksassa vain kolme.

Satelliittikiertueen pelaajat ovat olleet tällä kaudella kaukana kotoa. Kaksi kisoista pelattiin jo Egyptissä, Marokossa oli meneillään kahdeksan kilpailun putki. Hietala pelasi myös Egyptin kisat ja siirtyi jo Marokkoon pelaamaan neljä kisaa. Pro Golf Tourilla pelataan todella hyviä kenttiä ja rahojen jakautuminen on hieman tasaisempaa kuin esimerkiksi Nordic Leaguella.

– Pääsin lähelle kymmenen kärkeä muutamassa kilpailussa ja pari missattua cutia tuli myös. Keskeytyshetkellä olen rankingissa sijalla 40.

– Aloitin onneksi kilpailukauden jo tammikuussa, niin tälle vuodelle on tullut jo kuusi kilpailua ammattilaisena. Olimme saaneet Marokon yhden kilpailun päätökseen, kun tuli nopea siirto takaisin Suomeen. Tilanne muuttui koronapandemian takia todella nopeasti ja ei ollut muuta mahdollisuutta kuin palata Suomeen.

Harjoittelu on tällä hetkellä varsin rajallista ja pitää vain odottaa tilanteen kehittymistä.

– Pääsen kyllä treenaamaan kotimaassa ihan monipuolisesti, joten ei sinänsä ole mitään hätää. Kyllähän tässä terveys edellä mennään.

Ammatikseen pelaavan on siis vaikea lähteä töihin, sillä töitä ei ole tällä hetkellä tarjolla.

– Kaikki kilpailut lähitulevaisuudessa on peruttu ja kukaan ei vielä tiedä milloin pelaamme seuraavan kilpailun. Siinä mielessä tämä on oman ammattini kannalta vaikea tilanne. Pyrin nyt vain positiivisesti harjoittelemaan mahdollisimman hyvin, jotta olen sitten kisakauden käynnistyessä hyvässä iskussa. Se on nyt ainoa mahdollinen ajatus.

– Ammattilaisuus on toki erilaista, kun kaiken saat tehdä yksin. Olin jo valmistautunut henkisesti amatööriaikoina, että ryhdyn ammattilaiseksi. Pyrin aina oppimaan asioita kokonaisvaltaisesti ja hoitamaan asioita itsenäisesti. Tuolla tavoin valmistauduin henkisesti siihen tilanteeseen, että olen ammattilaisena itse vastuussa kaikesta.

Hietala sanoo, että tuo pitkän ajan valmistautuminen on auttanut häntä eteenpäin.

– Opin koko ajan lisää ja pelillisesti olen ihan hyvässä iskussa. Kaikkea pitää tietysti hioa lisää.

Toistojen määrää pitää lisätä ja saada sitä kautta se varmuus peliin. Tilanteelle ei voi nyt mitään ja terveyden ehdoilla mennään. Meille kiertueellakin korostettiin, että kotimaahan paluun jälkeen kuunnella maan ohjeita.

Golfväki on vastuullista ja Hietala uskoo, että kentät voivat olla auki.

– Jos väki kuuntelee ja toteuttaa annettuja ohjeita. Etäisyydet ja kaikki muu ohjeistuksen noudattaminen antaa mahdollisuudet pelata myös kotimaassa. Pyrin toki käymään pelaamassa harjoituskierroksia lähikentillä. Pitää kyllä ensin katsoa sääennusteita ja kevään merkkejä. Nyt on turhan kylmää käydä kentällä, hän sanoo.

Hietala on siis maistanut menestystä amatöörien puolella. Hän on siitä erilainen, että pelaa vasemmalta puolelta. Nevas Golfin kentän vieressä asunut natiainen sai harjoituksissa kokeilla molempia puolia.

– Vasurilta pallo vain lähti paremmin ja helpommin, joten valinta oli helppo. Ei puolella ole mitään eroa pelaamiseen tai kisaamiseen.

Hietalalla on samalla kiertueella myös Sami Santala. Hänen isänsä Tapio Santala oli monia vuosia Virvik Golfin golfopettajana, sekä toimii poikansa ja ammattipelaaja Janne Kasken valmentajana.

– On ihan hyvä asia, että mukana on tuttu kaveri vuosien takaa. On hieman helpompaa olla maailmalla, Hietala sanoo.

Suomi on saanut hiljattain uusia nuoria ammattilaisia. Moni on menestynyt amatöörinä, kuten porvoolainen Oliver Lindell, sipoolainen Matias Honkala ja tuore Euroopan tourin osakilpailun voittaja nokialainen Sami Välimäki.

– Kaikkien kanssa tuli pelattua vuosia ja ollaan hyviä kavereita. Välimäki teki kyllä huiman tempun ja olen todella iloinen hänen puolestaan. Kaikki olemme iloisia toisten puolesta, jos menestystä tulee. Ennen sitä katsoi hieman kunnioittaen Mikko Ilosen pelaamista ja kuunteli tarkkaan hänen sanomisiaan. Nyt esimerkiksi Välimäki on ET:n voittaja, niin on vähän erilaista, kun ollaan pelattu yhdessä kisoja niin pitkään.

Hietala sanoo, että golfissa tekniikka pitää olla hyvä, mutta.

– Kaikki lähtee siitä, että sinulla on halu voittaa. Olen itse hyvä kilpailija ja pidän kovista haasteita. Osallistuminen tai pääsy kisaan ei riitä. Jos kaikki fokus on parhaassa tekemisessä ja voitto mielessä, niin onnistut parhaiten. Henkinen kantti tiukoissa tilanteissa on se, mikä vie eteenpäin.

Tavoitteena on varmistaa paikka tälle kiertueelle myös ensi vuodeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 2. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 3. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 4. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 7. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 8. Bussivuorot kulkevat kesälläkin Porvoosta Askolaan ja Pukkilaan, ja maaseudulta takaisin kaupunkiin
 9. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 10. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa
 11. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 12. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 13. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 14. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 15. Linnankosken lukion ylioppilasjuhla tänään kello 11 livenä Uusimaan verkkosivuilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.