Painonnostoa kerrostalon olohuoneessa – Marianne Saarhelon kotisali rakentui belgialaiseen asuntoon

Timo Pasanen

Painonnostaja Marianne Saarhelo asuu ja harjoittelee Belgiassa.

– Sanan varsinaisessa merkityksessä nyt vain harjoitellaan. Minunhan piti olla nyt yleisen sarjan EM-kilpailuissa Moskovassa. Kuitenkin tällä hetkellä vallitsevan kansainvälisen koronavirustilanteen takia kansainvälinen liitto EWF siirsi kilpailujen ajankohtaa. Kilpailut siirrettiin alkavaksi kesäkuulle, mutta uskon ettei niitä pidetä silloinkaan. Sitä kohti kuitenkin mennään ja harjoittelen niin hyvin, kuin vain voi.

Brysselissä Belgiassa otettiin valtiojohtoisesti koronapandemian takia rajoitteet käyttöön. Normaalisti hän tree­naa Bel­gi­as­sa Brus­sels Weight­lif­ting Schoo­lis­sa bel­gi­a­lai­sen val­men­ta­ja­n An­na Van Bel­ling­hen kanssa. Saarhelo on joutunutkin miettimään aivan uusia ratkaisuja painonostoon. Hän nimittäin nostaa nyt levytankoa olohuoneessaan ja hänen kissansa Bouli haluaa olla osana harjoitusta.

– Belgiassa tilanne koronan osalta on aika hyvä, eikä pandemia ole räjähtänyt käsiin. Rajoitusten takia saa käydä kaupassa ja apteekissa, mutta hupiajelua ei sallita. Samalla, kun voimailusalit ovat menneet kiinni, niin ulos ei ole tarvetta mennä.

Hän pitää kuitenkin säännöllisesti videon välillä yhteyttä valmentajaansa.

– Ihan hyvin meillä toimii valmennusyhteys, kun ei ole kisojakaan tulossa, niin kaikkea pientä voi treenata.

Saarhelo naurahtaa, että painot on laskettava kerrostalossa varovaisesti kumimatolle.

– Olohuoneessani on ihan hyvin leveyttä, joten voin tehdä kisatangolla harjoituksia. Kyykkyjä ja vetoja voi tehdä ihan hyvin hieman pienemmillä painoilla. Kotisalissa mahtuu tekemään ja saan kyllä monipuolisesti harjoituksia alle. Naapureita pitää kuitenkin miettiä, eikä takoa voi pudotella lattiaan hirveän korkealta. Tekniikkaa varten olohuoneessa sopii kuitenkin harjoitella aivan loistavasti.

Belgian tilanteen takia kukaan ei tiedä milloin kuntosalille pääsee.

– Hätä keinot keksii, kyykkääminen on kivaa kotioloissakin.

Saarhelo mielii Tokion olympialaisiin ja tarkoitus oli hakea karsinnoista paikkaa. Rooman olympiakarsintakisassa (59 kiloa) tuli omia ennätyksiä pari kappaletta, mutta ei Tokion paikkaa. Painonnoston SM-kilpailuissa Saarhelo nosti kolme kultaa heti Rooman perään.

– Kaikkea tuota ajatellen EM-kilpailu olisi ollut hyvään aikaan. Olin hyvässä kunnossa ja juuri huhtikuun EM-kisat olivat päätavoite. Tokiokin peruttiin ja EM-kisat menivät, niin kilpailuista ei juuri tällä hetkellä mitään varmuutta.

Hän miettii, että kunnon rakentamiselle tuli nyt lisää aikaa.

– Tokioon pääsy olisi kyllä ollut nyt kova saavutus. EM-kisoissa täydellinen onnistuminen olisi voinut tuoda paikan olympialaisiin. En ole vielä niin kovassa iskussa, että olisin varmasti noussut kisakoneeseen. Minulla on kuitenkin aikaa kasvattaa kuntoa ja olla jatkossa yhä parempi ja varmempi nostaja.

Helsingin Herakleeta edustava Saarhelo on yksi kirkkaimmista painonnoston tähdistämme. Porvoolaisen unelmana ovat vielä Tokion olympialaiset.

– Siinä mielessä Tokion siirto vuodella palvelee minua ehkä paremmin, sitä kohti voi nyt taas painaa hommia. Kyllä tämä rauhallisempi kausi on ihan hyväksi, sillä kisoja tuli vedettyä aika tiiviiseen tahtiin.

Marianne Saarhelo olisi ollut omassa 59 kilogramman sarjassaan Moskovan painonnoston EM-kisojen osallistumislistan mukaan 7. Latvialainen Rebeka Koha oli yhteistuloksella 225 kiloa kärjessä.

Saarhelo 208 kiloa (92+116) hieman kärjen takana.

– Vuosi 2019 oli minulle tuloksellisesti hyvä kausi ja jatkui aina tähän kauteen asti. Pääsin nostelemaan ennätyksiäni tänä vuonna, joten kehitystä on tullut hyvin. Vuonna 2017 olin alkuvuodesta hyvässä kunnossa, mutta tulin ylikuntoon. Vasta seuraavana vuonna 2018 loppuvuodesta pääsin takaisin normaaliin kuntoon. Nyt reilun vuoden verran olen saanut nostaa hyvässä kunnossa. Olen kilpaillut melko paljon, Saarhelo sanoo.

Saarhelo ottaa pienen harjoitustauon vastaan mielellään.

– Minulla on nyt mahdollisuus karsia Tokion olympialaisiin. Karsintasysteemin on sama, mutta nyt tulee enemmän paikkoja parantaa omia asemia. Se taas on vain hyvä asia minun kannalta.

Hän näkee, että parhaat vuodet ovat edessä.

– Nyt kaikki alkaa olla hyvällä mallilla, nosto kulkee ja tulosta tulee hyvin. Olympiakomitean apurahan turvin on mahdollista elää urheilijan elämää. Toki tukea laji voisi enemmänkin saada.

Tiedot

Syntynyt 16.2.1994 Askolassa.

Asuu Belgiassa Brysselissä.

Nosti SM-kisoissa 2020 kolme kultaa.

Tehnyt tänä vuonna jo monia omia ennätyksiä.

"Elämästä kannattaa nauttia"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.