PYL:n kiekkojoukkue otti yllätysvoiton – oppikoulujen mestaruus on edelleen kova saavutus Porvoossa

Timo Pasanen

Hyökkääjä Pertti Hoikkala katsellee mielenkiinnolla 60 vuotta sitten kirjoitettuja artikkeleita. Maan suurimmatkin sanomalehdet kirjoittivat isoja otsikoita Porvoon voitettua oppikoulujen välisen jääkiekon mestaruuden.

Suomen oppikoulujen jääkiekkomestaruus vuonna 1960 oli suuri ja merkittävä urheilutapahtuma.

Porvoon yhteislyseo voitti yllätysmestaruuden. Loppuottelussa Porvoo kaatoi Turun klassillisen lyseon lukemin 2–0 (1–0, 0–0, 1–0).

Joukkueessa pelasi tunnettuja porvoolaisia palloilumiehiä. Tuo voitto on edelleenkin suurin porvoolainen jääkiekkosaavutus. Voiton arvo oli silloin todella suuri. Lehtiartikkelistakin tulee ilmi, että jopa Jääkiekkoliiton silloinen toiminnanjohtaja oli jakamassa palkintoja. – Lappeenranta, Turku ja Tampere eli silloiset suuret kiekkokaupungit olivat mukana, mutta eivät pärjänneet pienelle Porvoolle. Oppikoulujen mestaruutta arvostettiin. Meidän joukkueessa oli vain kaksi viisikollista ja maalivahti. Finaalissa pelattiin kyllä jaksamisen äärirajoilla, Porvoon joukkueen kapteeni Pertti Hoikkala muistelee.

Kolme pelaajaa on poistunut keskuudestamme, Heimo Huotari, Kari Forsblom ja Seppo Tikkanen.

Hoikkala oli tuolloin 19-vuotias, eli vanhin koko joukkueessa ja 14-vuotias Juhani ”Hani” Huotari oli nuorin. Suurin osa PYL:n pelaajista olivat 17-vuotiaita.

– Meistä suuri osa pelasi jääpalloa ja tekivät vierailun jääkiekon puolelle koulun joukkueessa. Porvoon kiekkojoukkueista Akilles, Porvoon Urheilijat ja Weikot olivat maakuntasarjassa jääkiekossa (kolmas taso). Weikkojen pelaajia ei ollut voittoisassa joukkueessa, Hoikkala muistelee.

Finaaliin pääsy vaati kolmen koulun voittamista. Esimerkiksi Lappeenranta hävisi Porvoolle.

– Esimerkiksi Arvi Lind Lauritsalasta oli vastassa ja hän pelasi silloin Saipassa.

Hoikkala sanoo, että porvoolaisilla kaikilla joukkueessa oli jääpallotausta.

– Pelasimme sitä juniorina. Siksi moni oli hyvä luistelija ja pärjäsi kiekossakin. Taklaamiset olivat rajoitettuja, joten luistelulla pärjäsi silloin paremmin. Olimme hyviä luistelijoita ja vastustajat olivat hieman ihmeissään.

– Lämäriä ei tunnettu ollenkaan, vain vippi ja nosto väärältä puolelta. Ei kypäriä tai maskeja maalivahdeilla, Hoikkala mainitsee.

TBK Tampereelta, Turun Palloseura ja Helsingistä IFK olivat kovia jääkiekkoseuroja. Näiden pelaajia oli kisassa mukana, joten aikamoinen uroteko pieneltä Porvoon koululta.

– Turusta on hienot muistot, kun ennakkosuosikki Turku kaatui. Porvoota pidettiin vain suupalana, mutta kaikkien yllätykseksi Porvoo otti mestaruuden, Hani Huotari muistelee.

Hän mainitsee, että voimistelunopettaja Leo Liusvaara oli entinen pikaluistelija ja loi hyvän yhteishengen ja taistelutahdon.

– Kannusti, että kyllä me voitamme, taistellaan. Hän jopa kävi jokaisen pelaajan kanssa ennen ottelua pienen palaverin. Porvooseen tultaessa ja seuraavana päivänä kouluissa oli juhlat.

– Eräs liikuntaa ymmärtämätön opettaja otti puhutteluun, koska olin poissa Ruotsin kielen kokeesta. Olin Turussa voittamassa, niin kiitokseksi poissaolosta sain muistutuksen.

– Koulumme rehtori ymmärsi poissaolon, mutta toinen opettaja otti minut silmätikuksi, Huotari naurahtaa.

Huotari teki sitten huikean uran Akilleen jääpallon edustusjoukkueessa.

Hoikkala jatkoi jääkiekon pelaamista monta vuotta.

– Akilleessa pelasin vielä muutamia vuosia. Pallokentällä kaukalo oli silloinkin ja väkeä on ollut katsomot täynnä. Tunnelma oli kova ja lumivallit täynnä katsojia.

Yhteislyseon ja myöhemmin Linnankosken lukion saavutuksista tämä voitto on selkeästi suurin. Koulun 100-vuotishistoriikissa kuvaillaan voittoa todelliseksi yllätykseksi.

Hoikkala sanoo, että joukkueen salaisuutena oli tasaisuus ja hyvä maalivahti Paul Österberg.

Uusi Suomi yksi Suomen valtalehdistä uhrasi ottelulle kokonaisen sivun. Porvoon mitalla Turussa, otsikoi lehti. Österberg pelasi voiton joukkueelleen. Nopean luistelun ansiosta Porvoo sai pelin kulkemaan.

Myös Porvoon yhteislyseon silloinen rehtori Toivo Koponen seurasi ottelua.

Itse ottelussa Porvoo siirtyi 1–0 johtoon jo ensimmäisessä erässä, kun Klaus Lindvall teki maalin. Hän pelasi silloin Suomen sarjassa pelanneessa PU:n joukkueessa. Toisessa erässä Porvoo oli välillä ottavana osapuolena, mutta Turku ei saanut kiekkoja Österbergin selän taakse. Porvoon yhteislyseo ratkaisi voiton lopullisesti kolmannessa erässä, kun Jim Lindroos ampui maalivahdin suojusten kautta Porvoon toisen maalin.

Uusimaan otteluraportin mukaan porvoolaiset suojelivat omaa maalia koko joukkueen voimin, jopa heittäytymällä kiekon eteen. Turun peliä haittasi lehden mukaan liian itsekäs pelaaminen. Porvoo pelasi paremmin joukkueena ja sai Uusimaan artikkelin mukaan siksi pelin haltuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 2. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 3. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 4. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 7. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 8. Bussivuorot kulkevat kesälläkin Porvoosta Askolaan ja Pukkilaan, ja maaseudulta takaisin kaupunkiin
 9. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 10. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa
 11. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 12. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 13. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 14. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 15. Porvoossa avautuvat kesäkuun alusta uimarannat, Kompassi, museot, galleriat – ja vessat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.