Pyöräilijöitä uhkailtiin Espanjassa jo sakoilla – Joonas Henttala pakeni vaimon kanssa Suomeen odottamaan töiden alkua

Joonas Henttala otti viime kesänä uransa ensimmäisen voiton legendaarisessa Porvoon Ajossa. Arkisto/Dick Bärlund

Timo Pasanen

Ammattipyöräilijät Lotta ja Joonas Henttala tekivät nopean paluun Suomeen. He palasivat nopealla aikataululla Finnairin lennolla Espanjasta Suomeen. Joonas ja Lotta Henttala (ent. Lepistö) menivät naimisiin viime lokakuussa.

Pariskunta asuu osan vuodesta kilpailujen lomassa Espanjan Gironassa.

Porvoolaislähtöinen Joonas Henttala on ajanut ammatikseen Team Novo Nordiskin tallissa jo vuodesta 2013 lähtien.

– Koronavirus laittoi meidänkin kilpailukalenterit uusiksi. Kaikki meidänkin ajajat ovat nyt kotimaassaan tällä hetkellä. Pyöräily on vain pyöräilyä, joten terveys edellä mennään. Nyt kaikki ammattipyöräilykilpailut kevään osalta on peruttu.

Espanjassa on parhaillaan ulkonaliikkumiskielto, mikä luonnollisestikin estää täysipainotteisen harjoittelun.

– Tämä kielto tuli nopeasti voimaan. Olimme kaverin kanssa pyörälenkillä, ja ehdimme ajaa treenin. Muutama kaveri joutui kääntymään takaisin ja pysäytettiin pyöräilijöitä, sekä uhkailtiin eurojen sakoilla. Nyt Espanjassa ei saa pyöräillä lainkaan. Ulkonaliikkumiskielto vaikeuttaa toki enemmän siellä, Suomessa voi polkea vielä, Joonas sanoo.

Joonas Henttala ehti kilpailla tänä vuonna ammattilaistalliensa ohjelman mukaisesti jo paljon.

– Takana on jo 14 kilpailupäivää (1768 km) ja olin hyvässä kunnossa. Minulla oli nyt keväällä tulossa pari todella tärkeää kilpailua. Tämä vuoden päätähtäin oli toukokuulle ja sitä kohti oli kova kunto rakentumassa. Jostakin syystä kesäkaudella on menestykseni ulkomailla on ollut vaisumpaa.

Viime vuonna Henttala voitti Suomessa kaksi kovaa maantiekilpailua.

– Joo ne kilpailut menivät hyvin ja Porvoossa oli kiva voittaa. Tällä kaudella joudun nyt väkisinkin miettimään, että myöhemmin loppukaudesta olisi tarkoitus saada kovaa tulosta. Nyt täytyykin näillä näkymin väkisinkin panostaa loppukauteen.

Nyt Joonas sanoo, että vaimon kanssa he odottavat Suomessa töiden alkua.

– Täällä on edessä nyt sitten omatoiminen treenaaminen. Ammatinharjoittamiseen koronavirus vaikuttaa, että hommat ovat nyt erilaiset. Eväät tallilta olivat, että kuunnelkaa oman maan ohjeita.

Joonas Henttala on ajanut yksin lenkkiä ja ajaa mahdollisimman varovaisesti.

– Mieluummin ajan Suomen luonnossa ja metsässä ajaminen tuo vaihtelua arkeen.

Joonaksen valmentaja Tommi Martikainen antaa ohjelman.

– Alamme rakentamaan uudelleen kisakautta ja sitä kohti mennään nyt. Hyvän kisakauden alun jälkeen olin melkein viikon pois pyörän päältä.

Yhtään varsinaista kilpailua ei vielä ole tiedossa.

– Villeimmät veikkaukset ovat sellaisia, että koko kausi on nyt menetetty. Kukaan ei tosin voi vielä tietää, miten kauan pandemia jatkuu.

Akilleen pyöräilijöiden kasvatti Joonas Henttala, 28, on nyt parhaassa kestävyyslajien iässä.

– Motivaatiota on edelleen ja pientä kehitystä on tullut koko ajan. Nyt katsotaan mihin tästä kropasta on vielä saatavissa irti. Viime kesä oli ainakin hyvää ja tämän vuoden alku.

Hän naurahtaa, että jos olisi ollut enemmän lahjoja, niin missä olisi nyt.

– Kovalla työllä on tämä tulos saatu. Sain tosin harrastuksesta ammatin, niin se on todella mukavaa. Niin kauan kuin minuun luotetaan tiimissä, niin jatketaan,

– Sellaiset 3-5 vuotta vielä ajan ammatikseen, niin sitten kaikki on ulosmitattu tästä kropasta, Raaka on nykyään pyöräilyn taso, se on kovempi, kuin koskaan ennen. Suomessakin taso on kisoissa kovaa ja vauhti on mennyt huimasti eteenpäin.

Henttalat odottavat Vantaan asunnossaan tilanteen rauhoittumista.

Joonas on jo tällä kaudella ajanut Kolumbian ja Ruandan etappikilpailut. Molemmat kilpailut käytiin ohuessa ilmanalassa, muun muassa Kolumbiassa korkeimmat nousuhuiput olivat yli 3000 metrissä.

– Viimevuosien menestyksen myötä pyöräilyn suosio Kolumbiassa on valtaisa. Aika näyttää miten kausi mahdollisesti etenee. Hyvän kunnon kynnyksellä kausi jäi nyt vähän ohkaiseksi, Joonas Henttala sanoo.

Lotta Henttala oli jo valittu Tokion olympialaisiin.

– Kisoja siirrettiin nyt vuodella ja elämä jatkuu. Vuoden jatkoaika sopii minulle ihan hyvin. Tokion kisajärjestäjille ja monelle urheilijalle tilanne on huono, mutta terveys edellä on asioita mietittävä. Saan nyt enemmän aikaa valmistautua Tokioon, niin minun kannaltani asia on hyvä, Lotta sanoo.

Joonas Henttala

Syntynyt 17. syyskuuta 1991 Porvoossa.

Naimisissa Lotta Henttalan kanssa (o. Lepistö).

Ammattipyöräilijä Team Novo Nordiskin Yhdysvaltalaisessa joukkueessa, jossa joukkueen jäsenillä on diabetes.

Joonaksen diabetes diagnosoitiin hänen ollessaan 9-vuotias.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.