Huntersilla hirmuinen halu Mestikseen – sarjapaikkaa on sarjaa ylemmäs on mahdollista hakea

Timo Pasanen

Jääkiekon toiseksi ylin sarjataso Mestis avaa ovensa kahdelle uudelle joukkueelle. Mestiksessä pelaavien joukkueiden määrää ollaan kasvattamassa kahdella ensi kaudeksi. Näitä kahta paikkaa tarjotaan Suomi-sarjassa välieriin selvinneille joukkueille. Mahdollisuutta hakea paikkaa on tarjottu kaikkiaan neljälle joukkueelle. Ne ovat Kiekko-Espoon lisäksi porvoolainen Hunters, Forssan Palloseura ja jyväskyläläinen D-Kiekko.

Huntersin Markku Välimäki on puhunut asiasta tauotta eri ihmisten kanssa.

– Halu nousta Mestikseen on hirmuinen ja tämä mahdollisuus hakea paikkaa otetaan vakavasti. Väylä avautui, kun Suomen Jääkiekkoliitto on koronavirusepidemian puhkeamisen jälkeen laatinut Mestistä koskevat tukitoimet. Olemme ilahtuneita, että Jääkiekkoliitto kysyy Huntersia Mestikseen.

Välimäki sanoo, että Porvoossa on kaksi viikkoa aikaa tehdä taloudellinen selvitys. Pitkän tähtäimen suunnitelma on että Porvoo ansaitsee Mestis tason.

– Tässä vaiheessa vaakakuppi on painumassa siihen, että emme hae Mestispaikkaa. Ratkaisemme sen asian kuitenkin 15. huhtikuuta mennessä. Ovi on vielä raollaan, ja katsotaan vielä nämä reilut pari viikkoa.

Nykyisestä noin kolminkertaisen budjetin rakentaminen on nyt tässä tilanteessa Huntersille se haastavin asia.

– Kannustajia on tullut, että hakekaa. Huntersia pidetään seurana ja organisaationa, joka hoitaa luvatut asiat.

Kiekko-Espoo vahvistaa, että he jättävät hakemuksen Mestiksen paikasta. Suomi-sarjan keskeytyessä välieräparissa oli ehditty pelata kaksi ottelua. Kiekko-Espoo johti Huntersia otteluvoiton 2–0. Tuolloin Espoon joukkue oli todella maansa myynyt, kun pelit keskeytyivät ja väylä nousuun tyrehtyi.

Seurat ovat helisemässä nyt tässä taloudellisessa tilanteessa.

– Kova painostus on päällä, että päätöksiä pitäisi tehdä. Tilanne on meillä se, että 1. huhtikuuta on Suomi-sarjan seminaari ja sen jälkeen ainakin meille neljälle joukkueelle annetaan mahdollisuus jättää lisenssihakemus. Johtokunnassa on nyt erittäin suuret epäilykset, että liiton tukipakettikaan toisi helpotusta, Välimäki muotoilee.

– Emme ole ehtineet tapaamaan yhteistyökumppaneita, kun tapaamisia on siirretty eteenpäin. Hankalaa tulee olemaan yrityksillä ja Huntersin nimissä emme lähesty juuri nyt, ennen kuin korona hellittää.

Kokonniemen jäähalli ei riitä mestis-lisenssin vaatimuksiin. Voi olla, että tilapäisen luvan voi saada, kuten Suomi-sarjassa tuli nuorisohalliin tilapäislupa. Hallissa on katsomossa oltava erilliset numeroidut istuimet. Pukukoppien osalta Mestiksessä pitäisi olla uudet järjestelyt. Ottelutapahtumassa on oltava enemmän koppeja käytössä. Tilastotaulu pitää iso ja kehittyneempi videokuvaa näyttävä taulu.

– Tilapäisiä lupia on annettu monelle seuralle aikoinaan lyhyitä jaksoja. Mestiksen vaatimukset otteluiden järjestämiseen on toista luokkaa. Ottelut vaativat 7-8 ihmistä, jotka tekevät tilastointia jokaisesta ottelusta. Vaatisi melkoisen sitoutuneen joukon tekemään tilastointia. Eli nämä kolme asiaa ovat erittäin relevantteja.

Jääkiekkoliiton liittohallitus on varautunut siihen, että hakijoita on enemmän kuin kaksi. Jos näin on, liitto valitsee talouden, olosuhteiden sekä urheilun arvioinnilla kaksi parhaaksi soveltuvaa hakijaa. Niille määritellään oikeus hakea lisenssiä.

Mestiksessä ei poikkeuksellisesti pelata karsintoja kaudella 2020-2021. Liittohallitus totesi, että päätös karsintojen pelaamatta jättämisestä ja siitä seuraavan nousu- ja putoamismahdollisuuden poistumisesta on urheilun näkökulmasta katsottuna periaatteellisesti vaikea ja ei-toivottu. Tässä poikkeustilanteessa liittohallitus totesi sen kuitenkin välttämättömäksi seurojen taloudellisen paineen helpottamiseksi.

– Tämän hetken arvio koronaviruksen aiheuttamista tulonmenetyksistä Mestis-seuroille on yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa. Tilanne vaatii nopeita, innovatiivisia ja paikoittain myös erittäin vaikeita päätöksiä, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro kertoo.

Noin miljoonan euron tukitoimet koostuvat useista eri toimenpiteistä: säästöistä ja uusien tulovirtojen kanavoimisesta seuroille. Sarjalle on perustettu myös poikkeavia olosuhteita varten erillinen reagointirahasto. Rahastoa on mahdollista käyttää kauden aikana muuttuvan tilanteen hallitsemiseen.

– Jokaisessa kriisissä piilee aina myös mahdollisuus. On ollut ilo huomata, kuinka kaikki seurat ja Jääkiekkoliitto ovat yhdessä ja pyyteettömästi työskennelleet tämän yhteisen pelastuspaketin parissa tunteja säästelemättä. Lämmin kiitos koko Mestis-yhteisölle siitä kaikesta tuesta, joka seuroille on osoitettu näinä vaikeina aikoina muun muassa Mestis Playon-kampanjan kautta, Aro kiittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.