Porvoon Akilleen Pyöräilyn Veeti Vainio siirtyy Bostoniin kehittymään ammattilaiseksi – tarkoitus oli matkata saman tien Yhdysvaltoihin, mutta koronaviruksen vuoksi ajankohta aloituksesta on vielä avoimena

Maantiepyöräily: Vainio valittiin viime vuonna Akilleen parhaaksi pyöräilijäksi.

Akilleen Veeti Vainio teki historiaa voittamalla kansainvälisen pyöräilyunionin UCI:n yhdeksän osakilpailun U19 nuorten Nations Cupin päätösosakilpailun Etelä-Koreassa viime vuonna. Tour of the DMZ

toimitus

Laajalti maailman pyöräilypiireissä tunnettu Yhdysvaltain itärannikon Bostonissa päämajaansa pitävä Foundation CCB talli on kutsunut viime kauden päätteeksi Etelä-Koreassa ajetun Nations Cupin osakilpailun Tour of DMZ U19-luokan maailman kiertueen kokonaiskilpailun voiton vieneen Porvoon Akilleen Pyöräilyn Veeti Vainion omaan U23-kehitystiimiinsä kasvamaan ammattilaiseksi.

– Tämä on juuri sitä, mihin toiminnassamme tähtäämme, eli nuorten ajajiemme kehittymiseen kohti ammattilaisuutta, Akilleen pyöräilyjaoston puheenjohtaja Ari Långsjö iloitsee.

– Hienoa, että Veeti sai tällaisen mahdollisuuden ottaa uusi askel kohti unelmaansa. Veeti tulee kuitenkin ajamaan kesän tärkeimmät kisat meidän tiimissämme myös ensi kesänä.

Foundation CCB -talli on yksi USA:n tunnetuimpia amatööritason pyöräilytalleja. Amatööritallina CCB ajaa paljolti samoja kisoja kuin continental-tallit. Tallin fokus on pääasiassa U23-ajajien, sekä naisten, että miesten kehittämisessä. Tallilla on hyvä maine ja kyky kehittää ajajiaan ammattilaisiksi. Tallin ehkä tunnetuin tuotos on maailman huippuluokan ajaja Tyler Hamilton, joka tuli kuuluisaksi Lance Armstrongin US Post-joukkueen yhtenä tähtiajajana. Mutta myös monet muut ajajat ovat kasvaneet joukkueen kautta uusiin mittoihin huipputason ammattilaisiksi.

Tallin edustaja Steve Pucci kertoo, että he valitsevat ajajikseen sellaisia, joilla on ennen kaikkea kykyä näyttää oikeaa luonnetta saavutustensa lisäksi. Veeti Vainio nähtiin Bostonissa juuri oikean tyyppisenä ajajana.

– Akilleen nuorten ajajien kehittäminen tähtää poikien luotsaamiseen kohti heidän unelmiaan, ammattipyöräilijäksi. Haluamme olla suomalaisen huippupyöräilyn kehitysalusta, Långsjö toteaa.

– Veetille oli tarjolla useampikin paikka, mutta valinta osui Bostoniin erityisen haastavan kansainvälisen ohjelman ja hyvien ehtojen vuoksi. Veetille on nyt tarjolla seuraavaksi kolmeksi vuodeksi huikeat kehittymismahdollisuudet ammattilaiseksi.

– Samalla avautuu hyvät mahdollisuudet opiskella pyöräilyn ohessa yhdessä maailman kuuluisimmasta yliopistokaupungista, jonka Boston ja sen naapurikaupunki Cambridge muodostavat.

– Veetillä onkin halutessaan mahdollisuus opiskella Harvardin yliopistossa. Kiitämme yhteyden rakentamisesta omaa kasvattiamme ja CCB:ssä urheilupäällikkönä toimivaa Antti Sizkoa.

Veeti Vainio on sopimuksestaan onnellinen. Ankara ja pitkäjänteinen harjoittelu Akilleen Pyöräilyn päävalmentajan Kari Myyryläisen johdolla, ja menestyksellinen kausi avasivat hänelle mahdollisuuden.

– Menestyksekkään 2019 kauden jälkeen, on hienoa suunnata eteenpäin pyöräilyuralla ja suunnata ulkomaalaiseen tiimiin, Vainio sanoo.

– Jouduin ensikertaa pyöräilyurallani päättämään eri tiimien välillä, mikä on oikea paikka minulle kehittyä. Tarjolla olleista erinomaisista mahdollisuuksista ja kipeiden päätösten jälkeen päädyin valitsemaan Foundation CCB tallin Yhdysvalloista.

– CCB:llä on pitkä historia U23-pyöräilijöiden kehittämisessä, ja sieltä on siirtynyt monia kuskeja ammattilaiseksi. He ajavat paljon UCI- sekä kovia amatöörikilpailuja ympäri maailmaa. CCB on lähtöisin Bostonista, eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun siellä on Akilleen edustus.

– Nykyään sport managerina toimiva Antti Sizko ajoi joukkueessa vuonna 2017. Tiimimme ei aja pelkkiä maantiekilpailuja, vaan mukana on gravel- eli soratiekisoja, jotka ovat nyt isossa nousussa ainakin Yhdysvalloissa. Ensi vuonna tavoitteeni ovat maltilliset, tarkoitus on vain totutella miesten ja undereiden (U23) kisoihin, mutta ikinä ei tietysti tiedä mitä kausi tuo tullessaan.

Vainion tarkoitus oli suunnata Bostoniin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen ja aloittaa kausi Joe Martin Stage Racesta. Koronavirus on kuitenkin muuttanut suunnitelmia. Sekä Yhdysvalloissa, että Suomessa on voimassa matkustuskiellot pitkälle huhtikuuhun. Vainio on ollut säännöllisesti yhteydessä talliinsa, eikä tällä hetkellä osata sanoa, milloin hän pääsee joukkueensa mukaan. Liikkeelle lähtö on hidastunut koko tallinkin osalta, kun pyörät ovat edelleen matkalla viruksen runtelemasta Italiasta. Tällä hetkellä voi olla yhtä todennäköistä, että liittyminen talliin tapahtuu joko Yhdysvalloissa tai sitten Euroopassa, kun joukkue saapuu jo tänne seuraavalle kilpailuturneelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.