Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavirus ei estä urheilemista ja liikkumista – kaupungit ovat ympäri Suomen rakentaneet ”ulkokuntosalialueitaan”

Luonnossa ja kotona voi hyvin harrastaa aktiivista liikkumista, vaikka urheilu- ja liikuntapaikat ovatkin kiinni koronaviruksen vuoksi.

Koronavirus on sulkenut toistaiseksi kuntosalit, uimahallit ja kaikki muutkin urheilu- ja liikuntapaikat eri puolilla Suomea. Tämä ei kuitenkaan estä millään tavalla luonnossa liikkumista ja omatoimista harjoittelua esimerkiksi kotona.

Fysioterapeutti ja personal trainer Johannes Hesso on auttanut jo pidemmän aikaa ihmisiä liikunnan aloittamisessa ja jalostamisessa Uudellamaalla. Hänellä on useita asiakkaita myös Porvoossa ja Sipoossa. Hesso korostaakin, että koronaviruksen vuoksi ei kannata jäädä kotiin sohvalle makaamaan.

– Jos spinningit tai tekniikkatreenit halleissa ovat pois pelistä, on hyvä hetki luoda aerobista perustaa ja tehdä muuta lajinomaista harjoittelua, kuten lajivoimaa, vaikkapa kotona, Hesso sanoo.

– Jos urheilijan kisakausi on ohi, on peruskestävyyden rakentaminen joka tapauksessa pian edessä.

– Harrastelijaa kannustan vastaavasti liikkumaan ulkona ja nauttimaan aikaisesta keväästä. Kaupungit ovat ympäri Suomen rakentaneet ”ulkokuntosalialueitaan”.

– Oman kehon painolla pystyy tekemään erittäin tehokkaita treenejä, vaikka kotona. Porvoo tarjoaa merenrantakaupunkina melonta- ja soutumahdollisuudet vailla vertaansa. Anoppi ja appiukko paattiin painoksi, jos itsetunto ja voimatasot ovat hyvät, ja johan lapojen lähentäjät sekä hauikset ja muut selänlihakset tekevät töitä.

Johannes Hesso koki itse kymmenvuotiaana 90-luvun laman. Teknologiakuplan puhkeamisen jälkeen Hesso kouluttautui uudelle alalle, fysioterapeutiksi, josta hän valmistui vuonna 2009. Yrittäjän matkan varrelle on sattunut paljon sattumuksia, joita hän ei ole osannut ennakoida etukäteen.

– Vuonna 2009 valmistuin fysioterapeutiksi ja perustin yritykseni juuri rahoituskriisin alettua. Jotenkin olen tottunut siihen, että asiat eivät mene niin kuin suunnittelee, Hesso toteaa.

– Koronaviruksen osalta tilanne on hämmentävä ja jollain tapaa pelottava. Tuntuu siltä, että laman kokeneet reagoivat automaatiolla ja yksityinen kulutus supistuu. Asiaa voisi kuvailla fysioterapeutin sanoin kuluttamisen säästöliekkinä.

– Yksityinen kulutus ja pienyritykset pitävät paitsi Suomen, niin myös pienemmät paikat elinvoimaisina. Koronakriisi on kuntosaleille, fysioterapiayrityksille ja personal training -yrittäjille kovan luokan realisoitunut riski.

Hesso toivookin, että kaikki pyrkisivät tukemaan omalla toiminnallaan paikallisia yrittäjiä, että pahimmalta säästyttäisiin.

– Kannustan kaikkia tukemaan mahdollisuuksien ja kykyjensä mukaan yksityisiä pienyrittäjiä Sipoon ja Porvoon alueella.

– Uuteen nousuun päästä elinvoimaisen ja paikallisen yritystoiminnan avulla. Itse olen kovan luokan kakunsyöjä, ja aioin tuplata jo nyt ison kakunkulutukseni paikalliskahvilamme. Kakkukahvit maastopyörätreenin jälkeen kanahaukan pesää tiiraillen lisäävät elinvoimaa aidosti.

– Yhteiskunnallinen kriisi ei yhden ihmisen päivittelystä muutu, eli siitä näkökulmasta ajateltuna, liikkeen ei pitäisi pysähtyä.

– Palveluita kannustan ehdottomasti ostamaan oman kulmakunnan ammattilaisilta siinä mielessä kuin se kutakin palvelee.

Hesso auttaa ihmisiä löytämään liikunnaniloa kuntosaleilla, luonnossa, asiakkaiden kotona sekä entistä enemmän myös etänä.

– Tavoitteeni on auttaa asiakkaitani elämään leveämpää elämää silloin, kun kipu rajoittaa liikettä, tai oma osaaminen vaikkapa selkäkivun vuoksi pysähtyneen juoksutreenin jatkamiseen ei enää riitä, Hesso kertoo.

– Tarvittaessa menen asiakkaiden luokse metsään, kotiin tai vaikka salille. Entistä useammin asiakkaat tuntuvat haluavan myös harjoitusohjelman etänä, vaikkapa polkujuoksukisaan valmistautumista varten. Tai vaikka ravitsemusohjelman painonpudotukseen. Teen myös näitä paljon etänä.

– Totta kai tämä poikkeustila on muuttanut maailmaa ja säännöt ihmisten henkilökohtaisista tapaamista ovat juuri tällä hetkellä erilaiset.

Nyt tehdyt päätökset rajoittavat ihmisten mahdollisuutta käyttää liikuntapaikkoja, olivat rajuja. Johannes Hesso ymmärtää kuitenkin täysin kaikki tehdyt päätökset.

– Kun kyse on ihmisten terveydestä, niin aina kannattaa varautua mieluummin liikaa kuin liian vähän, Hesso kommentoi.

– Harrastuksissa ja myös urheilun ammattisarjoissa on kyse ajanvietosta, työstä ja rahasta. Viruksen kohdalla välillisesti tai suoraan elämästä.

– Painotus ja päätökset ovat olleet mielestäni oikeita, ja ne osoittavat myös johtajuutta ja päätöksentekokykyä niiden tekijöiltä.