Finlands Svenska Skidförbundin (FSS) mestaruushiihdot päättivät hiihtokauden vaikka kauden tärkeimmät kisat olivat vielä hiihtämättä

Maastohiihto: Tämän vuoden Hopeasompa ja kevään viimeiset SM-kilpailut jäivät hiihtämättä koronaviruksen vuoksi.

Toni Degerlund

Tämä talvi ja kausi ovat olleet enemmän kuin haastavia maastohiihdon urheilijoilla ja seuroille. Lunta ei juurikaan ole ollut täällä eteläisessä Suomessa ja nyt maailmalla jylläävä koronavirus päätti kauden kuin seinään ja kevään tärkeimmät kilpailut jäivät kokonaan väliin. Itäisen Uudenmaan maastohiihtäjille, Finlands Svenska Skidförbundin (FSS) mestaruushiihdot olivat kauden viimeiset kisat tällä erää.

FSS:n mestaruushiihdot olivat Porvoon Akilleen Ski Teamille yksi seuranhistorian parhaimmat.

– FSS:n mestaruuskisat menivät todella hyvin kaikilta kilpailijoiltamme, ja saavutimme yhden seurahistoriamme parhaista kokonaistuloksista, Akilles Ski Teamin Gold -ryhmän vastuuvalmentaja Henrik Kortejärvi kertoo.

– Saavutimme muun muassa M18- ja N16 viestivoitot sekä H18-sarjassa tuli toinen sija.

– Saimme haastavista olosuhteista huolimatta aikaan todella hyvän vuoden urheilullisesti, vaikka haasteita lumiolosuhteiden suhteen olikin. Varsinkin sprinttihiihdossa ja viesteissä näkyi urheilijoiden kokonaisvaltainen hyvä kehitys.

Myös Sipoon IF Sibbo-Vargarnan hiihtäjät löysivät hyvän vauhdin ladulle.

– Vaikka emme saaneet ihan kaikkia ladulle mukaan, niin menestys kisoista oli seurallemme hyvä. Saimme kisoista yhteensä viisi mitalia, IF Sibbo-Vargarnan hiihtovalmentaja Kim Nordström kertoo.

– Kausi oli kokonaisuudessaan tosi haastava. Kautta varjostivat useimpien urheiijoiden pitkäkestoiset flunssat ja muutamat rasitusvammat. Nämä ovat hiukan syöneet meidän syömähampaitamme. Sen lisäksi tämän talven olosuhteen ovat olleet tosi haastavat harjoittelun näkökulmasta.

Hopeasompa kilpailut ja loppukauden SM-hiihdot olisivat olleet itäisen Uudenmaan kauden tärkeimmät kilpailut. Nyt nämä kaikki peruuntuivat koronaviruksen vuoksi.

– Loppukaudesta Hopeasompakisat peruttiin edellisenä päivänä, jolloin kaikki hiihtäjät olivat jo paikalla, Kortejärvi kertoo.

– Peruuntuminen oli todella harmillista urheilijoiden ja järjestäjien puolesta. Järjestäjät olivat kuitenkin tehneet vuoden töitä kisojen suhteen, ja Akilleen hiihtäjillä oli hyvät mahdollisuudet historian parhaimpaan tulokseen hopeasompa kisoissa.

– Myös Jyväskylässä nuorten SM-kisoissa olisi ollut todella hyvät menestysmahdollisuudet, mutta kisojen peruuntumisen vuoksi emme saaneet sitä koskaan realisoitua tulokseksi.

Porvoossa ja Sipoossa löytyy kuitenkin ymmärrystä vaikeaan tilanteeseen ja nyt tehtyihin päätöksiin.

– Itse ymmärrän hyvin päätökset. Akilleen hiihtojaostossa suhtaudutaan vakavasti tilanteeseen, jonka takia myös yhteisharjoituksemme ovat kevään osalta peruttu, Kortejärvi sanoo.

– Harmitus oli tietysti suuri, kun kisoja peruttiin, mutta siitä päästään kyllä yli. Nyt siirrämme katseet kohti uusia haasteita ja harjoituskauttamme, joka alkaa jo toukokuun alussa, jos tilanne sen vain mahdollistaa.

– Haastavien olosuhteiden takia yritämme, yhteistyössä Akilleen ja Porvoon kaupungin liikuntatoimen kanssa parantaa ja kehittää olosuhteita ensi kaudeksi. Suunnitelmissa olisi saada Kokonniemeen parempia lumetusmahdollisuuksia, jolloin saisimme paremmat hiihto-olosuhteet kuntoilijoille sekä nuorille kilpahiihtäjillemme.

– Onhan tämä kaikki tosi harmillista, mutta kyllä kaikki ymmärtävät tosi hyvin, että kisojen peruttaminen ja tehdyt päätökset ovat olleet välttämättömiä. Toki urheilijoiden puolesta hiukan harmittaa, koska meillekin olisi voinut tulla hyvää menestystä Hopeasommasta ja nuorten SM-kisoista, Nordström kommentoi.

– Kaikki meidän hiihtäjämme jatkavat nyt yksinharjoittelua, ja katseet on suunnattu jo ensi kauteen. Tulevana keväänä on tarkoitus harjoitella mahdollisimman monipuolisesti eri liikuntamuotoja. Itse toivon, että meidän alueemme kunnat alkaisivat panostamaan enemmän hiihtourheiluun ja fasiliteetteihin. Apu sieltä suunnalta on korvaamatonta, jos haluamme tulevaisuudessa pärjätä tässä lajissa.

FSS:n mestaruuskilpailun tulokset: www.enlund.fi/fssm2020/fssm2020.html.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.