Porvoon Akilleen nuoret kilpapyöräilijät jäivät jumiin Espanjaan koronaviruksen vuoksi

Akilleen kilpapyöräilijät olivat hiomassa kuntoaan tulevaa kautta varten Espanjan Mallorcalla.

Toni Degerlund

Porvoon Akilleen maantiepyöräilijät ovat tällä hetkellä jumissa maailmalla. Kilpapyöräilijät olivat pitämässä pyöräilykauteen valmistavaa leiriä Espanjassa, mutta koronavirus muutti täysin suunnitelmat.

– Kyseessä oli Akilleen pyöräilyjaoston kevätleiri Mallorcalla. Leiri alkoi 7.3. ja sen oli tarkoitus päättyä 21.3., Akilleen kilpapyöräilyn päävalmentaja Kari Myyryläinen kertoo.

– Mukana oli sekä junioreitamme, että U23 Elite-sarjan ajajiamme. Minä toimin leirin vetäjänä. Tarkoitus oli jatkaa peruskuntokautta, ja saada kovia kilometrejä jalkoihin tiukkojen mäki- ja tasamaavetojen siivittämänä.

– Mallorcan vaihtelevat maastot antavat hyvän mahdollisuuden ajaa sekä tasaisella, että mäkisessä maastossa.

– Akilleen tiimin oli tarkoitus ajaa viime viikon sunnuntaina Manacorissa Challenge de primavera niminen kilpailu, jossa tarkoituksena oli lähinnä hakea kovuutta tulevan kevään ja kesän koitoksiin.

Akilleen pyöräilijät ehtivät ajaa täyttä häkää seitsemän päivää, ennen kuin Espanjassa asetettu ulkonaliikkumiskielto astui voimaan. Tätä ennen ajopäivät koostuivat noin viiden tunnin lenkistä ja iltavenyttelystä. Loppu aika käytettiin palautumiseen.

– Aluksi täällä saarella ei huomannut viruksen vaikutuksia ollenkaan, Akilleen Jonathan Ewalds kertoo.

– Torstaina 12.3. saimme tiedon, että sunnuntain 15.3. saarella järjestettävä pyöräilykilpailu on peruttu. Tämän jälkeen paikallisessa mediassa alkoi vihjailu rankemmista torjuntatoimista, mutta ne eivät kuitenkaan näkyneet vieläkään täällä.

– Kun lauantaina 14.3. palasimme lenkiltä, kuulimme, että valmiustila on astumassa voimaan ja maanantaista lähtien astuisi voimaan myös ulkonaliikkumiskielto.

– Sunnuntaiaamuna saimme tiedon, että ulkonaliikkumiskielto astuikin voimaan heti, emmekä päässeet enää ajamaan suunniteltua harjoitustamme.

Porvoolaiset aloittivat valmistelut kotiinpaluusta välittömästi ulkonaliikkumiskiellon tultua voimaan, ja osa pääsikin lähtemään kohti kotimaata jo 14.3. Toinen porukka pääsi lähtemään 17.3., ja loput yrittävät päästä vielä tämän viikon aikana takaisin Suomeen.

– Lukuisat lentojen peruutukset ja ruuhkautunut asiakaspalvelu on hankaloittanut paluulentojemme järjestämistä, Ewalds kertoo.

– Tällä hetkellä kolmella meistä ei ole vielä täyttä varmuutta tuleeko jatkolentomme Saksasta Suomeen lentämään ollenkaan. Olemme vielä hotellilla, josta hotellin muut vieraat ovat jo suurelta osin poistuneet.

Kari Myyryläinen onnistui itse ostamaan uuden lennon toissapäivänä ja pääsi viime yötä takaisin kotiin.

– Kotiinpaluu oli työvoitto, jonka eteen joutui kyllä tekemään aikamoisen työ. Taisin olla viisi tuntia sunnuntaina puhelimessa, että sain homman järjestymään, Myyryläinen kommentoi.

– Meillä oli vähän kaikille eri lentoyhtiöt, jonka kautta lennot oli tilattu, ja sen vuoksi homma meni aika hankalaksi. Sen vuoksi paluulennon muuttaminen jäi jokaisen omalle vastuulle.

Akilleen pyöräilijöillä oli alun perin tarkoitus osallistua parin viikon päästä jo Belgiassa kilpailtaviin viikkokilpailuihin. Nyt kisakausi alkaa todennäköisesti aikaisintaan kesäkuussa.

– Jatkan omaa peruskuntokauttani, kun pääsen täältä takaisin kotiin, Ewalds kertoo.

– Toki parin viikon karateeni rajoittaa harjoittelun pelkästään yksin ajeluun. Nykytekniikka kuitenkin mahdollistaa harjoittelun virtuaalimaailmassa, jolloin pyöräilyä pääsee harrastamaan seurakavereiden kanssa internetin välityksellä.

– Kun sain tiedon joulukuussa viruksesta, en olisi ikinä uskonut, että tilanne eskaloituisi näin suureksi. Nyt on vain elettävä tässä tilanteessa ja noudettava viranomaisohjeita, jotta tämä pandemia saadaan nopeasti kuriin.

Akilleen päävalmentaja Kari Myyryläinen painottaa myös, että nyt on tärkeintä, että koronavirus saadaan kukistettua.

– Koronavirushan leviää tällä hetkellä tosi nopeasti. Kun menimme Espanjaan, niin siellä taisi olla noin tuhat tartuntaa, ja viimeisimmän tiedon mukaan tartunnansaaneita taitaa olla jo yli 20 000.

– Uskon, että näillä toimenpiteillä viruksen leviämistä saadaan rajattua, mutta onhan tämä maailmantaloudella ihan hirveä tilanne. Kyllä tämä urheiluunkin vaikuttaa todella paljon. Herää kysymys, onko kisajärjestäjillä ensi vuonna enää mahdollisuus panostaa kisoihin. Hyvänä esimerkkinä pyöräilystä Ranskan ympäriajot.

– Aika näyttää miten me tästä selviämme. Täytyy myöntää, että itselläni on takki aika tyhjä juuri nyt, kun oli sen verran hektiset pari päivää. Kyllä minä kuitenkin uskon, että me hanskaamme tämänkin ongelman jossain vaiheessa, vaikka tosi ikäävähän tämä tietysti on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.