Jääpallon Bandyliigan finaalin pelaaminen tyhjille katsomoille oli kova isku Akilleelle taloudellisesti

Toni Degerlund

Bandyliigan pelaaminen tyhjille katsomoille latisti tunnelman, mutta sen lisäksi se oli taloudellisesti kova isku päin kasvoja Porvoon Akilleelle. Normaalisti finaalin lipputuloista on jaettu 45 prosenttia mestarille ja 25 prosenttia tapahtuman järjestäjälle. Hopeajoukkue on saanut 20 ja Jääpalloliitto 10 prosenttia lipputuloista. Jos peliin olisi tullut täydet katsomot, niin Akilles olisi saanut siis mestaruuden voitettuaan 70 prosenttia lipputuloista. Sen lisäksi Akilles olisi saanut kaiken tuoton oheismyynnistä tapahtuman aikana.

Finaalituottojen menetyksen lisäksi Akilleessa ehdittiin jo pistää muutenkin paukkuja finaalijärjestelyihin. Kokonaisuudessaan taloudelliset tappiot ovatkin porvoolaisille merkittävät.

– En halua tällä hetkellä spekuloida tarkoilla luvuilla. Summat ovat tietysti suuret, Jääpalloliiton toiminnanjohtaja Tobias Karlsson painottaa.

– Lippujen hinnat olivat 20/10 euroa, ja odotimme tapahtumaan noin 5000 katsojaa, siitä voi laskea. Lisäksi oheismyyntituotot olisivat todennäköisesti olleet merkittävät. Kuluja emme ole vielä ehtineet tässä kaikessa hässäkässä laskemaan.

Jääpalloliitto käy parasta aikaa keskustelua Akilleen ja Veiterän kanssa, kuinka ennakkoon ostettujen lippujen rahat saadaan palautettua ihmisille. Porvoossa on kuitenkin moni jo ilmoittanut, että ei halua rahojaan takaisin, ja muun muassa facebookiin on perustettu oma ryhmä tätä varten.

– Mennyt viikko on ollut työläs ja todella tunteellinen. Tulee kylmiä väreitä ja roskia silmään, kun näkee ihmisten kannanottoja. Upeata solidaarisuutta näinä vaikeina aikoina, Karlsson toteaa.

– Myös Jääpalloliitto on saanut jonkun verran lahjoituksia yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä jaettaviksi finaalijoukkueiden ja liiton kustannusten kattamiseen. Kiitollisuus on päällimmäisenä mielessä.

Akilleessa seura-aktiivi Kenneth Ek oli päävastuullinen finaalin ennakkojärjestelyistä ynnä muista tapahtumaan liittyvistä seikoista. Porvoossa ehdittiin jo paiskimaan paljon töitä finaalin eteen, ja järkytys olikin suuri, kun koronavirus muutti täysin suunnitelmat.

– Finaalin pelaaminen tyhjille katsomoille oli seuralle järkyttävän iso harmistus, Ek kommentoi.

– Etukäteen kaikki järjestelyt menivät nappiin. Sääkin oli täydellinen. Lisäksi meidän uskolliset kannattajamme olisivat ansainneet finaalin ja mestaruusjuhlat, joita ehdittiin odotella 35 vuotta.

– Yritimme ottaa kaiken huomioon ja sääkin oli tosiaan meidän puolellamme. Saimme myös hyvin talkoolaisia, ja kaikki odottivat tätä. Sitten tuli korona, mutta me voitimme silti. Korona kuolee vielä joskus, mutta Akilles Bandy säilyy forever.

– Taloudelliset menetykset ovat tietysti seuralle merkittävät. Perjantaiaamuna kaikki fasiliteetit olivat olleet valmiina ja kaikki hankinnat oli jo tehty. Perjantaipäivä menikin sitten kaikkien tilausten ja muiden juttujen purkamiseen. Osa näistä onnistui, mutta ei kaikki. Emme ole vielä ehtineet ynnäämään taloudellisia menetyksiä, mutta puhutaan joka tapauksessa viisinumeroisesta luvusta.

Vaikka finaalin pelaaminen tyhjille katsomoille on kova kolaus taloudellisesti sekä tunnelmallisesti, ymmärtävät kaikki päätöksen tärkeyden.

– Eihän sitä voi kieltää, etteikö kyseessä olisi tietysti valtava pettymys meille kaikille, Tobias Karlsson sanoo.

– Kansanjuhlaksi kaavailtu tapahtuma muodostui hyvin erilaiseksi tapahtumaksi koronavirusepidemian takia. Olemme kuitenkin tyytyväisiä, että kausi saatiin pelattua loppuun, vaikka olosuhteet olivatkin hyvin erilaiset.

– Koronavirusepidemian vaikutukset yhteiskuntaamme ovat ennennäkemättömät ja toivomme, että tämä vaikea tilanne saadaan ratkaistua mahdollisimman vähin vaurioin. Urheilu on nyt jätettävä taka-alalle joksikin aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.