Akilles pelasi Suomen mestariksi 35 vuoden tauon jälkeen

Toni Degerlund

Porvoon Akilles Bandy on tämän vuoden jääpallon Suomen mestari. Porvoolaiset veivät kuin veivätkin pidemmän korren Porvoon pallokentällä pelatussa finaalissa Lappeenrannan Veiterästä 6-1 (4–1) lukemin. Edellinen mestaruus tuli vuonna 1985, eli 35 vuotta sitten.

Ottelun ensimmäisen maalin iski Akilleen Andreas Flinck kymmenen minuutin kohdalla. Kuusi minuuttia myöhemmin Denis Sadakov tehtaili porvoolaisten toisen maalin joukkueen kapteenin Rasmus Kettusen syötöstä. 25 minuutin kohdalla Akilleelle määrätään rangaistuslaukaus, eikä pallon taakse asettunut Rolf Larsson erehdy. Veiterä teki kavennuksen 27 minuutin kohdalla kulman jälkitilanteesta. Janne Hauska iski pallon Akilleen maalivahdin Olli Lappalaisen selän taakse veljensä Tomi Hauskan syötöstä. Ensimmäisen puoliajan viimeisen maalin laukoi vihreäpaitojen Raoul Karlqvist Matti Vainion syötöstä. Näin Akilleella oli selvä henkinen yliote tauolle mentäessä.

Veiterä tuli tauolta sisuuntuneena takaisin jäälle. Lappeenrantalaiset eivät olleet vielä heittäneet hanskoja tiskiin, vaikka Akilles veikin selvinnumeroin ensimmäisen puoliajan. Lappeenrantalaiset pyörittivät palloa vaarallisen hyvin, mutta porvoolaisten puolustus oli hereillä. 71 minuutin kohdalla Akilleelle tarjottiin jo ratkaisun paikkaa, kun joukkue sai rangaistuslaukauksen. Pallon taakse asettunut Joakim Nordström ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan Veiterän maalissa ollutta Topi Peuhkuria. Kolme minuuttia myöhemmin Akilleen kapteeni Rasmus Kettunen iski kuitenkin viidennen kerran pallon Veiterän maaliin. Syöttöpisteet vahvassa vedossa olleelle Rolf Larssonille. Ottelun loppupuoli oli rikkonaista Akilleelle, ja porvoolaiset pääsivät kuluttamaan jäähypenkkiä. Veiterä ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään ylivoimaansa, mutta Akilles sen sijaan maalasi vielä ottelun lopussa viimeisenkin naulan Veiterän arkkuun. Illan tehopakkaus Rolf Larsson iski porvoolaisten kuudennen maalin, ja tämä varmisti samalla loppulisesti mestaruuden Akilleelle. Syöttäjänä ottelun viimeisessä maalissa oli kapteeni Rasmus Kettunen.

Illan Bandyliigan finaalista ei tullutkaan suurta kansajuhlaa, ja suunnitelmat 5000:sta katsojasta Pallokentällä kaatui maailmaa ravistelleeseen koronavirukseen. Itse peliin tämä ei sinänsä vaikuttanut, koska panokset olivat kovat. Voittajalle oli tarjolle, ei sen enempää kuin vähempää, tämän vuoden jääpallon Suomen mestaruus. Ottelu olikin vauhdikasta peliä, vaikka se pelattiinkin tyhjille katsomoille. Toki ottelua pystyi seuraamaan suorana Ylen TV kakkoselta sekä Yle Areenalta. Porvoon Old Town Public House näytti terassiin ottelun myös isolta screeniltä, jonne muun muassa Akilleen kannatusjoukko, Trömpperit olivat menneet kannattamaan omiaan.

Akilles Bandyn miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Jari Hyttinen oli silminähden liikuttunut ottelun jälkeen Ylen sekä Uusimaa urheilutoimituksen haastattelussa. – En enää edes muista ihan tarkkaan mitä Ylen haastattelussa sanoin, mutta tämä oli kahdesta syystä erittäin tunteikas hetki. Toinen on se, että moni on yrittänyt kampittaa minua monessa paikassa, mutta olen aina luottanut itseeni ja oli kiva näyttää miten voin auttaa joukkuetta, Hyttinen kommentoi. – Toisekseen joukkueessa on monta pelaaja, jotka olen tuntenut jo parikymmentä vuotta, ja tiedän, että kaikki ovat yrittäneet voittaa mestaruuden tosissaan jo pidemmän aikaa. Tämä oli erittäin tärkeä juttu meille kaikille.

Ottelun tallenne Yle Areenassahttps://areena.yle.fi/1-50327572

Lisää tunnelmia, kuvia, videoita ja podcasteja jatkojutuissa.