Isä ja poika luottavat voittoon – Vainiot ovat uhranneet paljon aikaa rakkaalle lajille

Timo Pasanen

Miesten jääpallon bandyliigan finaalissa Akilleen sivutuki Matti Vainio pelaa numerolla 89. Hänen oma syntymävuotensa löytyy siis paidan selkämyksestä.

Perheessä on myös toinen vuosiluku, joka tuo hyviä muistoja mieleen.

– Kyllä se on tuo 1985, kun voitimme Akilleen kanssa sen seuran toistaiseksi viimeisen mestaruuden, isä Markku "Vela" Vainio miettii.

Hän toimi tuolloin Akilleen valmentajana ja seuraa nyt poikansa Matin otteita.

Akilleen edustusjoukkue lähtee hakemaan mestaruutta kotikentältä. Kaksi kertaa finaalista hopea kaulassa poistunut Matti haluaa muuttaa tuon ketjun. Tällä kertaa koronavirus puuttui peliin ja yhtään yleisöä ei lehtereille pääse.

– Näillä mennään ja joukkue on keskittynyt vain ja ainoastaan ottelun voittamiseen. Tätä peliä on koko kausi odotettu ja täysillä mennään, muuta ei mietitä. Onhan se outoa, että Trömpperit eivät laula kotipelissä, mutta joukkue on iskussa. Koko rosteri on käytössä, joten parhaalla miehistöllä mennään, Matti Vainio sanoo.

Hän puhuu tasaisesta kaudesta, josta ei kovin suuria notkahduksia löydy.

– Tasaista suorittamista ja pyrimme, että jokainen hoitaa oman tontin. Meillä on ollut joukkueen kanssa tosi hyvä meininki jo toukokuusta lähtien, Matti Vainio miettii ennen finaalia.

Matti sanoo katselleensa tuon 35 vuoden takaisen vuoden -85 finaalin useampaankin kertaan.

– Olen nähnyt sen useampaankin kertaan, joten peli on tuttu. Onhan se aivan eri peli, kuin nykyään. Luistelu on nopeampaa ja peli paljon vauhdikkaampaa. Välineet ovat kehittyneet, mutta vertailu on vaikeaa. Ehkä nykypelaajat ovat sporttisempia, hän miettii.

– Jos laitetaan nykypelaajat laukomaan pienellä Karhu Titanin mailalla, niin moniko osuisi? Tuo mestarijoukkue oli sen ajan paras ja sitä ei käy kiistäminen. Siinä oli hyviä pelaajia paljon ja sadan maaottelun mies Pekka Vartiainen kova pelimies, Markku Vainio sanoo.

Molemmat ovat sitä mieltä, että jääharjoittelu on se, mikä vie pelaajaa jääpallossa eteenpäin.

– Jää oli aika kortilla yli 30 vuotta sitten ja harjoittelu oli juoksupainotteista. Lähes elokuusta joulukuuhun, isä Vainio miettii.

Matti myöntää, että runsas jääharjoittelu on se, joka kehittää jääpalloilijaa.

– Jäätä saadaan nyt ihan eri tavalla ja sitä kautta nykyjääpallo on eri laji.

– Pitää toki olla myös palo harjoitella. Matti oli jo pienenä sitkeä harjoittelija ja löi kesämökilläkin satoja palloja päivässä maaliin. Hyvä harjoittelija ja luistelija, niin hän on päässyt hyvin eteenpäin. 15-vuotiaana pelasi ensimmäisen liigapelin, isä Vainio sanoo.

Matti näkee, että sivutukena hän pyrkii aina keskelle ja luopuu pallosta ajoissa, jos kaveri on paremmin vauhdissa.

– Koko lajille olisi hyvä kehitysbuusti, jos saisimme tänne Suomeen jääpallohallin. Ei vain olosuhteiden takia, vaan lajin kiinnostavuuden takia. Ehkä uusia harrastajia voisi kiinnostaa katon alla pelaaminen, ei vesisateessa, Matti miettii.

– Kyllähän laji huutaa yhtä hallia ja toki näkisin sen mielelläni tulevan Porvooseen, Markku Vainio sanoo.

Isä ja poika ovat molemmat uhranneet paljon aikaa rakkaan lajin jääpallon eteen. Molemmilla on edelleen sama palo auttaa Akillesta eteenpäin, Matti pelaamalla hyvin ja isä kannustamalla koko joukkuetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 2. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 3. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 4. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 7. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 8. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 9. Bussivuorot kulkevat kesälläkin Porvoosta Askolaan ja Pukkilaan, ja maaseudulta takaisin kaupunkiin
 10. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 11. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 12. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 13. Näköislehdessä tänään: Johanna Hurtig kyseenalaisti vanhoillislestadiolaiset opit – se tiesi lähtöä liikkeestä
 14. Ruokavirasto pyytää keskeyttämään suosittujen Dipper-makeispatukoiden myynnin oireilmoitusten jälkeen
 15. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.