Rainer Vilen ratkaisi jääpallofinaalin voiton – Akilleelle voitto maistui erittäin makealta

Timo Pasanen

Jääpallon miesten SM-sarja päättyi vuonna 1985 Porvoon Akilleen mestaruuteen. Mestaruus oli porvoolaisille toistaiseksi viimeinen.

Helsingin IFK voitti 18 ottelun runkosarjan ja Akilles oli toinen. Akilles voitti kolmannen Oulun Luistinseuran kaksi kertaa välierissä ja pääsi finaaliin. IFK hävisi Veitsiluodon Vastukselle.

Finaali pelattiin Seinäjoen uudella tekojäällä.

Akilles oli selvästi Vastusta parempi lukemin 5–0 (1–0).

Porvoolaisten sankari oli kolme maalia finaalissa lyönyt Rainer Vilen. Tampereella asuva monen lajin pallotaituri nautti voiton jälkeisestä tunnelmasta täysin rinnoin.

– Muistan kyllä hyvin tuon ottelun ja tapahtumat. Katsoin nimittäin finaalipelin viime syksynä kavereiden kanssa. Kaverit eivät olleet edes kuulleet jääpallosta, Tampereella kun asuvat. Olivat sitten löytäneet ottelun netistä ja katsottiin se sitten. Olihan se hauska muistella menneitä.

Hän naurahtaa, että tuuletukset maalien jälkeen olivat spontaaneja.

– Näytti ihan hyvältä ja hattutempun tekeminen finaalissa on aina kova juttu. Meillä oli silloin kokenut ryhmä ja saatiin finaalissa hyvä vire päälle. Porvoosta oli tullut Seinäjoelle runsaasti faneja, jotka piti meteliä, hienoja muistoja.

Vilen lähti Porvoosta Ruotsiin Katrineholmiin pelaamaan KSK:n riveihin.

– Pelasin Ruotsissa ja sen jälkeen muutin Tampereelle, jossa pelasin sitten lähinnä kaukalopalloa. Jääpallo jäi kyllä, mutta olen kyllä katsonut liigapelejä. Nyt palloa kierrätetään ihan erilaisella tavalla ja sitten koko ryhmä lähtee ylöspäin. Pelikuviot ovat kyllä aivan erilaisia, nykyään. Ennen lyötiin aika paljon pitkiä palloja ja niitä hyökkääjät sitten hakivat, Vilen miettii.

Sen Vilen muistuttaa, että kuntopohja oli hänen uran aikana kova.

– Kun juostiin ja nostettiin puntteja joulukuuhun saakka, niin kunto oli kyllä kova. Kyllähän juoksukunto kasvoi, kun jäätä ei ollut saatavilla, kuin nimeksi. Cooperin testin tulokset olivat aina siinä 3300 metrin luokkaa, joten juostu on. Siinä mielessä nykyään jäätuntuma on aivan eri luokkaa, kun kaverit pääsevät kesän jälkeen jo halliin treenaamaan.

Vilen muistetaan Porvoossa monen lajin taiturina. Jalkapallossa hän oli myös taitava ja vahva pelaaja.

– Taitaa olla jalat vähän kärsineet futiksesta, mutta liikun jatkuvasti oman kunnon takia. Toivottavasti Akilles hoitaa vihdoinkin sen voiton kotiin, Vilen sanoo.

Akilles 1985

Maalivahdit: Pertti Koponen, Kenneth Lindholm, Jouni Juvani.

Puolustajat: David Lindström, Lars-Erik Hjelt, Timo Pasanen, Bill Snell. Max Törnqvist, Mårten Johansson.

Keskikenttä: Risto Tammilehto, Pekka Vuorinen, Peter Backman, Christer Johansson, Jan Lindström.

Hyökkääjät: Rainer Vilen, Kari Helin, Agne Klaver, Pasi Salminen, Timo Jalonen, Pekka Vartiainen, Harri Laakkonen, Peter Stenberg, Magnus Smeds, Vesa Hietanen, Valeri Alekseev.

Valmentajat: Markku Vainio, Pekka Vartiainen.

Joukkueenjohtaja: Yngve Lindqvist.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.