Lenkkarit jalkaan ja kipi kapi Uusimaa Juoksee juoksukouluun – mukaan mahtuu aloittelijat kuin pidempää juosseet konkaritkin

Keväinen ja perinteeksi muodostunut juoksukoulu starttaa jälkeen. Uusimaa Juoksee on Porvoon Urheilijoiden ja Sanomalehti Uusimaan yhteinen ruohonjuuritason hyvinvointihanke, johon kaiken ikäisten on helppo tulla mukaan.

Toni Degerlund

Tämän kevään Juoksukoulu aloittaa 23.3. maanantaina jälleen lukukautensa. Aiemmissa Juoksukouluissa on ollut mukana noin 50–100 eritasoista osallistujaa, ja lisäksi noin 100 aktiivia käy säännöllisesti viikoittaisissa yhteistreeneissä.

– Suomen Urheiluliiton asiantuntijoiden kehittämä kurssi on kokonaisuutena yli tuhannella osallistujalla testattu, turvallinen ja hallittu lähtölaukaus liikunnan maailmaan, Uusimaa Juoksee Juoksukoulun valmentaja ja Porvoon Urheilijoiden valmennuspäällikkö Petri Sunden kertoo.

– Kymmenen vuoden aikana juoksukoulukokonaisuus on hioutunut nykyiseen hyvään muotoonsa.

– Mikäli haaveilet juoksuharrastuksen aloittamisesta, suunnittelet sen uudelleen henkiin herättämistä tai jo sujuvasti rullaavan askeleen piristämistä, on tämä Juoksukoulu juuri sinua varten.

Tämän kevään Juoksukoulu järjestetään 23.3.-24.5. Aluksi kannattaa malttaa mennä rauhassa, jotta löytyy mukava ja miellyttävä oma vauhti. Sunden painottaakin, että juokseminen sopii mainiosti kaiken ikäisille tasosta riippumatta. Juoksukoulussa on kolme tasoryhmää ja aluksi voi aloittaa, vaikka kävelemällä.

– Juoksukoulumme sopii kaiken kuntoisille ja kaikille, jotka haluavat aloittaa harrastuksen tai kehittyä juoksijoina, Sunden painottaa.

– Kuten ilmoittautumisen yhteydessä ryhmien nimistä käy jo selville, meillä on ryhmät kaiken tasoisille juoksijoilla (1. kävellen liikkeelle, 2. aloittelevat juoksijat ja 3. aktiivijuoksijat).

– Eli varmasti jokaiselle löytyy oma ryhmänsä ja juoksuseuraa, jos niin haluaa.

– Monille juokseminen on nykypäivän arjessa ja ajankäytössä se helpoin liikuntamuoto valita, jossa on kuitenkin haastetta ja mahdollisuus nähdä oma kehittyminen.

– Juoksukouluporukassamme on aina ollut loistava tunnelma ja avoin kehittymisen ilmapiiri. Porvoon Urheilijoiden valmentajilla on vankka osaamistausta, johon sisältyy muun muassa juoksun aloittaminen turvallisesti, sekä jo jonkin aikaa harrastaneiden juoksun kehittäminen.

Petri Sundenin oma urheilutausta tulee jääkiekosta ja yleisurheilusta.

– Yleisurheilussa lajini olivat moniottelu ja 400 metrin juoksu, Sunden kertoo.

– Osin tästäkin johtuen juoksutekniikka ja juoksijan voima ovat erikoisosaamisaluettani.

– Itse olen ollut vetämässä juoksukouluja jo yli kymmenen vuotta. Seurassamme valmennan muun muassa nuoria ja aikuisia aina nuorten Euroopan mestaruuskisatasolle asti.

Juoksun suosion 2000-luvun alkupuolella aloittanut buumi on tuplannut harrastajamäärät. Viimeisin kansallinen liikuntatutkimus on vuodelta 2010, jolloin juoksua ilmoitti harrastavansa 639 000 suomalaista aikuista ja 149 000 nuorta eli yhteensä lähes 900 000 suomalaista. Juoksukoulu sisältää viisi luentokertaa liikunnan aloittamisesta, juoksutekniikasta, kehonhuollosta, lihaskunnosta ynnä muista juoksijalle tärkeistä asioista. Lenkkarit jalassa mennään viikoittaisissa yhteistreeneissä torstaisin ja sunnuntaisin. Koulusta saa myös lihaskunto- ja kehonhuolto-ohjelmat kotiharjoittelun tueksi.

– Ilmoittaudu rohkeasti mukaan. Moni juoksukoulun käynneistä on löytänyt lajista ihan uuden näkökulman, kun on oikealla tavalla löytänyt suunnan tekemiselleensä, Sunden kannustaa.

Uusimaa Juoksee

Yhteistreenit kaksi kertaa viikossa.

Viisi luentoa harjoittelusta, juoksutekniikasta, kehonhuollosta ym.

Kolme tasoryhmää: kävellen liikkeelle, aloittelevat juoksijat, aktiivijuoksijat.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: https://uusimaajuoksee.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.