Väätäinen palaa mäkihypyn päävalmentajaksi, Pasanen ottaa päävastuun hiihtomaajoukkueesta

Janne Väätäisen sopimus kattaa Pekingin 2022 talviolympialaisten kauden. Sari Gustafsson / LEHTIKUVA

STT

Janne Väätäinen palaa kymmenen vuoden tauon jälkeen mäkihypyn miesten maajoukkueen päävalmentajaksi. Kuluneen kauden päävalmentaja Lauri Hakola jatkaa Väätäisen apuna.

Hiihtoliitto julkisti mäkihypyn valmentajasopimukset tänään. Sopimukset kattavat Pekingin 2022 talviolympialaisten kauden. Ensi vuonna arvokisakalenterissa ovat Oberstdorfin MM-kilpailut.

Hiihtoliitto hakee valinnoilla maajoukkueen kilpailukyvyn kohenemista ja lajivalmennuksen ammattimaistumista. Tuloksissa on parantamisen varaa, sillä päättyneellä kaudella maailmancupin pisteille ylsivät vain Antti Aalto ja Niko Kytösaho.

Hiihtoliiton mäkihypyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettunen on tyytyväinen lajinsa tulevaisuuden näkymiin.

– Yhdistämällä Janne Väätäisen ohjauksen ja Lauri Hakolan lajitietämyksen saamme toisiaan täydentävän ja keskenään aitoa dialogia käyvän valmentajaparin, jolla on erinomaiset valmiudet ja edellytykset ohjata urheilijoita menestykseen. Loppu on urheilijoista kiinni, Kettunen sanoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Valmennusryhmään kuuluu myös välineteknikko ja apuvalmentaja Frederic Zoz.

Väätäinen lämpeni hitaasti

Väätäinen toimi maajoukkueen päävalmentajana vuosina 2008–2010. Hänen kiinnostuksensa paluuseen heräsi keskusteluissa lajijohdon kanssa.

– Ensimmäisten keskustelujen aikana ajatus tuntui vielä kaukaiselta, olen kuitenkin ollut jo kymmenen vuotta pois Suomesta. Hitaasti aloin idealle vaan lämmetä. Ilman muuta löytyy halu tehdä työtä Suomen mäkihypyn eteen, mutta myös yhteistyö jo olemassa olevan valmennuksen kanssa veti vahvasti puoleensa, Väätäinen kertoi Hiihtoliiton tiedotteessa ja viittasi kollegoihinsa Hakolaan ja Zoziin.

Edellisen kotimaisen päävalmentajapestinsä jälkeen Väätäinen on valmentanut etenkin Japanissa. Siellä suojatteihin ovat kuuluneet konkari Noriaki Kasai ja nuori Ryoyu Kobayashi, joka hallitsi maailmancupia toissa kaudella.

Kettusen mielestä Väätäinen on etevä motivoimaan urheilijoita. Myös Hakola odottaa innolla toiminnan käynnistymistä.

– Haluamme auttaa joukkueen kehittymistä parhaalla mahdollisella tavalla. Tällaisella roolituksella valmentajien omat vahvuudet pääsevät parhaiten esiin, ja toiminnan laatu on parempaa, Hakola kertoi.

Hän painottaa käytännön valmentamiseen, ja Väätäinen voi johtaa kokonaisuutta valmentamisen ohessa.

Mäkihypyn naisten joukkueen valmennus ratkeaa kesän alussa.

"Aina on kunnia olla Suomen hiihtomaajoukkueen valmentaja"

Teemu Pasanen nousee Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentajaksi. Pasanen on hiihtäjille tuttu mies, sillä hän on valmentanut maajoukkueessa yhtäjaksoisesti jo kuuden talven ajan. Sitä ennen hän valmensi Espoon Hiihtoseurassa.

Pasanen on tunnettu analyyttisyydestään. Hän on otettu nimeämisestään päävalmentajaksi.

– Aina on kunnia olla Suomen hiihtomaajoukkueen valmentaja, maastohiihto on yksi Suomen ykköslajeista. Hienoa, että luottamusta löytyy myös päävalmentajan rooliin, Pasanen kommentoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Hän aikoo linjata maajoukkueen valmennusta tarkemmin ensi viikolla.

– Linjausta on työstetty isolla porukalla yhdessä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun kanssa. Siinä on mietitty Suomen maastohiihtovalmennuksen tulevaisuuden linjausta ja nykyhiihdon vaatimuksia. Se vaikuttaa toki myös maajoukkuetoimintaan, mutta erityisesti kentälle ja nuorisotoimintaan, Pasanen kertoi.

Maajoukkueen valmennusmalli meni sikäli uusiksi, että viime kaudella käytössä ollutta maajoukkueen johtajaa ei enää nimetty. Tuota pestiä hallitsi Matti Haavisto, joka ehti olla päävalmentajankin tittelillä vuoden.

Lindholm uusi nimi maajoukkueessa

Maajoukkueen valmennuksessa jatkavat Mikko Virtanen ja Ville Oksanen. Virtanen vastaa miesten valmennuksesta ja Oksanen naisten valmennuksesta. Sen sijaan Ilkka Jarva ei jatka maajoukkueen luotsina.

Uutena mukaan liittyy Glenn Lindholm, joka on toiminut viimeksi Vuokatti Sportin valmennuspäällikkönä ja luotsannut kiinalaishiihtäjiä. Aiemmin Ylen ruotsinkielisten hiihtolähetysten kommentaattorina tunnettu Lindholm toimii Oksasen kanssa naisten valmennuksessa.

– On hienoa päästä mukaan korkeimmalle tasolle, jossa kaikki työskentelevät kovaa ja ammattimaisesti. Totta kai olen myös tietoinen siitä, että paineet kasvavat ja odotukset ovat maastohiihdossa kovat. Unelmani on, että Suomen naiset ja miehet ovat mitaleilla Pekingin talviolympialaisten viestikilpailuissa, Lindholm kommentoi.

Kaikkien valmentajien sopimukset ovat mallia 2+1, eli Pekingin 2022 olympialaisten jälkeen on vielä yksi optiovuosi.

Maajoukkueen huoltopäällikkö nimetään myöhemmin kesällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.