Media: Bundesliiga palaa tositoimiin jo ensi viikolla – "Totta kai hinku on kova pelaamaan!"

Bundesliiga on ollut koronaviruspandemian takia pysähdyksissä maaliskuun puolivälistä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Jalkapallon Saksan pääsarjasta Bundesliiga palaa ensimmäisenä Euroopan suursarjana koronaviruksen aiheuttamalta tauolta, ja paluun päivämääräkin on nyt saksalaismedioiden mukaan tiedossa. Odotettu tapaus koetaan 15. toukokuuta eli ensi viikon perjantaina, kertoi muun muassa Bild-lehti .

Bundesliigan paluu varmistui aiemmin keskiviikkona, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel näytti vihreää valoa kauden jatkamiselle toukokuussa keskusteltuaan Saksan osavaltioiden johtajien kanssa.

Pääsarjan ohella pelit jatkuvat myös 2. Bundesliigassa, ja kummassakin sarjassa ottelut pelataan ilman yleisöä.

– Pelit sallitaan, hyväksyttyjen säännösten puitteissa, Merkel ilmoitti tiedotustilaisuudessa Berliinissä, viitaten Saksan jalkapalloliigan DFL:n suunnitelmaan peleistä tyhjille katsomoille ja pelaajien säännöllisestä testaamisesta.

Säädökset ovat tiukat, jotta viruksen leviämistä estetään. Jokaiselle joukkueelle esimerkiksi nimetään erityinen hygieniavirkailija. Intensiivinen koronatestaus mahdollistaa liigan mukaan pelien aloittamisen "matalalla terveysriskillä".

Saksalaisjoukkueet palasivat harjoituksiin jo kuukausi sitten, ja kaikkinensa testejä on liigassa tehty sen jälkeen yli 1 700. Koronatartuntoja on kahdesta ylimmästä sarjasta löytynyt kymmenen.

Konkurssin partaalla 13 seuraa

Saksan jalkapallo tyssäsi maaliskuun puolivälissä, ja liigassa on jo pitkään pidetty ääntä pelien aloittamisesta uudelleen. Liiga on vedonnut siihen, että se työllistää 56 000 ihmistä Saksassa.

Ja seurojen tilanteissa ei menestyksekkäässäkään sarjassa ole välttämättä ihasteltavaa: mediatietojen mukaan kahden ylimmän tason 36 joukkueesta 13 on koronakaaoksen myötä ajautunut nurinmenon kynnykselle. Ei ihme, että 300 miljoonan euron tv-rahat kauden loppuun saamisesta kelpaisivat.

– Tunne on hyvä, odotamme nyt innolla pelaamaan pääsyä, huokaisi kahdeksatta peräkkäistä mestaruuttaan jahtaavan sarjakärjen Bayern Münchenin puheenjohtaja Karl-Heinz Rummenigge helpottavan päätöksen jälkeen.

Pelaajillekin helpotus on suuri.

– Nyt näyttää tosiaan hyvältä, että täällä pelit jatkuvat toukokuussa. Totta kai hinku on kova pelaamaan! viestitti sarjassa viidentenä majailevan Leverkusen suomalainen tähtimaalivahti Lukas Hradecky.

Serie A:ssa aloitellaan harjoituksia

Italiassa Juventuksen pelaajat aloittivat tiistaina harjoittelun joukkueen urheilukeskuksessa henkilökohtaisin harjoituksin. Joukosta puuttui portugalilainen tähtipelaaja Cristiano Ronaldo, joka on eristetty kahden viikon karanteeniin.

Serie A -seurat käynnistelivät toimintaansa Italian sisäministeriön sunnuntain linjauksen turvin. Ohjeistuksen mukaan seurojen harjoituskeskuksissa voidaan "aloittaa henkilökohtainen harjoittelu porrastamalla urheilijoiden harjoitusvuorot viranomaismääräysten mukaisesti".

– Jotkut Juventuksen pelaajat ovat aloittaneet harjoittelun Continassa-keskuksessa käytyään edellispäivänä virustesteissä ja terveystarkastuksessa. Pelaajat alkavat kuntouttaa itseään kilpailuvalmiuteen, Juventus ilmoitti ensimmäisen harjoituspäivän jälkeen.

Juventus pelasi 8. maaliskuun Inter Milania vastaan yleisöltä suljetun ottelun. Sen jälkeen koronaviruspandemia keskeytti sarjan.

Joukkueen tähtipelaaja Ronaldo on viettänyt viime viikot kotisaarellaan Madeiralla. Maanantaina hän palasi Italiaan yksityiskoneellaan.

Karanteenissa Ronaldo odottelee hänelle tehdyn virustestin tuloksia.

Jatko ratkeaa toukokuun puolivälissä

Italian sisäministeriön sunnuntainen ilmoitus avasi harjoituskeskukset kaksi viikkoa ennen aiempaa aikataulua. Pääsarja pyritään edelleen pelaamaan loppuun kesäkuukausina.

Liigaseuroista Sassuolo ja Lecce avasivat harjoituskeskuksensa jo maanantaina. Atalanta, Bologna ja Udinese käynnistelivät toimintaansa Juventuksen tapaan tiistaina.

Urheiluministeri Vincenzo Spadafora muistutti alkuviikosta, että harjoittelun ryhmissä voi aloittaa vasta 18. toukokuuta. Hän arvioi, että kauden jatkosta voidaan päättää aikaisintaan kuun puolivälissä.

– Toivon, että jalkapallosarjat voidaan käynnistää uudelleen, mutta hallitus tekee ratkaisevat päätökset, Spadafora sanoi tiistaina Corriere della Sera -lehden haastattelussa.

– En vastusta kauden jatkamista, mutta asiaa täytyy arvioida joukkueiden henkilökunnan terveyden näkökulmasta.

Italian jalkapalloliitto ja viranomaiset keskustelevat torstaina varotoimista, joiden mukaan yhteisharjoitukset aloitetaan.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on pyytänyt jäsenmaita ilmoittamaan 25. toukokuuta mennessä, jatketaanko maiden sarjoja ja missä muodossa.

Italian 60 miljoonan asukkaan väestössä oli keskiviikkoaamuun mennessä rekisteröity yli 213 000 koronatartuntaa. Viruksen uhriluku on Worldometerin mukaan 29 315.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut