Kun Sarjakuvaseura Jukolan viestin Sipoossa voitti

Suunnistus: Vuoden 1995 Jukolan viesti juostaan ensi viikonloppuna uudelleen.

Jukolan telttakylä nousi 1995 Sipooseen Hindsbyn pelloille. Riitta Ketola

Riitta Ketola

27 tuntia 39 minuuttia. Siinä aika, jolla ”voitettiin” Jukolan viesti vuonna 1995 Sipoossa. Voittaja oli Äänekosken Sarjakuvaseura. Sipoossa harrastusjoukkueet saivat olla mukana ensimmäistä kertaa. Aika pian kävi kuitenkin ilmi, että seura ei todellakaan voittanut kisaa. Sen jäsenillä vain oli kulunut niin kauan aikaa, että tulospalveluohjelma oli mennyt sekaisin.

Yksi jäsenistä esimerkiksi käytti metsässä samoamiseen lähes yhtä kauan kuin Jukolan voittajajoukkue, jonka aika oli 8.56.54. Niinpä tarvittiin itse ohjelman kehittäjä Pekka Pirilä säätämään tulospalveluohjelmaa, joka oli Jukolassa käytössä vasta kolmatta vuotta. Voittajaksi Jukolan viestissä kruunattiin norjalainen NTHI dramaattisten vaiheiden jälkeen. Rajamäen Rykmentin Reijo Mattinen oli lähtenyt viimeiselle osuudelle kolmen ja puolen minuutin johdossa. Mattinen teki radan loppupäässä karmaisevan virheen ja vielä pari haparointia, jolloin sijoitus putosi neljänneksi. Edelle pääsi kaksi ruotsalaisjoukkuetta.

Ennen Jukolan mieslauman metsään lähtöä eteen asettui yhdeksi lähtötuomariksi Timo Kivinen, Puolustusvoimain nykyinen komentaja. Kun lähtölaukaus oli ammuttu 23 mm:n ilmatorjuntatykillä, tuli tuomareilla kova kiire hypätä pois mieslauman rynnistyksen alta.

Päivällä juostiin Venlojen viesti, jossa Liedon Parma juhli voittajana ajalla 3.19.48 ennen Angelniemen Ankkuria ja Pargas IF:ää.

Draamaa oli myös naisten kisassa, kun kärkikahinoissa olleen Tampereen Pyrinnön ankkuri jätti yhden rastin välistä ja joukkue hylättiin.

Keravan Urheilijoiden ja Sibbo-Vargarnan järjestämä Jukola 1995 oli Gillerbergetin vaativassa maastossa, josta suuri osa kuuluu nykyään Sipoonkorven kansallispuistoon. Sipoonkorven maasto oli muuten osa ensimmäistä Jukolaa vuonna 1949. Venlajoukkueita Sipoo-Kerava-Jukolassa oli 587 ja miesten joukkueita 1 107 eli yhteensä yli 10 000 kilpailijaa.

Tulospalvelun ja median tarpeisiin otettiin noin 50 000 kopiota.

Kisajärjestelyt sujuivat kaiken kaikkiaan hyvin. Venlojen viestin aikaan Keravalla päin jyrähteli pelottavasti, mutta ukkonen ei koskaan tullut Hindsbyn suunnalle. Jos olisi satanut paljon, pellolla parkkeerauksessa olleet autot olisivat jääneet mutavelliin.

Vaikka tietokoneita käytettiin kisassa apuna, moni asia hoitui vielä perinteisesti, kuten rastileimaus pihdeillä. Maastossa oli 1 152 leimasinpihtiä ja leimojen tarkastus tapahtui Sipoon lukion atk-luokassa. Kartat puolestaan pussitettiin Nikkilän sairaalan tyhjällä osastolla.

Kisojen jälkeen tehdystä loppuraportista selviää, että tulospalvelun ja median tarpeisiin otettiin noin 50 000 kopiota. Lisäksi ”Pekka Pirilä toimitti tulokset myös Internetiin katsottavaksi”. Internet oli siihen aikaan vielä uusi asia, eikä mikään jokakodin juttu. Faksit lauloivat ja kirjeitä lähetettiin ennen ja jälkeen kisan noin 700 kpl. Sipoon postikonttorilla oli kisapaikalla hyvä sijainti ja kisan erikoisleima sekä Jukola-kortit kävivät kaupaksi.

Ruokapuoli on aina tärkeä osa Jukolaa. Sipoossa kaupaksi kävi muun muassa 2 000 kiloa lihakeittoa, tuhat kiloa jauhelihapihvejä, saman verran grillimakkaraa ja tuhat kappaletta hampurilaisia. Jäätelötuotteita meni yli 9 000 kappaletta. Mutta sitäkin enemmän maistuivat hillomunkit, joita myytiin yli 14 700 kappaletta.

Tieto

Kesäyön unelma

Jukolan viestiä ei tänä vuonna järjestetä.

OK Trian ja Oikeareitti Oy sekä Trianin toiminnanjohtaja Mikko Reitti järjestävät kyseisenä viikonloppuna Sipoon Jukolan 1995 uudelleenjuoksun la 13.6. nimellä Kesäyön unelma.

Kyseessä on kutsukilpailu, jossa on mukana 11 joukkuetta. Niistä yksi on OK Trian. Naisille on oma kutsukilpailu päivällä. Siinä on mukana kahdeksan joukkuetta.

Kokoontumisrajoitusten vuoksi kisapaikalle ei saa tulla yleisöä, mutta kisan etenemistä voi seurata ISTV:stä. Naisten viestin lähetys alkaa klo 12.30 ja miesten klo 22.30. Naisten voittajajoukkuetta odotetaan maaliin klo 16 jälkeen ja miesten sunnuntaina klo 8 aikoihin.

Kisassa käytetään alkuperäisiä ratoja ja karttaa vain muutamaa päivitystä lukuun ottamatta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut