Nooralotta Neziri juoksi pika-aidat kahdesti alle 13 sekunnin – päihitti Reetta Hurskeen

Nooralotta Neziri oli pika-aitojen nopein Tampereella. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Aitajuoksija Nooralotta Nezirin kisakuntoa koeteltiin alkuerään osuneilla varaslähdöillä ja kolealla säällä, mutta Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juoksija paineli 100 metrin aidat kahdesti alle 13 sekunnin ja voitti Tampereella keskiviikkoiltana käydyn kilpailun.

Alkuerässä Neziri kellotti 12,98, vaikka lähtö otettiin kaksi kertaa uusiksi vilppien vuoksi. Finaalissa hän juoksi märällä radalla kelpo ajan 12,92 ja otti voiton pahimmasta uhkaajastaan Tampereen Pyrinnön Reetta Hurskeesta (13,03).

– Vesisade (juoksun aikana) olisi ollut pahempi. Olen juossut Lapinlahdella 12,82 vähän vastaavanlaisessa säässä kuin mikä nyt oli, Neziri muisteli vuoden 2016 kilpailua.

Neziri myönsi alkuerän ylimääräisten starttien sotkeneen menoa.

– Sanoin juoksun jälkeen, että en ole ollut ikinä näin hapoilla satasen aitojen jälkeen. Sain ok-startit. (Finaalissa) luulin, että he ampuvat minut takaisin, kun vähän huojuin. Tiesin, että minun tsäänssi Reettaa vastaan on se, että pääsen alussa hänen mukaan. Olosuhteisiin nähden olen tyytyväinen juoksuihini, Neziri tuumi.

Haralan kisa meni kolinaksi

Kauden kotimaisen kärkiajan 12,76 juossut Annimari Korte ei ollut mukana Tampereella, joten kilpailusta povattiin Nezirin ja Hurskeen kaksintaistelua.

Selkävaivojen jälkeen vahvan paluun tänä kesänä tehneelle Pyrinnön Lotta Haralalle piti jäädä kärkikaksikon uhkaajan rooli, mutta Harala keskeytti alkuerän.

– Kieltämättä tämä harmittaa ihan sikana. Minulla oli iso lataus tänne, Pyrintöä edustava Harala myönsi.

Viime viikolla Harala juoksi Lahdessa ennätyksensä 13,13.

– Odotin tänne pääsemistä, on hyvät myötätuulet ja kotijoukot kannustamassa katsomossa, Harala tuumi ja esitteli muun muassa polveen tullutta tälliä.

Finaalissa Suomen kärkinelikosta viivalla olivat vain Neziri ja Hurske. Nezirin kauden nopein aidattu ratasuora on kulkenut 12,84 ja Hurskeen 12,91.

– Tiesin, että tulee kovaa kisa, kun paikalla ovat Reetta ja Lotta. Sitten on tietysti vielä kivempi, kun olemme kaikki neljä paikalla. Siinä on ekstralataus, Neziri sanoi.

Hurske voitti alkueränsä ajalla 13,21 ja puristi finaalissa 13,03.

– Alkuerän jälkeen otti selkään, mutta se ei vaikuttanut finaalin suoritukseen. Olen treenannut koko ajan kovaa, joten ei voi odottaa, että olisin kisoissa ihan herkimmässä, Hurske kertoi.

Kilpailun kolmanneksi ylsi Viipurin Urheilijoiden Viivi Avikainen, jonka aika oli 13,91.

Koilahdelle jäi paluukisasta parannettavaa

Pituushyppääjä Taika Koilahti palasi kilpakentille keskiviikkoiltana Tampereella, mutta hypyt jättivät rutkasti parannettavaa. Koilahti petrasi hiukan loppua kohti, mutta ylitti kuuden metrin rajan vain kahdella viimeisellään. Ne kantoivat 601 ja 603.

– Ei ensimmäinen kisa edes jännittänyt. En tiedä, en tiedä, Turun Weikkoja edustava Koilahti mutusteli.

Koilahti räväytti viime vuonna 669, mutta kärsi talvella takareisivamman. Siitä toipuminen vei aikansa, ja kesän kisadebyytti venyi heinäkuun lopulle.

– Olisin kaivannut rauhaa ensimmäiseen kilpailuun. Keskittyminen meni siihen, kun sataa ja tuulee, Koilahti sanoi.

– Se oli sekoilua ja meni omaan piikkiin. Ei ole rutiinia alla, kun on ollut niin vähän hyppyjä keväällä. Silti olisi saanut mennä paremmin.

Koilahti pääsi toukokuun puolivälissä harjoittelemaan normaalisti ja hyppäämään normaalisti alle kuukausi sitten. Seuraavaksi hän kilpailee Kuortaneen gp-kilpailuissa 1. elokuuta.

Tampereella Kaipolan Vireen Sini Sanaslahti otti voiton viimeisen kierroksen tuloksellaan 615. Tampereen Pyrinnön Nea Lento pomppasi 601 ja oli kolmas.

Kauden kotimaiseen kärkitulokseen kolmikolla jäi matkaa, kun viime viikolla Lahdessa ennätyksiään tehtaillut seitsenottelija Maria Huntington pääsi tuolloin parhaimmillaan 651. Tampereen kotikisoissaan Huntington keskittyy keihäänheittoon.

Joonas Rinne ahkeroi 800 metrin ennätyksensä

Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne juoksi ennätyksensä ja miesten 800 metrin kauden kotimaisen kärkiajan, kun hän palasi tositoimiin Tampereen Ratinassa pidetyissä yleisurheilun Teemakilpailuissa. Rinne voitti kilpailun ajalla 1.47,87. Myös KU-58:n Ville Lampinen (1.49,76) pääsi alle ajan 1.50.

– Suunnittelimme juuri noin, että Markus (Teijula) lähtee vetämään ja saamme 600 metriä 1.20:een. Sovimme Lampisen kanssa, että otan paikan Markuksen peesistä. Menimme suunnitelman mukaan, Rinne jutteli keskiviikkoillan kilpailun jälkeen.

Rinteen aiempi kauden kotimainen kärkitulos syntyi kesäkuun lopussa Espoossa ja kirjattiin lukemin 1.49,16. Siellä Lampisen aika painui vielä yli 1.50:n.

Kesäkuun lopun kilpailun jälkeen Rinne keskittyi harjoitteluun ja jätti välistä muun muassa Lahden gp-kilpailun.

– Tein ylläpitotreeniä ja sain myös terävyyttä. Valmistavan treenin perusteella fiilis oli se, että 1.47-alkuinen aika on otettavissa. Fiilis meinasi kärsiä, kun alkoi tulla vettä taivaalta ja tuulemaan. Yritin karistella pois ne ajatukset, Rinne alleviivasi keskittymisen merkitystä.

Kilpailun kolmanneksi ylsi Marokon Mohamed Abouettahery ajalla 1.50,26.

Leo-Pekka Tähti paransi edellisestä kisasta

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti voitti odotetusti T54-luokan 100 metrin kilpailun Tampereella järjestetyissä yleisurheilun Teemakilpailuissa. Tähti kellotti ajan 14,07.

– Ensimmäiset 40–50 metriä olivat selkeästi paremmat, mutta sitten kapulat rupesivat lipsumaan. Se söi vauhtia lopussa, Tähti sanoi.

Heinäkuussa harjoittelumaisemistaan Espanjasta Suomeen palannut Tähti aloitti kesän kilpailukautensa viime viikolla Lahdessa, jolloin hän kelasi satasen aikaan 14,34. Tampereella hän lohkaisi ajasta hyvän palan pois.

Miehen tämän kauden tavoitteisiin lukeutuu 14 sekunnin alittaminen.

– Ainekset oli vetää alle 14 sekunnin. Se kielii siitä, että kunto alkaa pikkuhiljaa löytymään. Tekniikka pitää saada vielä parempaan balanssiin. Ehkä seuraavissa kisoissa, viisinkertainen paralympiavoittaja suunnitteli keskiviikkoiltana.

– Selkeä hyvä parannus (Lahteen verrattuna). Se nostaa oman tsemppitason korkeammalle. Tämä oli selkeä signaali, että se (14:n alittaminen) on realistista, Tähti pohdiskeli.

Piispasen täytyy hioa loppusaattoa

T51-luokassa kilpaileva Toni Piispanen teki viime viikolla Lahdessa 100 metrin ja 200 metrin Suomen ennätykset, mutta Tampereella hän jäi ratasuoralla aikaan 20,59. Miehen SE-tulos on 20,21.

– Suorituksena tämä oli heikompi kuin Lahdessa. Nyt olosuhteet olisivat antaneet mahdollisuudet parempaan, Piispanen pyöritteli reilussa myötätuulessa käydyn kilpailun jälkeen.

– Loppusaatossa lipesi kaksi-kolme kertaa. Käsi irtosi liian aikaisin, ja sitä pitää harjoitella.

Tähti ja Piispanen jatkavat kausiaan perjantaina Lohjalla. Sen jälkeen Tähti kilpailee 1. elokuuta Kuortaneella ja Tähti sekä Piispanen 5. elokuuta Espoossa.

Piispanen puhkuu luottamusta kuntoonsa eivätkä viime viikon Suomen ennätysajat yllättäneet.

– Ei yllättänyt, koska kevät on mennyt hyvin. Oli hienoa, että molemmat tulivat samassa kisassa ja onnistuneilla suorituksilla. Minulle sopii sellainen 20–25 lämpöasteen keli. Jos menee kylmemmäksi, niin ongelmat alkavat loppusaatossa, Piispanen tuumi Tampereen tuulisessa ja alle 20 plusasteen säässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut