Suomi–Ruotsi-maaottelun kohtalo jäi auki – perinteikäs yleisurheilutapahtuma järjestetään, jos maiden väliset sisärajatarkastukset poistuvat

Tuomo Salonen (vas.) ja Topi Raitanen (oik.) juhlivat maaotteluvoittoa Tampereen Ratinan stadionilla syksyllä 2018. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Yleisurheilun perinteikkään Suomi–Ruotsi-maaottelun kohtalo tänä vuonna on yhä auki. Maaottelu järjestetään syksyllä Tampereella, jos sisärajatarkastukset maiden väliltä poistuvat.

Urheiluliiton hallitus teki asiasta yksimielisen päätöksen perjantain ylimääräisessä kokouksessaan.

Maaottelu on määrä järjestää Tampereella 5.–6. syyskuuta. Tapahtuman järjestelyjä ja lipunmyyntiä jatketaan normaalisti siihen saakka, kunnes Suomen hallitus ottaa seuraavan kerran kantaa maahantulorajoituksiin maanantaina 17. elokuuta alkavalla viikolla.

– Periaatteemme on, että maaottelu pystytään järjestämään vastuullisesti. Jos tapahtuma jää järjestämättä, se luonnollisesti harmittaa, mutta tällaisessa tilanteessa kaikkien on oltava talkoissa mukana, Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto kertoo STT:lle.

Tuottoisa rahasampo

SUL:n hallitus päätti heinäkuussa jatkaa maaottelun valmisteluja ja järjestämisen selvitystyötä äänestyksen jälkeen äänin 6–4. Näin päätöstä haluttiin lykätä perjantain ylimääräiseen kokoukseen.

Varsinkin Ruotsin koronatilanne on ollut pandemian aikana vaikea. Maassa on Worldometer-tilastosivuston mukaan yli 82 000 koronatartuntaa ja lähes 5 800 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

– Olen todella tyytyväinen siihen, että löysimme lopulta maaottelukysymykseen yksimielisen ja selkeän ratkaisun. Päätöksessämme korostuvat Urheiluliiton vastuullisuus näinä yhteiskunnallisesti vaikeina aikoina ja kunnioitus sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön meille antamia linjauksia kohtaan, kuvaili tiedotteessa SUL:n puheenjohtaja Sami Itani.

"Finnkampen" on ollut Urheiluliitolle tuottoisa rahasampo.

– Maaottelun tuotto on vuositasolla ollut puolen miljoonan euron luokkaa, toimitusjohtaja Aalto kertoo.

Vaihtoehtona kotimaisen kauden huipennus

Jos maaottelua ei tänä vuonna järjestetä, Tampereelle rakentuu kotimaisen yleisurheilukauden huipennuskisa.

– Jos koronatilanne sallii, pystymme kotimaan urheilijoiden huipputapahtumalla korvaamaan tulonmenetyksiä, Aalto huomauttaa.

– Neuvottelemme mahdollisen korvaavan tapahtuman järjestämisestä ja sen yksityiskohdista hyvässä yhteistyössä Tampereen Pyrinnön ja Ylen kanssa, Itani sanoo.

Nuorten maaottelua ei tänä vuonna missään tapauksessa järjestetä.

– Nuorten ottelut ja muut oheistapahtumat on tältä vuodelta peruttu, Aalto kertoo.

Pitkä perinne

Ruotsi-maaottelut on vuodesta 2016 lähtien järjestetty Olympiastadionin remontin vuoksi Helsingin sijasta Tampereen Ratinassa.

Suomen ja Ruotsin välisillä yleisurheilumaaotteluilla on pitkä, kansainvälisestikin poikkeuksellisen rikas perinne. Maaotteluja on järjestetty vuodesta 1925 lähtien.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut