Triathlonin täysmatka kotimaisemissa – Still ja Björkhem suorittivat huikean urakan keskenään

Magnus Still toteutti unelman triathlonin täysmatkasta kotimaisemissa. Laura Vainio
Timo Pasanen

Timo Pasanen

Suomen triathlonkesä kuristui pandemian kourissa, mutta harrastamista se ei estänyt. Porvoolaiset Magnus Still ja Daniel Björkhem BS-PU Triathlonista olivat jo vuosi sitten päättäneet tänä kesänä osallistua Ironman triathlonin kuninkuusmatkalle (3,8km uintia/180km pyöräilyä/42km juoksua). Kilpailut kuitenkin peruttiin.

– Päätimme, että meitä tämä ei estänyt toteuttamasta suunnitelmaa täysmatkasta. Saimme huoltojoukon mukaan suoritimme kestävyyskokeen Porvoon ja Loviisan kaupungissa. Kummallakin on kokemusta triathlonin lyhyemmiltä matkoilta, mutta tämä urakka oli ensimmäinen reilusti yli työpäivän kestävästä urakasta, miehet taustoittavat.

Ajatus kaksikon triathlonin täydestä matkasta ei siis syntynyt hetken mielijohteesta, vaan se on kasvanut hiljalleen vuosien saatossa.

Kun maraton oli täynnä, Daniel Björkhem suoritti oman urakkansa ajassa 13 tuntia 37 minuuttia ja Magnus Still näki kellossa ajan 14.45. Daniel karkasi omille teilleen maratonilla. Juoksureitillä mukana juoksemassa oli myös muita BS-PU Triathlonin jäseniä, jotka halusivat olla mukana kannustamassa.

– Kaikenlainen kannustaminen on hyödyksi, kun todella alkaa väsyttää ja mieli alkaa tuottamaan hyviä syitä hellittää yhä kiihtyvällä tahdilla. Ensikosketus triathoniin tuli kuusi vuotta sitten Nastolassa reilun tunnin tapahtumassa, Still muistelee.

Silloin nelikymppisenä yrittäjänä ja perheellisenä tavoitteena hänellä oli uramenestys.

Kaikenlainen kannustaminen on hyödyksi.

Magnus Still

– Työtahti ja perhe veivät fokuksen kokonaan omasta hyvinvoinnista. Krooninen puutteellinen uni, epäsäännölliset ja pitkälti laaduttomat ruokailutottumukset olivat jo vuosia hiljaa syöneet hyvinvointia ja lopulta selkä petti. Kolmeen kuukauteen ei mies ei voinut muuta kuin maata ja lievittää kipua lääkkeillä. Olin nelikymppinen ja invalidi. Eihän tässä näin pitänyt käydä, Still muistelee vakavana.

Kaksikon urakan suorituspäivä oli kelien osalta aivan upea. Uinti suoritettiin Kråkön hiekkakuopalla mukavan lämpimässä vedessä. Vajaan puolentoista tunnin uinnin jälkeen pyörällä ohjastettiin Loviisan kirkolle kahteen otteeseen. Iltapäivällä merituuli teki paluun Loviista Porvooseen haasteelliseksi. Magnus ja Daniel olivat päättäneet edetä yhdessä, mutta triathlonsääntöjen puitteissa joten miehet polkivat kymmenen metrin peesivälillä toisistaan. Pyöräilyosuudella 180 km:n täyttyessä Magnus ja Daniel olivat olleet liikkeellä liki 9 tuntia.

Juoksun vaihto oli Aleksanterin sillan luona ja reitti eteni rantaa pitkin Kokonniemen kautta Hamarin SEO:lle ja takaisin. Tätä lenkkiä kaksikko juoksi sitten neljä kertaa.

– Pyöräilyn puolivälissä tuli myös sellainen olo, että säikähdin että nouseeko tie pystyyn. Olin saanut arvokkaita neuvoja kokeneemmilta, mutta vatsassa oli kummallinen olo enkä oikein saanut hengitettyä kunnolla. 20 kilometriä ennen juoksun vaihtoa pidin kunnon tauon, jossa join paljon vettä ja sain uutta virtaa huoltojoukon kannustuksista.

– Toteutin haaveeni, eli viisikymppisenä täyden matkan triathlonmatkan. Kymmenen vuotta aikaisemmin käveleminenkin tuntui ylivoimaiselta. Koronakaan ei pystynyt estämään minua, Still kertoo ja jatkaa, jos on kylliksi halua, löytyy aina myös se tapa toteuttaa.

Still miettii, että ihmisillä on taipumus keskittyä liikaa esteisiin mahdollisuuksien sijaan.

– Lasi puolillaan on joko puoleksi tyhjä tai puoleksi täynnä - voimme itse päättää miten suhtaudumme tähän. Myönteinen lähestyminen tavallisesti tarjoaa paremmat onnistumisen mahdollisuudet.

Still halusi pois huonosta terveystilanteesta, johon oli itsensä päästänyt.

– Makaamisesta hiljalleen liikkeelle muutamia satoja askelia päivässä. Hiljalleen kipukin helpotti ja askeltamista pystyi lisäämään.

Yrittäjät ovat usein tavoitteellisia ja näin Magnus myös asetti itselleen liikunnallisen tavoitteen.

– Triathlon tuntui monipuoliselta ja kyllin haastavalta, joten osallistuminen BS-PU:n triathlonkouluun oli helppo päätös. Kuten useimmat triathlonin pariin tulevat aikuiset tavoite on pääasiassa päästä kokemaan lajia, joka on ollut kovassa nosteessa vuosia. Se, että Nastolassa nainen tavallisella pyörällä ajoi ohi ei masentanut vaan innosti panostamaan harjoitteluun hieman enemmän ja varsinkin laadukkaammin. Olinhan liikkeellä täysin itseoppineena aloittelijana, Magnus hymyilee.

– Nälkä kasvaa syödessä ja näin yhden tunnin suoritus vie kahden tunnin suoritukseen ja niin edelleen. Ei käy kieltäminen, että hyppäys kuuden tunnin suorituksesta neljääntoista nostaa epäilyksen tunteita omista kyvyistä.

Oliko tämä nyt sitten tässä?

– Ei toki, minulla on maksettu osallistuminen Tahkon Ironman-kisaan, joka siirrettiin vuodella pandemian takia, joten sinne olen päättänyt mennä, Still virnistää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut